1 setembre 2021 <10aL>Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura

El CentreBit Menorca inaugura el FabLab, un laboratori de fabricació digital, robòtica i impressió 3D NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El CentreBit Menorca inaugura el FabLab, un laboratori de fabricació digital, robòtica i impressió 3D

El conseller Miquel Company; la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora i el director d'Innovació, Eduardo Zúñiga, han visitat les instal·lacions, pensades per aconseguir un model productiu més sostenible, competitiu i capaç de crear oportunitats de feina estable

El conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha inaugurat avui a Menorca el FabLab, un nou espai lligat a la fabricació digital, robòtica i la tecnologia 3D al CentreBit Menorca, gestionat per la Fundació Bit.

El nou FabLab està ubicat al soterrani del CentreBit Menorca, a Alaior, i ocupa una superfície de 125 m2. Les instal·lacions disposen de maquinària avançada per a la fabricació digital a petita escala, i estan pensades per a l'auto producció d'objectes físics. Així, el FabLab compta amb una impressora 3D capaç de produir objectes de material plàstic en gran detall; una fresadora que serveix per donar formes complexes a peces de plàstic, fusta, ceràmica o altres materials; una màquina làser de tallat i gravat; i un plotter de tall de gran precisió, també per a diferents materials.

A més a més, el FabLab també disposa d'una aula amb eines i components reutilitzables per a la realització d'activitats educatives al voltant de la robòtica, l'electrònica i la computació. Aquest espai està especialment pensat per a alumnat de primària i secundària. A través dels Kits Lego Mindstorm, i Arduino Starter Kit, dos populars sistemes per a l'ensenyament, l'alumnat podrà crear, programar i provar solucions basades en la robòtica i aplicables a la vida real.

"El FabLab CentreBit Menorca obre el camí a la fabricació personal i a la individualització de la producció, dotat d'una tecnologia que ens permetrà en un futur canviar els sistemes de producció cap a un model més sostenible; a escala mitjana i individual. Iniciatives com aquesta són les que ens fan avançar en el camí de l'economia del coneixement i per tant de la diversificació econòmica que tant necessitam per aconseguir un model productiu més sostenible ambientalment, més competitiu, més resilient i capaç de crear oportunitats de feina estables i de qualitat per als nostres joves", ha destacat Company.

A l'acte han assistit també la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora; el director general d'Innovació del Govern de les Illes Balears, Eduardo Zúñiga; el gerent de la Fundació Bit, Álvaro Medina, i la delegada territorial del CentreBit Menorca, Carmen Crespo.

Crespo ha fet una presentació del FabLab on ha explicat quins són els seus objectius, el públic al qual es dirigeix, i quin és el seu funcionament. Seguidament, la comitiva ha visitat les instal·lacions del FabLab on s'ha explicat amb detall el funcionament de cadascuna de les màquines i s'han mostrat exemples de peces que s'hi poden fabricar.

En aquesta presentació, s'ha detallat com es podrà fer ús de les instal·lacions, obertes a qualsevol professional que vulgui fabricar objectes per a la seva comercialització, i a persones que vulguin aprendre i experimentar amb la fabricació digital i la impressió 3D. Així, l'ús del FabLab serà gratuït per a formació, experimentació i desenvolupament de prototips, i amb tarifes específiques per a fabricació digital per a professionals i empreses.

En aquest sentit, cal destacar que les persones interessades en fer ús de les instal·lacions i de les màquines poden reservar-les a través de la web: www.fundaciobit.org/fablab/, on a més de poder fer la reserva, hi trobaran la documentació específica i manuals per a cadascuna de les màquines, com les normatives d'ús, i altres recursos d'interès.

Local i accessible

En paraules del director general d'Innovació, Eduardo Zúñiga, "el FabLab CentreBit Menorca és un espai que a partir d'avui canviarà la nostra manera de produir, de relacionar-nos amb la innovació i els processos industrials". D'una banda, perquè "promou la fabricació digital, posant a l'abast de qualsevol persona un sistema de producció local i accessible, que permet produir a petita escala i sense grans costos, i afavorint així la creativitat i la innovació". I d'altra banda, "perquè pretén ser també un element clau en el foment de les vocacions STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), donant accés, no només a centres educatius sinó també a tota mena d'usuaris que trobin al Fablab un espai tant d'autoaprenentatge com de creació col·laborativa".

Per la seva part, la presidenta insular, Susana Mora, s'ha mostrat convençuda que "el FabLab esdevindrà un important element al voltant del qual es vertebrarà una comunitat de productors, innovadors i creatius, que permetrà empoderar a les persones de manera que s'apropin a tècniques de producció i puguin solucionar problemes reals de la seva vida quotidiana o senzillament produir alguna cosa que no existeix o que desitgen produir".

Una cadira amfíbia per a persones amb mobilitat reduïda, la primera producció del FabLab

En la visita a les instal·lacions, també s'ha mostrat un projecte col·laboratiu; la producció d'una cadira amfíbia per a persones amb mobilitat reduïda. En aquest projecte elaborat pel grup «Makers Menorca», format per Joanma Gonzàlez, Francisco Javier Piris, José Pons, Dani Bagur i coordinat per Ramon Babot, també han col·laborat aportant materials i recursos, les empreses Tot Inox, Metales Vidal, Tecnoagrin Sito, Fusteria Joan Villalonga, Carpinteria Manu Romero, i Toldos JJ. Tots ells han participat en el disseny i fabricació d'aquesta cadira amfíbia, que ha millorat el model utilitzat actualment per Creu Roja, que és el que s'ha agafat de base.

Des de la Fundació Bit, s'ha posat a disposició dels Menorca Makers tota la instal·lació del FabLab CentreBit Menorca així com col·laborant amb la compra de materials necessaris addicionals per a fabricació de la cadira amfíbia.

La cadira amfíbia produïda al FabLab s'ha lliurat de manera gratuïta a Natàlia Rosselló, amb mobilitat reduïda per mor de la malaltia ELA; i el nou disseny creat s'ha cedit a Creu Roja perquè se'n puguin fabricar més. Així, gràcies a aquest projecte pilot, no només s'han pogut provar les màquines i les instal·lacions amb un projecte real, sinó que també s'ha millorat un producte que permetrà a les persones beneficiàries gaudir de la platja de manera segura i còmode.

El FabLab CentreBit Menorca és un espai gestionat per la Fundació Bit que ha comptat amb una inversió de 80.688 euros. Participen en la seva creació i en el seu manteniment la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica; la Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura; i el Consell de Menorca.

La creació d'aquesta infraestructura a Menorca és una aposta clara del Govern de les Illes Balears per la innovació tecnològica i una passa més per la diversificació econòmica, i cap a un nou sistema més sostenible i basat en el coneixement.