10 juny 2021 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

La Conselleria de Salut i Consum constitueix un grup de participació d’associacions de pacients per a la prestació de l’eutanàsia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
Permetrà plantejar i resoldre dubtes, i escoltar els suggeriments que formulin les entitats

La Conselleria de Salut i Consum constitueix un grup de participació d’associacions de pacients per a la prestació de l’eutanàsia

La consellera Patricia Gómez ha presidit avui la primera trobada del grup

La Conselleria de Salut i Consum ha constituït un grup de participació d’associacions de pacients per tractar de manera específica la prestació de l’eutanàsia. L’objectiu és informar sobre les passes que es fan per posar en marxa la prestació d’aquí a dues setmanes, oferir la possibilitat de plantejar i resoldre dubtes que puguin tenir les associacions i escoltar els seus suggeriments.

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha presidit avui la primera trobada del grup, durant la qual ha recordat que és obligació de l’administració facilitar les eines i els espais necessaris per tal que la ciutadania pugui participar en la presa de decisions sobre les polítiques en salut. D’aquí la creació d’aquest grup.

La consellera ha recordat que la labor de les associacions de pacients és imprescindible i ha agraït la voluntat de col·laboració que sempre demostren i que ha donat molts bons fruits els darrers anys amb iniciatives com ara la del Pacient Actiu. «Les aportacions dels pacients, des de la seva pròpia experiència, són imprescindibles per als professionals sanitaris i els gestors de la sanitat», ha dit.

La consellera ha explicat als assistents que, a fi de garantir la prestació a partir del 25 de juny, la Conselleria de Salut i Consum s’ha marcat un calendari de fites molt clares i concretes, entre les quals ha destacat la constitució el dimarts passat, 8 de juny, de la Comissió de Garantia i Avaluació del Dret i la reunió del grup d’experts el dijous 3 de juny, per aportar punts de vista diversos i contribuir a resoldre possibles dubtes que es presentin en l’aplicació de la Llei.

D’altra banda, ha explicat que s’han fet trobades de feina entre diversos departaments del Govern per tal de concretar altres aspectes imprescindibles per a la prestació.

Entre les tasques que es duen a terme actualment hi ha les de tancar el contingut dels formularis oficials, definir els circuits que ha de seguir tota la documentació oficial, dissenyar els sistemes informàtics que donaran suport a la prestació -tot garantint la confidencialitat dels usuaris-, programar les jornades de formació i sensibilització per als professionals del Servei de Salut de les Illes Balears en cada una de les illes, elaborar la informació que es posarà a l’abast de la ciutadania a través de la web i compartir els continguts de les trobades amb el Ministeri de Sanitat per elaborar diversos protocols d’actuació (sobre valoració de la incapacitat, la medicació, la formació i l’objecció de consciència).

A la reunió han assistit representants de l’Associació de Familiars i Amics d’Alzheimer de Pollença; l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de Palma; l’Associació de Malalts d’Alzheimer d’Eivissa i Formentera; l’Associació de Cancer Support Mallorca; l’Associació Espanyola contra el Càncer; la Federació d’Entitats de Discapacitat Física; de l’Associació Balear d’Esclerosi Múltiple; l’Esclerosi Múltiple d’Eivissa i Formentera; l’Associació Balear de Fibrosi Quística; l’Associació Balear de la Malaltia de Huntington; l’Associació per a la Lluita contra les Malalties de Ronyó; l’Associació de Malalts Renals de Menorca; el Comitè de Representants de Persones amb Discapacitat de les Illes Balears, i la defensora dels usuaris del Sistema Sanitari Públic de les Illes Balears.

Més informació a:

 http://www.caib.es/sites/eutanasia/es/portada_llei_eutanasia