LOGO CAIB
12 juliol 2018 | <9ªL> Presidenta

El Pla d’Ocupació de Qualitat 2017-2020 ja ha beneficiat 67.000 persones un any després d’haver-se aprovat NNota Informativa

Foto de noticia

El Pla d’Ocupació de Qualitat 2017-2020 ja ha beneficiat 67.000 persones un any després d’haver-se aprovat

El Govern acorda amb patronals i sindicats incrementar el pressupost del Pla amb 29 milions d’euros més, dels quals el 50 % són fons propis
 
«El balanç que feim és molt positiu: en un any 67.000 persones s’han beneficiat de les iniciatives del SOIB, la taxa d’inserció laboral de la majoria de programes és superior al 50 % i, en tres anys, hem incrementat un 189 % la inversió per persona desocupada, que ha passat dels 720 als 2.081 euros». La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha fet aquestes declaracions en el marc del Pacte per la Competitivitat, en el qual juntament amb sindicats i patronals s’ha fet balanç dels resultats del primer any del Pla d’Ocupació de Qualitat de les Illes Balears 2017-2020 (POQUIB).
La presidenta ha mantingut una reunió amb agents econòmics i socials, juntament amb el conseller de Treball, Iago Negueruela, i els directors generals de Treball, Isabel Castro, i d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou.
«Una vegada analitzats els resultats del Pla i l’efectivitat de les mesures implementades», ha afirmat Armengol, «hem decidit incrementar en 29 milions d’euros la dotació del POQIB —un 50 % amb fons propis». D’aquesta manera, s’ha passat de 341 milions d’euros a 370. L’objectiu, ha apuntat la presidenta, «és reforçar el que funciona, i continuar aportant solucions a les empreses i creant oportunitats laborals per a col·lectius prioritaris, com joves, més grans de 45 anys i desocupats de llarga durada».
D’altra banda, el conseller de Treball ha posat en relleu l’eficàcia i l’eficiència del Pla, que en un any ha format més de 9.000 persones i ha permès la contractació directa de més de 4.000 persones de col·lectius vulnerables.
En aquest sentit, ha manifestat que si bé encara queda molta feina per fer i coses per millorar, els acords d’institucions, patronals i sindicats, estan aconseguint transformar el mercat laboral. «Som de les poques comunitats en què es comença a reduir la temporalitat i la parcialitat, i en què la nova ocupació és indefinida i a temps complet», ha afegit.
Per acabar, Negueruela també ha volgut destacar l’aposta pels joves del SOIB i el POQIB, que en tres anys ha aconseguit multiplicar per 40 els inscrits a la iniciativa «Garantia juvenil». D’aquesta manera, s’ha passat de 570 a 23.589 possibles beneficiaris.
El balanç en xifres
En tot cas, un any després de l’aprovació del Pla d’Ocupació de Qualitat, el balanç és favorable:
  • Les polítiques actives d’ocupació han beneficiat 67.383 persones.
  • L’ocupació temporal ha descendit i la taxa de parcialitat es redueix fins al 16 %.
  • Durant el darrer any, l’afiliació ha crescut en 18.753 persones i l’atur ha caigut en 2.361 persones.
  • S’han formalitzat 3.990 contractes en els diferents programes del SOIB.
  • S’han duit a terme 12.058 processos d’orientació individualitzats i ja s’han creat serveis d’orientació específics per a joves i desocupats de llarga durada.
  • S’han format 9.257 persones desocupades, amb diferents plans com la formació dual, les beques d’èxit i programes mixtos de formació i ocupació per a persones desocupades en sectors estratègics.
  • La creació de SOIB Empreses ha permès la intermediació directa de 9.055 llocs de treball, la qual cosa ha suposat una ajuda per a gairebé 3.000 empreses. A més, s’ha posat en marxa la primera oficina d’intermediació especialitzada en hoteleria.
Taxa d’inserció laboral
D’altra banda, el SOIB ha valorat que les taxes d’inserció dels beneficiaris, després d’haver seguit algun programa de formació i millora d’ocupabilitat, han millorat notablement. Per primera vegada, el Pla d’Ocupació recull i du a terme un programa sistemàtic d’avaluació i rendició de comptes. Així, la taxa d’inserció per a programes integrals d’inserció és del 59 %; en formació, els programes mixtos d’ocupació i formació presenten una taxa d’inserció del 72,5 % i les accions formatives per a desocupats, del 50 %. En l’àmbit del foment de la contractació, les insercions també són altes, i oscil·len entre el 36,8 % (SOIB Visibles) i el 58 % (formació per a col·lectius vulnerables i Joves Qualificats).