4 setembre 2018 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

Les Illes Balears registren 576.413 afiliacions a la Seguretat Social a l’agost i per primera vegada totes les illes tenen més ocupació que abans de la crisi NNota Informativa

Les Illes Balears registren 576.413 afiliacions a la Seguretat Social a l’agost i per primera vegada totes les illes tenen més ocupació que abans de la crisi

El nombre d'aturats a l'agost ha estat de 38.627 persones, un 4,3% menys en termes interanuals
Les Illes creen més ocupació que abans de la crisi i la taxa d'atur administratiu ja és del 6%


A l’agost s'han registrat 576.413 afiliacions a la Seguretat Social a les Illes Balears, xifra que representa un màxim  d’aquest mes en la sèrie històrica d’afiliació. En termes interanuals, aquestes dades representen una pujada de 2,83%, és a dir 15.837 persones més treballant, xifra similar a la mitjana d'afiliacions del conjunt nacional.

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, que ha presentat avui les dades d’afiliació i atur juntament amb el director general d’Ocupació i Economia, Llorenç Pou, ha explicat que les Illes actualment encadenen 6 anys seguits de creació d'ocupació i ja hi ha 71.000 llocs de treball més que abans de la crisi (14,2%), mentre Espanya es troba encara un 1,6% per sota. En termes intermensuals, les Illes presenten un increment respecte al juliol de 3.349 afiliacions, un 0,6% menys.

Més ocupació que abans de la crisi a totes les Illes

Negueruela ha destacat especialment que, per primera vegada aquest mes, la creació d'ocupació és superior al període anterior a la crisi a totes les Illes, inclosa Menorca que també ha anat creixent en generació d'ocupació i que, per primera vegada, recupera tota l'ocupació perduda d’ençà els anys més durs de la crisi.

Per illes, les dades d'afiliació interanual corresponents al mes de juliol (darrera dada disponible) mostren que l'afiliació s'ha incrementat en tots els territoris. Així, a Mallorca es registren 446.245 afiliacions, un 2,9% més; a Menorca hi ha 39.247 (+1,9%); a Eivissa  hi ha 83.124 treballadors (+3,1%) i a Formentera hi ha 6.864 persones treballant (+ 3,9%).

Bona part del comportament del mercat laboral s'explica gràcies a l'evolució del sector turístic, l'ocupació del qual continua creixent i al mes d'agost ha arribat a un màxim històric amb 158.096 afiliacions. Negueruela ha destacat que el creixement de l'ocupació en aquest sector es dóna en un escenari en què l'evolució de l'acumulat de turistes es troba estabilitzat al territori.

Ocupació de qualitat: tota la nova ocupació, indefinida i a temps complet

El conseller de Treball ha insistit que la millora del mercat de treball no només es produeix en l'àmbit quantitatiu sinó que també ho fa en termes de qualitat de l'ocupació. Així, ha explicat que per quart mes consecutiu tot el ritme de creació d'ocupació és indefinit i a temps complet. “La nova ocupació va transformant els llocs de treball temporals en indefinits, ja que disminueixen els primers en favor d'aquests últims, i també a temps complet”, ha afegit.

Negueruela ha precisat que tota la generació d'ocupació és amb contractes indefinits i que aquestes xifres s'estan accelerant fins arribar al seu màxim històric el mes de juliol, amb un total de 268.313 llocs de treball indefinits, 42.000 més que abans de la crisi. Més en concret al juliol hi ha hagut 20.660 més llocs de treball indefinits que fa un any, alhora que l'ocupació temporal s'ha reduït en 6.375 persones.

D’altra banda, al juliol, darrera dada disponible, les afiliacions a temps complet s'incrementen en 16.739 respecte a fa un any i les afiliacions a temps parcial decauen en 2.454.
La taxa de parcialitat continua la seva reducció a Balears el mes de juliol, darrera dada disponible, i se situa en 16,5%, una reducció de 3,5 punts des de 2015, front a la taxa de parcialitat de l'Estat, que al juliol fou de 24%. El conseller ha fet referència als resultats del Pla de Lluita contra la precarietat en el treball per explicar algunes de les causes del descens de la parcialitat i la temporalitat.

Atur

A l’agost es registraren a les Illes Balears 38.627 persones aturades, una xifra que situa el nivell de desocupació per sota de l'existent el 2008. En termes interanuals la Comunitat Autònoma encadena 6 anys consecutius amb reduccions interanuals de la desocupació. A l’agost  l’atur ha baixat en 1.724 persones (-4,3% ). Des d’una perspectiva intermensual l'atur a les illes ha augmentat en 1.384 persones (3,7%), un comportament lligat a l'estacionalitat de la construcció els mesos d'estiu.

Major reducció de l'atur de llarga durada

El titular de Treball ha continuat explicant que en el marc de la reducció de l'atur, el col·lectiu que ha registrat un major descens és el d'aturats de llarga durada, que ho fa a un ritme 3 vegades superior al del conjunt de la desocupació. El nombre d'aturats de llarga durada a l’agost és de 12.425 persones, la meitat dels existents el 2015. Les Illes Balears són la comunitat on més es redueix l'atur de llarga durada.

El conseller ha recordat que encara hi ha 19.901 persones aturades sense cap tipus de prestacions (51%), pel que ha insistit en la necessitat de reivindicar polítiques de protecció d’aquest col·lectiu.

La taxa d’atur administratiu més baixa d’ençà la crisi

Negueruela ha continuat explicant que el bon comportament del mercat laboral (que durant 6 anys ha vist incrementar l'afiliació i baixar l'atur) ha suposat que aquest estiu s'hagi aconseguit una taxa d'atur administratiu molt baixa, especialment reduïda a Eivissa i Formentera.

En el conjunt de Balears, la taxa d'atur administratiu registrat va ser a l'agost del 6%, mentre que a Eivissa va ser del 4,2% i a Formentera tan sols d'un 2%, la qual cosa situa a aquestes dues illes en mínims històrics i amb valors per sota de l'atur tècnic. A Menorca la taxa d'atur administratiu ha estat del 5,5% i a Mallorca del 6,5%.
Cal destacar que en termes de taxa d'atur administratiu no només s'han registrat valors inferiors a 2007, sinó que tots els casos estan per sota de 2008.