3 novembre 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

El Pla de Reactivació de l’Activitat Assistencial per a Eivissa i Formentera ha reduït en 17.465 el nombre de pacients en la llista d'espera NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Des de 2015, l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ha incrementat en 333 el nombre de llocs de feina invertint-hi 33,1 milions

El Pla de Reactivació de l’Activitat Assistencial per a Eivissa i Formentera ha reduït en 17.465 el nombre de pacients en la llista d'espera

L’activitat quirúrgica programada de l’Hospital Can Misses s’ha incrementat un 9,79 % en el darrer any

El Servei de Salut de les Illes Balears ha aconseguit reduir en 17.465 el nombre de pacients que estan en les llistes d’espera de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera entre els mesos d’abril i setembre d’enguany gràcies al Pla de Reactivació de l’Activitat Assistencial que s’ha posat en marxa, segons el que ha explicat el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino, en una roda de premsa en què ha estat acompanyat per la gerenta de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, i la directora de Gestió i Pressuposts, Mar Rosselló.

 

Aquesta reducció ha estat possible per tres motius:

  1. L’increment de l’activitat quirúrgica programada, que ha crescut un 9,79 %: ha passat de les 3.258 intervencions quirúrgiques que es dugueren a terme fins al setembre de 2021 a les 3.577 que s’han fet fins al setembre d’enguany. Pel que fa a les consultes externes, el nombre se n’ha incrementat un 6,62 %, perquè han passat de les 115.133 fins al setembre de 2021 a les 122.751 fins al setembre d’enguany.
  2. L’increment de la activitat extraordinària, perquè entre l’abril i el setembre ja s’han duit a terme 14.725 actes mèdics:
    • 238 intervencions quirúrgiques.
    • 8.857 consultes externes.
    • 1.448 proves de gabinet.
    • 4.182 proves de radiologia.
  3. El tercer eix del Pla de Reactivació de l’Activitat Assistencial és la relació col·laborativa amb la sanitat privada, un impuls en què Eivissa ha estat pionera a les Illes Balears: en el període entre l’abril i l’octubre de 2022, l’Hospital Can Misses ha derivat a la Policlínica Nuestra Señora del Rosario un total de 2.740 pacients, 1.355 a les consultes externes, 1.155 per a alguna prova radiològica i 230 per a una intervenció quirúrgica (pràcticament de manera íntegra a les especialitats de traumatologia i dermatologia).

 

Així doncs, el nombre de persones que actualment esperen per a una consulta d’especialitat s’ha reduït de les 12.865 persones del mes d’abril a les 9.332 del setembre (és a dir, 3.533 menys). Pel que fa a les que esperen més de seixanta dies, la llista d’espera s’ha reduït de 6.831 persones a 3.938 (2.893 menys). Per una altra banda, la mitjana de demora s’ha reduït en 25 dies, perquè ha passat de 87 dies d’espera a 62. Finalment, pel que fa a les intervencions quirúrgiques amb una espera de més de 180 dies, entre l’abril i el setembre els nombres s’han reduït en 125 persones i en 37 dies menys d’espera.

 

La gerenta de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, ha detallat l’increment de contractacions des de 2015 en 333 llocs de feina, perquè s’ha passat de comptar amb 1.673 llocs al setembre de 2015 als 2.006 actuals; concretament, s’ha incrementat en 220 el nombre de llocs de feina de l’atenció hospitalària i en 113 els de l’atenció primària. Carmen Santos ha explicat que això ha estat possible perquè s’ha incrementat el capítol 1 (despeses de personal) en 34,3 milions d’euros.

 

Dins el Pla de Consolidació dels Recursos de Humans, que preveu l’estabilització de 146 llocs de feina (40 de nous i 106 estabilitzacions d’eventuals a interins), l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera ja ha contractat 35 nous professionals i ha consolidat 106 eventuals. Concretament, aquesta setmana s’han incorporat a la plantilla de l’atenció primària vuit nous metges de família, cosa que permetrà reduir els contingents dels facultatius dels centres de salut: s’han creat dues places als centres de salut de Santa Eulària des Riu i de Sant Antoni de Portmany i una plaça a cada un dels centres de salut de Sant Jordi de ses Salines i Es Viver, Vila i Can Misses (tots tres a Eivissa). En la segona fase s’ampliarà també amb una nova plaça l’equip mèdic de la Unitat Bàsica de Salut Puig d’en Valls.

 

Aquesta mesura permetrà determinar per a cada metge de família un contingent de 1.770 targetes sanitàries, de mitjana, mentre que fins ara, abans de l’ampliació de la plantilla, superava el nombre de dues mil targetes sanitàries, de mitjana (concretament 2.043).

 

Per la seva part, la directora de Gestió i Pressuposts, Mar Rosselló, ha explicat que el Pla d’Infraestructures i Tecnologia de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera preveu una inversió total de 40 milions d’euros, que es destinaran a les actuacions següents:

  1. Ampliació i reforma de l’edifici J, que afectaran les sales d’operacions, la xarxa de pluvials, el magatzem de Farmàcia (aquestes dues actuacions estan en la fase de redacció del projecte) i la Unitat de Control de Gestió (projecte ja redactat).
  2. Reforma de l’àrea d’hospitalització: Bloc Quirúrgic, creació d’un segon box d’aturades a Urgències (ja hi ha projecte) i ampliació de l’Àrea de Microbiologia i Fertilitat (en la fase de licitació).
  3. Pla d’Infraestructures d’Atenció Primària: projecte en redacció de la Unitat Bàsica de Salut Puig d’en Valls i construcció del nou Centre de Salut es Viver (Eivissa), que consistirà en un edifici de 6.136,50 m² de superfície construïda amb consultes, zona de cures, sala d’extracció de mostres, unitat de salut mental, zona de salut bucodental i servei d’urgències d’atenció primària, amb un pressupost d’execució de 12,9 milions d’euros.
  4. Millores al Centre de Salut Santa Eulària des Riu.