26 juliol 2018 | <9ªL> Conselleria de Salut

Devers 3.300 persones es beneficiaran a Menorca del Pla d’Atenció a la Cronicitat NNota Informativa

En aquests moments, ja s’han format més del 90 per cent dels professionals d’Atenció Primària i s’han fet sessions a diferents serveis de l’Hospital

Devers 3.300 persones es beneficiaran a Menorca del Pla d’Atenció a la Cronicitat

La consellera de Salut s’ha reunit avui amb les associacions de pacients i batlles de l’illa per explicar el desenvolupament de l’Estratègia
La presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i la consellera de Salut, Patricia Gómez, s’han reunit avui amb els representants de més de vint associacions de pacients de Menorca per exposar-los i fer balanç del desenvolupament del Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de les Illes en una trobada a la qual també s’ha convidat els batlles i les batllesses. Hi han estat presents el director del Servei de Salut, Juli Fuster; la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària, Salut Mental i Malalties Poc Freqüents, Angélica Miguélez; el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Antoni Gómez Arbona, i el director d’Atenció Primària i responsable del projecte de Cronicitat a Menorca, Txema Coll.
 
La consellera de Salut ha explicat que el Servei de Salut de les Illes Balears, a través de la Subdirecció de Cronicitat, desenvolupa des de l'inici de la legislatura el Pla d'Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques (2016-2021), un canvi de model sanitari per millorar l'atenció que s'ofereix a les persones que pateixen malalties cròniques i als seus cuidadors. En aquest sentit, Gómez ha dit que “és imprescindible impulsar polítiques valentes, que donin protagonisme a les persones i que assegurin una atenció coordinada i de qualitat que garanteixi la sostenibilitat del nostre sistema”.
 
El Pla ha suposat un canvi en els circuits assistencials, una inversió important en infraestructures i un increment de recursos humans. A Menorca, l’equip d’atenció a la cronicitat està format per:
 
  • Tres infermeres gestores de casos comunitàries.
  • Una infermera gestora de casos d’atenció especialitzada.
  • Un equip d’atenció als pacients crònics complexos a l’Hospital Mateu Orfila, format per una metgessa i una infermera.
  • Una farmacèutica.
  • Un responsable coordinador.
 
Tot l’equip treballa per oferir una atenció integral i transversal adaptada a una població amb una esperança de vida cada vegada més elevada i dirigida a un col·lectiu de 3.311 pacients crònics complexos o avançats de Menorca, de més de 65 anys, amb diverses patologies, problemes de dependència o fragilitat física o social, que fa més difícil el seu tractament continuat. A finals de maig, ja hi havia dins el programa 857 pacients crònics complexos i 32 pacients crònics avançats.
 
Patricia Gómez ha recordat que les infermeres gestores de casos són figures clau d’aquest nou model, les encarregades d’assegurar la continuïtat assistencial de les persones amb malalties còniques complexes i avançades, que activen els recursos necessaris que hi ha a l’abast en els moments més febles per a aquestes persones, com ara els trasllats entre l’hospital i el seu domicili, i que, a més, treballen amb els professionals de referència dels pacients per tal de garantir la qualitat i la seguretat tant de la persona com dels cuidadors, en el domicili, el centre de salut i l’hospital. L’equip de cronicitat està en contacte amb els equips d’atenció primària i especialitzada, però també amb la treballadora social de l’Hospital Mateu Orfila i es coordina amb residències de gent gran i treballadors socials dels diferents ajuntaments.
 
D’altra banda, en aquests moments ja s’han format de manera presencial més del 90 per cent dels professionals d’Atenció Primària de l’Àrea de Salut de Menorca i s’han fet sessions informatives als equips dels serveis de Medicina Interna, Urgències i Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Mateu Orfila.
 
Atès el canvi de model, el Servei de Salut té signats convenis per disposar de llits sociosanitaris a Menorca. En concret, aquests acords són amb el Consell Insular de Menorca (5 places en el centre de Santa Rita); amb l’Ajuntament des Mercadal (2 places a la Residència Geriàtrica), i amb la Clínica Juaneda (10 places a l’hivern i 5 places durant la temporada d’estiu).
 
“La recuperació de l’antic Hospital Verge del Toro s’integra dins el Pla d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques de la Conselleria de Salut i pretén, d’una banda, recuperar un espai emblemàtic a l’illa de Menorca i, de l’altra, integrar un conjunt de dispositius per donar resposta a les necessitats assistencials dels pacients amb malalties cròniques amb complexitat clínica i als seus familiars”, ha dit la consellera durant la trobada d’avui amb les associacions de pacients de Menorca.
 
Els pacients actius presents a la trobada han explicat la importància de cuidar-se i que ells, com a pacients crònics, comparteixen coneixements i experiències amb altres pacients i cuidadors dins el Programa Pacient Actiu.
 
Per acabar, la consellera de Salut ha exposat que “l'atenció a la cronicitat és el gran repte de tots els sistemes sanitaris, i l’hem d'assumir amb la seguretat que podem atendre amb qualitat les persones i amb un model equitatiu, solidari i sostenible”.