11 juny 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Dieta saludable i exercici físic són els millors hàbits que es poden adquirir per evitar la malaltia hepàtica per fetge gras no alcohòlic NNota Informativa

Els centres de salut s'adhereixen a la campanya informativa per conscienciar la població del risc d'aquesta malaltia

Dieta saludable i exercici físic són els millors hàbits que es poden adquirir per evitar la malaltia hepàtica per fetge gras no alcohòlic

12 de juny, primer Dia Internacional de la Malaltia Hepàtica per Fetge Gras no Alcohòlic
La Dirección General de Salut Pública, la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca i el Servei de Digestiu de l'Hospital Universitari Son Llàtzer s’han adherit a la campanya informativa de l'Associació Espanyola per a l'Estudi del Fetge, coincidint amb el primer Dia Internacional de la Malaltia Hepàtica per Fetge Gras.
 
L'objecte és conscienciar la població de la importància d'adquirir hàbits saludables per evitar l'evolució d'aquesta malaltia, per a la qual cosa la millor opció és la dieta saludable i l'exercici físic; també és molt important el bon control de les malalties que l’afavoreixen, com la diabetis o l'elevació del colesterol. 
 
Les rutes saludables de Mallorca caminaran el proper 12 de juny, Dia Internacional de la Malaltia Hepàtica per Fetge Gras, amb el lema “Cuida el teu fetge: camina per les rutes saludables i segueix la dieta mediterrània”, per recordar que amb l'exercici físic i una vida saludable aquesta malaltia es pot evitar. 
 
En els centres de salut s'han repartit fullets i cartells informatius per visibilitzar aquesta malaltia que és silenciosa, asimptomàtica gairebé sempre i potencialment progressiva en presència de factors de risc.
 
La malaltia per fetge gras no alcohòlic consisteix en l'acumulació de greix hepàtic en absència d’un consum significatiu d'alcohol. Està clarament associada al sobrepès, a l'obesitat, al sedentarisme i a altres malalties metabòliques com la diabetis mellitus tipus 2 o la dislipèmia. 
 
Hi ha dues condicions de pronòstic diferent: el fetge grau simple, que té bon pronòstic, i l'esteatohepatitis no alcohòlica, que pot progressar a fibrosi, cirrosi i càncer de fetge, i reduir la supervivència dels pacients.
 
Els pacients amb malaltia hepàtica per fetge gras també presenten un risc elevat de mort per problemes cardiovasculars. L’augment de l'obesitat i l'estil de vida sedentari en la societat actual expliquen l'alta prevalença de la malaltia per fetge gras no alcohòlic en la població.
 
En diversos estudis s'ha observat que devers el 25,2 % de la població mundial té fetge gras i un 12 %, esteatohepatitis no alcohòlica.
 
El tractament recomanat actualment és la dieta i l'exercici físic per aconseguir una pèrdua de pes major del 7-10 %, i el control dels eventuals factors de risc cardiovascular, com ara la diabetis mellitus, la dislipèmia i la hipertensió arterial.