LOGO CAIB
Contingut
26 febrer 2018| <9ªL> Conselleria de Salut

El centre de salut Es Safrà d’Alcúdia elimina les barreres arquitectòniques NNota Informativa

Foto de noticia
En una primera fase del Pla s’inclou l’adaptació de nou centres de salut de Mallorca amb un pressupost de 600.000 euros

El centre de salut Es Safrà d’Alcúdia elimina les barreres arquitectòniques

Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Accessibilitat que du a terme el Servei de Salut amb la col·laboració de PREDIF Illes Balears
El centre de salut Es Safrà (Alcúdia) ha estat objecte d’un projecte de reforma mitjançant el qual s’ha millorat l’accessibilitat i s’ha adaptat l’espai a les persones amb mobilitat reduïda.
 
Aquesta iniciativa forma part del Pla d’Accessibilitat que du a terme el Servei de Salut i que té per objectiu adaptar tots els centres de salut de les Illes Balears i eliminar-ne les barreres arquitectòniques.
 
Així ho ha explicat la consellera de Salut, Patricia Gómez, que avui ha visitat el centre acompanyada pel batle d’Alcúdia, Toni Mir; el director general del Servei de Salut, Juli Fuster; el gerent d’Atenció Primària de Mallorca, Miquel Caldentey, i la regidora de Benestar Social, Agüi Lobo.
 
La consellera ha destacat que el Pla d’Accessibilitat es du a terme amb la col·laboració de la Plataforma Representativa Estatal de Persones amb Discapacitat Física (PREDIF Illes Balears), que ha dissenyat els projectes segons les necessitats de les persones amb mobilitat reduïda i que suposa “una iniciativa més per millorar l’accés a l’Atenció Primària i per oferir serveis amb equitat, en igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania”.
 
Amb un pressupost de 70.259 €, les millores que s’han fet en el Centre de Salut Es Safrà d’Alcúdia han consistit en l’adaptació dels lavabos, les portes, les finestres i les baranes; l’alçada del mobiliari; la remodelació de la zona d’admissió amb uns mostradors més baixos i més amples, l’ampliació de la porta d’accés al quiròfan de cirurgia menor ambulatòria; l’adaptació de la zona de dormitoris i banys del punt d’atenció continuada (PAC) —ubicat a la segona planta—, i la  instal·lació d’una rampa per accedir-hi.
 
També s’ha millorat la senyalització i s’ha renovat la instal·lació de l’aire condicionat ja que la Gerència d’Atenció Primària ha aprofitat les obres per implementar, a més, el pla de millora dels centres de salut que inclou tasques de manteniment que no es varen dur a terme durant la legislatura passada.
 
Actualment, ja estan adaptats els centres de salut de Santanyí i Capdepera amb un pressupost de 75.000€ i 63.694€, respectivament. Entre les reformes que s’han fet en aquests centres destaca l’adaptació de les finestres, de l’alçada de mobiliari, dels lavabos, de les portes i la senyalització, entre d’altres.
 
Per altra banda, aviat acabaran les obres de millora per eliminar les barreres arquitectòniques dels centres de salut de Son Servera, Santa Maria del Camí i Binissalem.
 
I s’iniciaran les obres de millora de l’accessibilitat en els centres de salut d’Arquitecte Bennàssar, Casa del Mar i Escola Graduada, a Palma.
 
El pressupost global de les obres és de 600.000 €.
 
En virtut d’un contracte subscrit amb PREDIF Illes Balears es varen fer unes auditories prèvies per valorar les necessitats dels centres amb la finalitat de desenvolupar les millores necessàries en cada cas concret.
 
Les principals deficiències comunes detectades en els nou centres on s’ha fet l’auditoria són de tipus extern i intern.
 
De les externes destaquen la manca de senyalització dels guals i dels passos de vianants, mentre que les internes són de mobilitat (les que impedeixen la circulació lliure per l’edifici), de comunicació (com ara la senyalització en sistema Braille i amb color d’alt contrast, l’alçada de les senyalitzacions, dels taulells i dels botons dels ascensors, o la col·locació de baranes) i de material (relacionades amb la disponibilitat de lliteres hidràuliques i cadires de rodes).

Documents adjunts: