2 novembre 2020 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

CONSELL DE GOVERN: SALUT PRORROGA EL CONTRACTE DE SUBMINISTRAMENT DE LA VACUNA ANTIPNEUMOCÒCCICA PREVENAR 13 PER 1,4 MILIONS D’EUROS CConsell de Govern

CONSELL DE GOVERN: SALUT PRORROGA EL CONTRACTE DE SUBMINISTRAMENT DE LA VACUNA ANTIPNEUMOCÒCCICA PREVENAR 13 PER 1,4 MILIONS D’EUROS

\ La pauta de vacunació estableix que s’han de posar tres dosis a cada infant: als dos, als quatre i als onze mesos
\ La vacuna, inclosa en el calendari de vacunació, podrà beneficiar uns 10.000 infants de les Illes Balears


La Conselleria de Salut i Consum prorrogarà el contracte de subministrament de la vacuna antipneumocòccica conjugada de 13 serotips Prevenar 13 per un import d’1.470.612 euros, després que el Consell de Govern n’hagi donat l’autorització. Aquesta vacuna, inclosa en el calendari de vacunacions infantil des de 2016, beneficiarà 10.000 infants de les Illes Balears.

El Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut va resoldre, en la sessió de 14 de gener de 2015, incloure en el calendari de vacunacions infantils la vacuna conjugada antipneumocòccica, ateses les recomanacions de la Ponència de Programes i Registre de Vacunacions. Es va acordar que aquesta inclusió s’havia de fer en totes les comunitats autònomes abans del desembre de 2016. La pauta aprovada per a la vacunació universal de salut pública és de dues dosis a l’edat de 2 i 4 mesos de vida i una a l’edat d’onze mesos.

Seguint aquesta recomanació, a les Illes Balears es va decidir començar a vacunar durant l’any 2016 i incloure-hi tots els infants nascuts des de dia 1 de gener de 2016. Per això, el 2020 es van adquirir les dosis suficients per administrar la sèrie primària amb dues dosis inicials als nadons de dos i quatre mesos d’edat i una tercera dosi quan arriben a l’edat d’onze mesos.

D’altra banda, a més de la vacunació universal hi ha altres necessitats derivades de l’existència d’infants en condicions de risc específic de patir complicacions greus de la malaltia pneumocòccica que per edat no estan coberts amb aquesta vacunació universal i que, no obstant això, també necessiten ser vacunats. És una qüestió d’equitat que aquests infants puguin rebre la vacuna en les mateixes condicions de gratuïtat i accessibilitat, independentment del moment de la inclusió de la vacuna en el calendari i de l’aparició o detecció de la patologia. Per a aquest grup, ja el 2020 es van adquirir 3.000 dosis.

Aquestes vacunes havien de respondre a la prevenció de la malaltia greu causada per serotips predominants del pneumococ —que, segons dades de l’Institut de Salut Carlos III, són l’1, el 3, el 7F i el 19A. D’aquests serotips, el predominant en infants menors de cinc anys és el 19A. Calia, a més, disposar d’una vacuna adequada per a tots els pacients menors de quinze anys d’edat en condicions de risc.

Actualment, només hi ha en el mercat un preparat comercial de vacuna amb les característiques requerides: Prevenar 13, de la companyia Pfizer.

Raons d’eficiència en la gestió aconsellen prorrogar tots els contractes de les vacunes en què no hi hagi hagut canvis de recomanacions d’ús en salut pública ni hi hagi, com és el cas, un producte alternatiu que presenti millor protecció o avantatges econòmics per a l’Administració.

Així, el 2021, la pròrroga permetrà adquirir 33.000 vacunes.