18 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

El Servei de Salut subscriu un acord per millorar l’excel·lència en les cures NNota Informativa

El Servei de Salut subscriu un acord per millorar l’excel·lència en les cures

A les Illes Balears, des de 2017 l’Àrea de Salut de Menorca ja està acreditada com a centre compromès amb l’excel·lència en les cures
El programa es va traslladar a Espanya l’any 2012 i ja és present a més de 15 països i 505 organitzacions sanitàries i acadèmiques d’arreu del món

El Servei de Salut ha subscrit un acord amb l’Associació Professional d’Infermeria d’Ontario (Registered Nurses’ Association of Ontario) i l’Institut de Salut Carles III per traslladar un programa internacional de bones pràctiques en cures a l’àmbit autonòmic. Aquest programa d’implantació de bones pràctiques, anomenat BPSO (per Best Practices Spotlight Organizations), facilita la implantació de guies de pràctica clínica a les Illes Balears, en un projecte liderat per infermers i infermeres en el qual participen professionals sanitaris i no sanitaris. Així, es creen diferents centres compromesos amb l’excel·lència en cures.
 
El programa s’ha presentat avui a Can Campaner amb la participació de la consellera de Salut, Patricia Gómez; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el subdirector de Cures Assistencials i Atenció a l'Usuari, Carlos Villafáfila, la directora d’Investén-ISCIII (unitat de recerca en cures de salut de l’Institut de Salut Carles III), Mayte Moreno, i la gerent general de RNAO, Doris Grinspun, que hi ha intervengut per videoconferència.
 
A les Illes Balears, des de 2017 l’Àrea de Salut de Menorca ja està acreditada com a centre compromès amb l’excel·lència en les cures. El programa ha suposat millores en l’atenció a persones amb dispositius d’accés vascular (catèters i vies venoses) i en l’atenció a persones amb ostomies i amb peu diabètic. Han millorat les xifres d’infeccions associades a catèters vasculars, s’ha elaborat una aplicació que ajuda en  la presa de decisions clíniques amb relació a la selecció de dispositius, s’ha obert una consulta d’infermeria per a pacients ostomitzats i s’ha millorat la comunicació entre l’atenció primària i l’hospitalària.
 
El programa, que es va iniciar al Canadà l’any 2002, es va traslladar el 2012 a Espanya amb la col·laboració de l’Institut de Salut Carles III. És present a més de 15 països i 505 organitzacions sanitàries i acadèmiques d’arreu del món.
 
Les Illes Balears és una de les tres primeres comunitats autònomes —juntament amb Astúries i el País Basc— que ha traslladat el programa a l’àmbit autonòmic, de manera que garanteix un procés de millora contínua i d’excel·lència en les cures que reben els usuaris.