15 juliol 2019 <10aL>Presidenta

La presidenta Armengol i el conseller Negueruela presenten el Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral, que incorpora per primera vegada el control del registre de jornada de devers 700 empreses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La presidenta Armengol i el conseller Negueruela presenten el Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral, que incorpora per primera vegada el control del registre de jornada de devers 700 empreses

32 inspectors duran a terme durant juliol i agost 1.300 actuacions per controlar la qualitat de l’ocupació en matèria de temporalitat, parcialitat i horaris laborals

 

La Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball posarà en marxa el Pla de Lluita contra la Precarietat Laboral de 2019. Els mesos de juliol i agost, 32 inspectors efectuaran un total de 1.300 actuacions. Al mateix temps, i com a novetat, per primera vegada es durà a terme un control del registre de jornada laboral dels treballadors i treballadores, que abastarà a prop de 700 empreses de les Illes Balears; aquests controls es faran al mateix temps que s’efectuen les inspeccions del Pla de Lluita. D’aquesta manera, el Pla de Lluita ja s’ajusta al Real decret llei de mesures urgents de protecció social i de lluita contra la precarietat laboral en la jornada de treball, aprovat enguany pel Govern central.

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la directora general de Treball i Salut Laboral, Virginia Abraham, han presentat aquest dilluns el Pla de Lluita al Consolat de Mar. Armengol ha recordat que “l’acord i el diàleg social” són les “premisses” d’actuació que han permès consolidar tant aquest Pla com els canvis iniciats el 2015. “S’ha demostrat que són polítiques d’èxit”, ha subratllat, i ha insistit que “un dels objectius del Govern és seguir creixent econòmicament, amb llocs de treball de més qualitat”.

 

La distribució del nombre d’inspectors per illes serà com en les anteriors edicions: 16 a Mallorca, 8 a Eivissa, 6 a Menorca i 2 a Formentera. En acabar la campanya es farà un balanç amb els resultats principals d’aquest estiu.

 

La finalitat d’aquesta campanya cerca combatre la precarietat en diferents àmbits per:

  • Transformar aquells contractes temporals que no tenen causa real en indefinits.
  • Convertir els falsos “temps parcials” en contractes a temps complet.
  • Controlar el compliment del registre de jornades dels treballadors i treballadores.

 

Armengol ha destacat que el Pla de Lluita també és una eina no només per a la millora de la qualitat de l’ocupació dels treballadors, sinó també “per ajudar els empresaris”, premiant aquells que compleixen amb la legalitat i incentiven la qualitat de les contractacions. “Aquest pla torna a venir de l’acord social”, ha afegit la presidenta, i ha agraït a sindicats i patronals empresarials la seva implicació.

 

Els resultats de campanyes anteriors

 

Des de l’aplicació del primer Pla de Lluita el 2015, més de 24.000 treballadors i treballadores han vist millorades les seves condicions de treball; en el darrer any, el nombre de beneficiaris va ser de més de 7.700 persones treballadores. Així mateix, l’evolució del mercat laboral també indica que any rere any, les taxes de parcialitat i de temporalitat van reduint-se.

 

Així, i pel que fa a la parcialitat, des de 2015 la taxa de parcialitat ha disminuït 3,6 punts i se situa en el 15,9% en el conjunt de les Illes. Aquestes xifres disten del panorama nacional, en què, en els darrers 4 anys, tan sols s’ha reduït un 0,9%, descendint a un ritme molt inferior al de les Illes Balears.

 

Quant a la temporalitat, en aquests darrers quatre anys s’ha registrat un descens de 2 punts percentuals a la taxa de temporalitat, que ha passat del 36,9 al 34,9. Aquest descens contrasta amb la tendència de l’evolució d’aquest índex a l’àmbit nacional, que s’ha incrementat en 4 dècimes aquests darrers anys.

 

D’altra banda, les Illes Balears són l’única comunitat autònoma que presenta més llocs de treball indefinits que abans de la crisi i tots els nous llocs que es creen són d’aquest tipus.