LOGO CAIB
3 gener 2018Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

Balears critica la retallada de 67 milions d’euros per part del Govern de l’Estat en el finançament per a 2018 NNota Informativa

Foto de noticia

Balears critica la retallada de 67 milions d’euros per part del Govern de l’Estat en el finançament per a 2018

Cladera considera “injusta” la reducció de les aportacions respecte a les xifres comunicades pel mateix ministeri el passat mes de juliol “Ara més que mai és necessària la reforma urgent del model de finançament per tenir una major autonomia fiscal”, ha destacat la consellera
El Govern de les Illes Balears manifesta el seu rebuig a la retallada de 67,3 milions d’euros aplicada pel Govern de l’Estat a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears en l’aportació del finançament per 2018 respecte a les quantitats que el mateix Ministeri d’Hisenda i Funció Pública havia compromès el passat mes de juliol i que s’han incorporat als nous pressuposts autonòmics de 2018.

El Ministeri d’Hisenda i Funció Pública ha comunicat els nous imports de les entregues a compte dels recursos del sistema de finançament autonòmic de l’exercici 2018, els quals suposen per a Balears una reducció de 67,3 milions respecte als imports comunicats el passat mes de juliol, i justifica les variacions en l’actual situació de pròrroga dels Pressuposts Generals de l’Estat de 2017 i mentre no sigui possible aprovar uns nous pressuposts per a 2018.

Les entregues a compte comunicades el dia 2 de gener, sota l’argument de la pròrroga dels pressuposts de l’Estat, es redueixen a 1.712 milions d’euros, el que suposa una retallada de 67,3 milions en relació als 1.779 milions de l’aportació per aquest concepte que el ministeri havia comunicat al Govern de les Illes Balears el passat mes de juliol.

El ministeri, en canvi, manté la previsió de 778 milions corresponent a la liquidació del pressupost de 2016. D’aquesta manera, la previsió de recursos del sistema de finançament a rebre per part des les Illes Balears en 2018 passa a ser de 2.490 milions, una reducció del 2,6% respecte a la xifra de 2.558 milions comunicada en juliol de l’any passat i considerada en la Llei de pressuposts de la CAIB ja aprovada.

El Govern de les Illes Balears considera “injusta” la decisió presa pel Ministeri d’Hisenda i Funció Pública perquè suposa “un càstig per a la ciutadania de les Illes Balears”, segons ha manifestat la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, que critica la “pressió” que vol exercir el Govern de l’Estat a les comunitats autònomes, “malgrat el cost social que implica, donat que perjudica la prestació de serveis públics fonamentals a la societat”.

“Ara més que mai és necessària la reforma urgent del model de finançament autonòmic per obtenir una major autonomia fiscal i reduir la dependència financera del Govern de l’Estat”, ha afegit Cladera. El Govern de l’Estat encara no ha presentat una proposta de nou sistema de finançament i acumula mesos de retard, ja que el president Rajoy es va comprometre l’any passat a tenir un nou model acordat abans de finals de 2017.

Cladera rebutja aquesta nova “maniobra política” del ministeri envers les comunitats autònomes per tal d’intentar obtenir suport dels grups polítics per a l’aprovació d’uns nous pressuposts de l’Estat per al 2018. El passat mes de juliol, la consellera va valorar l’augment dels ingressos procedents del sistema de finançament, el qual era inicialment d’un 6%, tot i que aquest increment no reflectia “tot el dinamisme econòmic que es produeix a Balears”.