18 novembre 2020 <10aL>Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

El Govern organitza el segon cicle de conferències sobre El Brexit i la seva repercussió a les Balears juntament amb la Cambra de Comerç de Mallorca NNota Informativa

El Govern organitza el segon cicle de conferències sobre El Brexit i la seva repercussió a les Balears juntament amb la Cambra de Comerç de Mallorca

El Govern de les Illes Balears, a través de les direccions generals de Relacions Exteriors (Conselleria de Hisenda i Relacions Exteriors) i de Comerç (Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius), i el Centre Balears Europa, juntament amb la Cambra de Comerç de Mallorca, organitzen el segon cicle de conferències El Brexit i la seva repercussió a les Illes Balears. El cicle, que comença aquest divendres, compta amb quatre jornades informatives centrades en els possibles efectes que pot tenir el Brexit al sector nàutic, el turisme, el sector agroalimentari i la ciutadania.

Aquesta segona edició se realitzarà de manera telemàtica ja que només els ponents de les jornades participaran presencialment a les mateixes a la seu de la Cambra de Comerç de Mallorca. El públic podrà participar de forma telemàtica, i es durà a terme una gravació i edició d’un vídeo de cada una de les jornades, perquè es pugui visualitzar des del sitio web i sigui accessible. La inscripció es pot fer prèviament a través dels llocs web del CBE i de la Cambra de Comerç. A més, dos webinaris, el de nàutica i ciutadania, comptaran en traducció simultània a l’anglès.

Els seminaris web començaran aquest divendres 20 de novembre amb la jornada nàutica. Dos advocats especialitzats en el sector, Miguel Ángel Serra i Leon Von Ordanza, abordaran els diferents canvis que suposarà l’aplicació del Brexit en el règim d'importació temporal d'embarcacions de Regne Unit, en el lloguer d'embarcacions de bandera britànica o en la venda d'embarcacions espanyoles a ciutadans britànics, entre d’altres. Aquest primer webinar s’emmarca dins les activitats que es duen a terme a la nova edició de la fira nàutica virtual Balearic Yacht Show que se celebrarà entre els dies 18 i 20 de novembre.

El 24 de novembre, s’abordarà la jornada web sobre el sector turístic. L'expert en assessorament financer Luis Martinez-Almoyna Rifá, centrarà la conferència en l'impacte financer del Brexit durant la Covid i l’advocat José Herraiz, sota el títol ¿BREXIT O BREXVID? Reflexions sobre un nou escenari de sortida, plantejarà els dubtes i conseqüències de la nova realitat.

El 26 de novembre arribarà el torn del sector de l’agroalimentació. Blanca García Martín, tècnica de la Sotdirecció General de Relacions Internacionals i Assumptes Comunitaris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació, centrarà la seva ponència en la situació actual de les negociacions del Brexit en el sector agroalimentari i Alejandro Lorca Ruíz, tècnic de la Secretaria General d’Acords Sanitaris i control a la Frontera, explicarà com afectarà el Brexit a nivell de controls fronterers. Per al seva banda, Joan Mateu, propietari de l’empresa Mateu Export, exposarà la visió de les empreses directament afectades.

L’1 de desembre es durà a terme la darrera jornada adreçada a la ciutadania. El director del Majorca Daily Bulletin, Jason Moore, repassarà com s’ha viscut el Brexit al seu diari, l’únic en llengua anglesa editat a Espanya. A més, també participaran diferents ciutadans anglesos residents a les Illes.

El pròxim 31 de desembre de 2020 acaba el període transitori i el Regne Unit deixarà de ser definitivament un membre de la Unió Europea. La Direcció General de Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears compta amb el correu electrònic brexit@cbe.es per atendre i canalitzar les possibles qüestions que es plantegin a les administracions corresponents. De la mateixa manera, la Cambra de Comerç de Mallorca ha habilitat el correu brexit@cambramallorca.com per resoldre dubtes d'àmbit empresarial.