3 juny 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Balears reactiva la xarxa sentinella de vigilància d'infeccions respiratòries agudes lleus NNota Informativa

Balears reactiva la xarxa sentinella de vigilància d'infeccions respiratòries agudes lleus

Com a novetat, inclourà la vigilància de la COVID 19 i el virus sincitial respiratori (VRS) responsable de molta patologia pediàtrica. A més, estarà operativa tot l’any, mentre duri la pandèmia

Al voltant de 40 professionals d’atenció primària de Mallorca, Menorca i les Pitiüses han participat avui en la sessió de formació que han organitzat la Direcció General de Salut Pública i el Servei de Salut de les Illes Balears per reprendre el funcionament de la xarxa sentinella de vigilància d’infeccions respiratòries agudes lleus que, com a novetat, a més de la grip, inclourà la vigilància de la COVID 19 i el virus Sincitial respiratori (VSR) responsable de molta patologia pediàtrica. D’altra banda, passarà a estar operativa tot l’any, mentre duri la pandèmia.

L’activitat de la xarxa començarà dilluns dia 6 de juny. D’aquesta manera, l’arxipèlag és una de les primeres comunitats d’Espanya que reinicia aquesta tasca, la qual va quedar aturada degut a la pandèmia de COVID-19.

Si bé 9 regions, entre elles Balears a través de l’Hospital Universitari Son Espases, han mantingut la vigilància de les infeccions respiratòries agudes greus (IRAg), la vigilància de les infeccions lleus (IRAs), que es fa a través de la xarxa sentinella d’Atenció Primària, va quedar suspesa quan es varen crear els dos circuits diferenciats per a pacients COVID i no COVID i es va canviar el funcionament habitual dels centres de salut.

Ara, una vegada s’han eliminat els dobles circuits es reprèn aquesta vigilància, per a la qual cosa avui dematí ha tengut lloc una sessió formativa que ha estat impartida per professionals del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i també del Servei de Microbiologia de Son Espases.

L'objectiu és vigilar grip i COVID-19 conjuntament i que aquests sistemes es mantenguin en el temps com a sistemes de vigilància d'infecció respiratòria aguda (IRA) lleu i greu, amb els quals es podrà vigilar, a més dels dos virus esmentats, qualsevol altre virus respiratori (com el virus respiratori sincitial) i qualsevol possible agent etiològic emergent en el futur.

Aquesta acció s’emmarca dins el compromís que varen adquirir la ministra de Sanitat i els consellers i conselleres de Salut de les comunitats i ciutats autònomes per enfortir la vigilància epidemiològica el passat 10 de març en la Declaració de Saragossa.

La xarxa sentinella

També com a novetat, la xarxa sentinella passarà a estar operativa tot l’any, mentre duri la pandèmia. Fins ara era un sistema que recollia informació, durant la temporada gripal (des de la setmana 40 d’un any –octubre- fins la setmana 20 de l’any següent –maig-), sobre els casos de grip detectats en una mostra representativa de la població de la comunitat autònoma, al voltant del 5 %, que és atesa per 40 metges de família i pediatres de centres de salut distribuïts per tot el territori.

Inclou la vigilància microbiològica de la grip mitjançant l’anàlisi dels frotis naso-faringis recollits pels metges sentinelles a una part dels casos. En la gestió d’aquest sistema -especialment en la gestió de mostres- intervenen les gerències d’Atenció Primària de les Illes col·laborant amb el Servei d’Epidemiologia de la DGSP.

El laboratori de microbiologia de l’Hospital Universitari Son Espases és el de referència a la xarxa pel que fa a l’anàlisi de mostres. La Xarxa de les Illes Balears està integrada dins la Xarxa Nacional de vigilància sentinella de grip.