31 d’octubre 2017 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Balears presenta el major superàvit comptable a l’Estat al mes d’agost, per damunt del 1% del PIB NNota Informativa

Balears presenta el major superàvit comptable a l’Estat al mes d’agost, per damunt del 1% del PIB

La consellera Cladera destaca que les dades confirmen “la senda de control i d’estabilització” del deute públic per part del Govern de les Illes Balears
 
Les Illes Balears presenten el major superàvit comptable al conjunt de l’Estat, del 1,01% del PIB al tancament del passat mes d’agost, amb 300 milions d’euros d’ingressos per damunt de les despeses després dels vuit primers mesos de l’any, segons las darreres dades publicades avui per la Intervenció General de l’Estat (IGAE).

Aquesta xifra millora la que Balears va presentar l’agost de l’any passat, del 0,82% del PIB i 235 milions d’euros de superàvit, i segueix essent molt superior a les dades globals de les comunitats autònomes, malgrat la tendència positiva que reflecteix l’evolució conjunta del dèficit al llarg del darrer any.

L’administració autonòmica de l’Estat ha registrat un superàvit del 0,12% del PIB, enfront del dèficit del 0,08% del mateix període de l’any 2016. Les comunitats autònomes han passat de presentar un déficit de 852 milions a un superàvit de 1.366 milions, amb xifres globals d’aquest període.

D’entre totes les CA, només Balears supera el 1% de superávit al passat mes d’agost. La  CAIB encapçala el grup de cinc comunitats que han augmentat el seu saldo positiu en relació al mes d’agost de 2016 (Balears, Canàries, Galicia, La Rioja i País Basc), d’entre un total de 11 comunitats amb superávit. Altres sis comunitats van tancar amb dèficit el passat mes d’agost.

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, considera que aquest nou registre confirma la “senda d’equilibri pressupostari i d’estabilització del deute públic” iniciada pel Govern de les Illes Balears. Un camí que inclou la previsió de compliment per segon any consecutiu del objectiu de dèficit anual, fixat en el 0,6% del PIB per al 2017.

Cladera reitera que Balears treballa per acabar l’any “per sota del límit màxim de dèficit que imposa el Ministeri d’Hisenda, com també ho estima un òrgan de referència com l’AIReF”, i com ja es va aconseguir l’any passat. D’aquesta manera, “fem feina també per mantenir també un control del deute públic en no acumular un dèficit excessiu que la incrementi”.

“Aquesta és la base del funcionament financer de la Comunitat Autònoma que hem aplicat des del primer dia i que ha permès el control del deute”, ha dit la consellera. La dinàmica d’estabilització del deute de la CAIB en els darrers exercicis es reflecteix en els percentatges de les darreres dades del Banc d’Espanya, referides al segon trimestre de 2017: suposa el 30,7% del PIB i això confirma que es manté estabilitzat en relació al 30,9% del mateix període de 2015.