20 març 2019 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

L'economia de les Illes Balears creix a un ritme intens i inclusiu, que se situa en 2,7% d’increment en el 2018 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'economia de les Illes Balears creix a un ritme intens i inclusiu, que se situa en 2,7% d’increment en el 2018

Negueruela destaca la robustesa de les dades econòmiques en un context de creació d’ocupació de qualitat i augments salarials que per primera vegada estan per sobre de la mitjana espanyola


El PIB de les Illes Balears va tancar 2018 amb un creixement del 2,7%, d’acord amb les estimacions de la Direcció General d’Ocupació i Economia, una dada que confirma quatre anys seguits de creixement elevat del PIB, per sobre de les dades registrades en el conjunt d’Espanya (2,5%) i d’Europa (1,8%). Es tracta de la major etapa de creixement econòmic del territori, la més prolongada des de l’entrada de l’euro i molt superior a l’anterior fase expansiva. El creixement acumulat de les illes entre 2015 i 2018 és del 14,1%.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha comparegut en roda de premsa per donar a conèixer l’evolució del PIB acompanyat del director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha explicat que, a diferència d’altres etapes de creixement, l’actual destaca per ser més intensa i inclusiva, ja que les dades mostren la robustesa dels indicadors, juntament amb un augment de l’ocupació de qualitat, amb llocs de treball molt més estables i amb millors retribucions salarials que, per primera vegada, se situen per sobre de la mitjana espanyola.

El titular de Treball ha explicat que “la base d’un diàleg social fort permet redistribuir millor la riquesa. En aquest sentit, els agents econòmics i socials han estat responsables i, al costat del full de ruta econòmica pactada en les diferents taules, han permès millorar la situació del conjunt de la ciutadania. Aquest és el factor diferencial de l’intens creixement econòmic balear, que s’ha produït en un context de creació d’ocupació de qualitat amb increments salarials pactats entre patronals i sindicats”.

El conseller ha afirmat que encara queda molta feina per fer en el camí de combatre la precarietat, però ha avançat que “el 2019 veurem com els salaris segueixen incrementant-se gràcies als acords salarials, el que demostra que la distribució de la riquesa no està renyida amb una major productivitat i competitivitat i que produeix una major reactivació del consum. Així, conjugar creixement intens i inclusiu és clau si volem una societat més justa”.

Sectors

En l’actual context d’expansió econòmica, tots els sectors registren increments. El sector de serveis i el de la construcció són els que més variació positiva aporten, amb 2,7% i 3,5% respectivament. Cal destacar l’impuls que estan registrant el sector de la indústria i el agropesquer, el primer amb un amb un augment del 1,4% el 2018 i un creixement acumulat del 8,2% entre 2015 i 2018, i el segon amb un increment del 0,9% el 2018 i un acumulat de 4,9%.

Illes

El creixement econòmic també s’ha registrat a cadascuna de les illes, que creixen a un ritme del 2% o superior i mostren el major creixement del VAB des de l’entrada de l’euro. Així, el PIB de Mallorca el 2018 ha estat de 2,6%, amb un creixement acumulat del 14% en l’últim quadrienni, Menorca ha crescut un 2% i concatena 4 anys consecutius de creixements superiors o iguals al 2% i un acumulat de 12,1% de creixement econòmic des 2015.

En el 2018, Eivissa i Formentera han tancat amb un creixement del 3,5%, molt per sobre de la mitjana nacional i gairebé el doble de la Unió Europea. L’economia pitiüsa es troba un 16,2% per sobre del valor de 2015.

Previsió 2019: un increment del 2,7%

El bon resultat de 2018 permet començar 2019 amb elements positius que fan preveure la continuïtat del creixement i un PIB del 2,7%, d’acord amb estimacions inicials de la Direcció General d’Ocupació i Economia. Entre els factors que permeten mantenir l’optimisme destaquen l’activitat turística, amb un avançament de la crida dels fixos discontinus un 2,6% superior a 2018, tot i la Setmana Santa tardana; l’indicador de la despesa turística, que al gener de 2019 és gairebé un 20% superior respecte al mateix mes de l’any anterior, o el consum en comerç minorista, l’índex del qual és un 2,7% major.