18 d’octubre 2017 | <9ªL> Presidenta

El Govern i Red Eléctrica col·laboren per la recuperació de la posidònia amb un projecte de replantació a la badia de Pollença NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern i Red Eléctrica col·laboren per la recuperació de la posidònia amb un projecte de replantació a la badia de Pollença

La presidenta Armengol destaca l’aposta del Govern per la conscienciació i la preservació d’aquesta planta tan important biològicament i ecològicament
La presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, ha assistit avui a la signatura del conveni per dur a terme un projecte de plantació de posidònia a la badia de Pollença. El conveni ha estat signat per Vicenç Vidal, conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, i José Folgado, president de Red Eléctrica de España (REE). 

Aquest conveni de col•laboració ha de servir per desenvolupar “El bosc marí de Red Eléctrica”, un projecte de recuperació de praderes de posidònia degradades que comptarà amb la direcció científica de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA) i amb la col•laboració del Ministeri de Defensa, que cedeix les instal•lacions de l’aeròdrom del Port de Pollença per dur a terme les tasques de cultiu de llavors i fragments de posidònia.

Armengol ha indicat que el Govern fa feina des del principi per conscienciar sobre l’existència de la posidònia i per protegir-la. “Per això, serem els primers de tot Europa que tendrem el Decret de posidònia per fer possible la protecció d’aquesta espècie endèmica que ens nodreix de l’oxigen necessari per tenir l’hàbitat adequat”. Així mateix, el conseller Vidal ha destacat que “conscienciació, normativa i vigilància són els eixos de feina d’aquest Govern envers la posidònia” i que “avui presentam un bon exemple de col•laboració pública i privada i de diferents administracions”.

El projecte

El projecte de replantació de posidònia tindrà una durada inicial de quatre anys i consisteix en la restauració de dues hectàrees de posidònia a la zona de la Punta Avançada, seguint una metodologia que ja s’ha dut a terme en un projecte desenvolupat recentment a les badies de Santa Ponça i Talamanca.

Es plantaran 12.800 plàntules procedents del cultiu de llavors i fragments recol•lectats de manera natural. Després, se senyalitzaran per poder-les identificar i fer-ne el seguiment. En estar plantades, s’avaluarà, per una banda, la supervivència i el creixement dels exemplars i, per l’altra, la recuperació de l’ecosistema general; és a dir, de la biodiversitat associada a la pradera de posidònia restaurada. Finalment, també s’avaluaran les emissions de CO2 capturades per la nova pradera, fet que permetrà saber quina eficàcia ha tengut la restauració en termes de canvi climàtic. A més a més, serà un laboratori viu i obert a la comunitat científica.

Tot el projecte durà associat un programa d’educació ambiental que inclou formació a l’aula, visites de camp i material didàctic per conscienciar sobre la importància de la conservació dels sistemes marins.

Per dur a terme aquesta iniciativa s’ha triat la badia de Pollença perquè hi ha una zona de pradera degradada adequada per ser restaurada, per la qualitat de l’aigua i per les bones condicions ambientals. 

Compromís del Govern amb la posidònia

El Govern està duent a terme una important tasca per promoure tant la preservació de la posidònia com la conscienciació ciutadana de la importància d’aquesta planta aquàtica endèmica de la mar Mediterrània. 

En aquest sentit, ha desenvolupat el Decret de posidònia, que regula els usos per garantir-ne la preservació. Aquest decret ha passat per un procés participatiu i aviat sortirà a exposició pública. Per altra banda, es pot fer balanç del servei de vigilància de fondejos d’aquest estiu, en què s’ha assessorat i ajudat a fondejar correctament 6.678 embarcacions, a més de dur a terme una tasca informativa amb el repartiment de futlletons, entre altres accions.

Per altra banda, un dels projectes inclosos en les inversions de l’Impost de Turisme Sostenible aprovades el passat dilluns consisteix a elaborar una cartografia de la posidònia a les Illes Balears. El projecte és plurianual i compta amb un pressupost de devers 400.000 euros per a l’any 2018.