1 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica

Els Premis del Voluntariat 2021 reconeixen la generositat dels voluntaris en la cura de les persones i el seu entorn NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Els Premis del Voluntariat 2021 reconeixen la generositat dels voluntaris en la cura de les persones i el seu entorn

El vicepresident Yllanes ha presidit avui l’acte de lliurament dels Premis Autonòmics Voluntariat IB 2021 en un acte celebrat a l’auditori Caló de s’Oli de Sant Josep de sa Talaia (Eivissa)

Els Premis reconeixen diferents programes de voluntariat de l’Associació Espanyola Contra el Càncer de les Illes Balears (Premi Savina); l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer d’Eivissa i Formentera (Premi Estepa); la Protectora d’Animals Maó (Premi Tamarell) i la Fundació Monti-Sion Solidària (Premi Olivera)

El vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha presidit avui capvespre l’acte de lliurament dels Premis Autonòmics Voluntariat IB 2021, en un acte que s’ha celebrat a l’auditori Caló de s’Oli, a Sant Josep de sa Talaia (Eivissa).

Els guardons celebren enguany la seva tercera edició, impulsats des de la Direcció General de Participació, Transparència i Voluntariat, adscrita a la Secretaria Autonòmica de Sectors Productius i Memòria Democràtica. L’objectiu és reconèixer i fomentar la tasca de les entitats de voluntariat que desenvolupen la seva activitat a les Illes Balears.

“El voluntariat simbolitza el millor que pot oferir una societat” ha assegurat el vicepresident Yllanes, “és un exemple de com la solidaritat i el compromís de moltíssimes persones contribueixen a construir un món millor, més just i més humà”. El vicepresident ha recordat la gran tasca desenvolupada per les entitats en els moments més durs de la pandèmia i ha reivindicat la necessitat de “tenir un teixit associatiu arrelat, divers i solidari, element imprescindible de qualsevol societat democràtica madura”.

L’acte ha comptat amb la presència del president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí Torres i del vicepresident segon i conseller d’Innovació, Transparència, Participació i Transports del Consell Insular d’Eivissa, Javier Torres; la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat del Govern, Marina Crespí; l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Ángel Luis Guerrero; la directora insular d’Habitatge, Participació Ciutadana i Voluntariat del Consell Insular de Menorca, Roser Román; el conseller de Mobilitat i Habitatge del Govern, Josep Marí Ribas; el vicepresident tercer i conseller de Benestar Social, Gerència i Transparència del Consell Insular de Formentera, Rafael Ramírez; i el president de la Plataforma del Voluntariat de les Illes Balears (PLAVIB), Miquel Coll, entre d’altres.

Per al president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí “en moments tan difícils com els que estam vivint és quan més sentit té i més necessària és la feina dels voluntaris i voluntàries que, dia a dia, s’esforcen per superar els obstacles i dificultats que ens va posant per davant la vida. Són herois anònims que treballen per aconseguir una societat cada dia més humana i generosa i a qui no podem més que dir gràcies infinites de tot cor”.

L’alcalde de Sant Josep, Ángel Luis Guerrero ha afegit que les entitats de voluntariat “són imprescindibles i ens recorden tot el que tenim a la llista d’afers pendents els que ens dediquem a la cosa pública. A través de la denúncia, de la reivindicació activa, ens assenyalen el camí cap a un món més just, més sostenible, més inclusiu i sense discriminacions. Així que els hem de donar les gràcies per tot això que fan sense esperar a canvi res més que una solució, o com a molt que els treguem la feina”.

Premis del Voluntariat 2021

Al llarg de l’acte, les autoritats han lliurat els quatre Premis Autonòmics del Voluntariat que, com a novetat, en aquesta tercera edició han incrementat la quantia, que ha passat de 3.000 a 5.000 euros. Els premiats han rebut també una serigrafia que fusiona els quatre arbres als quals fan referència els Premis, que representen cada una de les quatre illes: la savina (Formentera), l’estepa (Eivissa), el tamarell (Menorca) i l’olivera (Mallorca). Per fer extensiu el reconeixement al conjunt de voluntaris i voluntàries d’aquestes entitats, s’han editat bosses amb el logo dels Premis de Voluntariat.

El primer premi que s’ha lliurat avui ha estat el Premi Savina, que reconeix la feina d’una entitat al territori de Formentera, i que ha lliurat l’alcalde de Sant Josep de sa Talaia, Ángel Luis Guerrero. Aquest 2021, el Premi Savina recau en el programa de voluntariat «Dona’t una pausa i respira», de l’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears.

Aquest taller ofereix sessions setmanals d’una hora de relaxació que es realitzen a la platja, amb la finalitat d’oferir l’oportunitat d’avançar en el creixement personal dels pacients i familiars i contribuir al seu benestar emocional. La proposta parteix de la convicció que les tècniques de relaxació tenen efectes molt beneficiosos, especialment en situacions d’estrès i difícils com pot ser rebre el diagnòstic mèdic d’una malaltia com el càncer. La relaxació pot ajudar a dormir millor, calmar l’ansietat i els nervis abans d’una prova o revisió, o a manejar el malestar davant els tractaments i els canvis en la imatge corporal. També pot afavorir el control d’alguns efectes secundaris dels tractaments oncològics.

El programa s’estructura en blocs trimestrals: de setembre a desembre de 2021, de gener a març i d’abril a juny de 2022, conduïts per Silvana Freire. Els continguts de les sessions són dissenyats per la voluntària, de manera que integra els seus coneixements basats en exercicis bàsics i exercicis de txi-kung, juntament amb la pràctica de l’atenció plena (mindfulness) per a benefici de totes les persones. El seguiment de la qualitat de les sessions es fa de manera continuada per part de la psicòloga de l’Associació Espanyola Contra el Càncer amb reunions conjuntes amb Silvana per mesurar el grau de satisfacció de les participants. En acabar el taller els assistents han de percebre que compten amb unes eines eficaces per gestionar el seu dia a dia a través de la respiració i la consciència plena, que podran utilitzar al llarg de tota la seva vida.

El president del Consell Insular d’Eivissa, Vicent Marí, ha estat l’encarregat de lliurar el Premi Estepa, que reconeix la tasca d’una entitat de voluntariat a Eivissa. Enguany, el premi ha estat per a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer d’Eivissa i Formentera (AFAEF), i el seu programa de voluntariat actiu i solidari.

L’associació compta actualment amb la col·laboració de més de 35 persones voluntàries que formen part del seu pla de voluntariat. Des d’AFAEF duen més de vint anys representant i actuant a favor de les persones malaltes d’Alzheimer i de les seves famílies en l’àmbit de les Pitiüses, amb l’objectiu de promoure els drets i millorar la qualitat de vida d’aquests malalts i les famílies cuidadores a través de programes d’intervenció terapèutica, assistencial i psicosocial. La majoria de les persones voluntàries que aglutinen tenen o han tingut una persona malalta d’Alzheimer a la seva família o en el seu entorn pròxim, amb la qual cosa són coneixedores de les seves dificultats.

L’associació considera que els serveis d’assessorament, assistencials i terapèutics que ofereix són un dret social per a aquest col·lectiu. Amb els seus voluntaris treballen els valors de la motivació, de la solidaritat, de la voluntarietat i, sobretot, de l’empatia, per reconèixer que aquestes persones tenen una necessitat que en aquests moments no poden cobrir. Els voluntaris reben una formació bàsica sobre les necessitats de l’associació i sobre les activitats que es realitzen, i també es fa un seguiment del seu treball, que implica un alt nivell de compromís. El pla de voluntariat de l’AFAEF comprèn des d’esdeveniments solidaris, campanyes informatives i de recaptació, així com activitats d’acompanyament i participació —excursions, passejades terapèutiques, activitats musicals i lúdiques-.

A Menorca ha arribat un any més el Premi Tamarell, enguany de mans de la directora general de Participació, Transparència i Voluntariat, Marina Crespí. En aquesta tercera edició, el Premi Tamarell ha estat per al programa de voluntariat de la Protectora d’Animals Maó.

Constituïda l’any 2010, es tracta d’una associació sense ànim de lucre que té entre les seves finalitats la protecció de cans i moixos; la col·laboració amb el Centre d’Acollida d’Animals de Maó; la recollida dels animals abandonats, sempre que es disposi d’un espai adequat; la gestió de les cases d’acollida de cans i moixos; la promoció de les adopcions dels animals acollits per la Protectora o al Centre d’Acollida d’Animals de Maó, i la promoció de la tinença responsable d’animals de qualsevol tipus. Per complir amb les finalitats esmentades, la Protectora d’Animals Maó compta amb grups de voluntaris, majors d’edat, que realitzen tasques majoritàriament presencials i que tenen una disponibilitat mínima d’un cop a la setmana.

El Programa pel qual ha estat premiat, «Passeja cans», consisteix a passejar cans del Centre d’Acollida d’animals de Maó, amb l’objectiu de reduir l’estrès d’aquests animals custodiats i ajudar a la reinserció d’aquests a les seves futures llars i amb els seus nous adoptants. Els cuidadors del centre lliuren al voluntari, que rep una formació prèvia, un ca per passejar en funció de la seva experiència, constitució física, etc. El voluntari passeja el ca per uns itineraris autoritzats i aporta dades sobre el comportament de cada animal, realitza fotos i vídeos que la Protectora aprofita per fer difusió dels animals a les xarxes socials. Per a la Protectora d’Animals Maó, el voluntariat és una alternativa de participació dins la comunitat, assumida lliurement i de forma altruista, per tal de donar resposta col·lectiva a certes situacions de injustícia que es produeixen amb els cans i moixos de l’illa de Menorca.

Ha estat el darrer premi a donar-se a conèixer, de mans del vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. El Premi Olivera, que s’atorga a una entitat que treballa a l’illa de Mallorca, ha recaigut en la Fundació Monti-Sion Solidària, pel programa d’entrega d’aliments, primera infància i higiene personal i familiar.

El programa d’entrega d’aliments es va posar en marxa la nit de Nadal de l’any 2009 amb la complicitat de vuit persones voluntàries de l’Associació d’Antics Alumnes de Monti-Sion de Palma, i actualment compta amb 210 voluntaris i voluntàries. La Fundació s’acosta a la realitat de les persones beneficiàries dels seus serveis, a través de xerrades d’acollida i serveis com la clínica jurídica, l’assessoria social o la borsa de treball, amb l’objectiu d’allunyar-les de la pobresa i de l’exclusió social i facilitar la seva integració en la comunitat, més enllà de la prestació alimentària. Compta amb la col·laboració d’empreses i entitats com el Banc d’Aliments, el Col·legi d’Advocats, la UIB, Agroilla, S’Esplet de sa Pobla... tant per oferir serveis com per a la recollida d’aliments. Actualment lliuren una mitjana de 324 ajudes setmanals i atenen un total de 4.647 persones. El programa va també dirigit a millorar l’alimentació dels infants de 0 a 2 anys, atenent a 221 nadons amb aliments específics per a la seva edat i productes per millorar la higiene personal i familiar.

Respecte, confiança i humanitat són les actituds que promociona la Fundació entre les persones voluntàries que hi col·laboren. Habilitats socials que es milloren a través de la formació específica que reben aquests voluntaris i voluntàries amb dinàmiques grupals per treballar l’acollida i l’atenció acurada a les persones beneficiàries, l’escolta activa, la prevenció de la violència contra les dones, etc.

L’acte de lliurament de la tercera edició dels Premis Autonòmics del Voluntariat ha estat conduït pel Mag Albert. S’ha treballat perquè fos el més accessible possible, a través de la llengua de signes i també de la retransmissió en directe de l’acte a través del canal de Youtube de la Vicepresidència del Govern: https://www.youtube.com/VicepresidènciaGOIB.