10 setembre 2020 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

Balears genera mercat artístic a FiraTàrrega sota el paraigües de FiraB! NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears genera mercat artístic a FiraTàrrega sota el paraigües de FiraB!

L'Institut d'Estudis Baleàrics ha refermat la col·laboració amb FiraTàrrega per adaptar-se al format virtual en què s'ha convertit enguany la fira

L’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) ha refermat la col·laboració amb FiraTàrrega per adaptar-se al format virtual en què s’ha convertit enguany la fira i, sota el paraigües de FiraB!, poder continuar generant mercat artístic des de Balears, en un any complicat a causa de la pandèmia, motiu que ha provocat que el mercat professional de les arts de les Illes Balears enguany no pugui celebrar edició física.

FiraTàrrega, el mercat internacional de les arts escèniques, aquest 2020 s'ha transformat en una trobada virtual, a través de la Llotja en Línia, que pretén mantenir el contacte de manera permanent entre els professionals acreditats, més enllà dels dos dies d'activitats organitzades per la fira, en una plataforma de mercat digital que continuarà oberta i serà accessible fins a la propera edició de FiraTàrrega, del 9 al 12 de setembre de 2021. 

Gràcies a la col·laboració entre IEB i FiraTàrrega, diferents representants del sector professional de les arts escèniques balears participaran a la Llotja en Línia; entre ells, l'Associació de Dramaturgues i Dramaturgs de les Illes Balears, el Teatre Principal de Maó, l'Auditori Sa Màniga, l'Ajuntament de Santa Eulària des Riu, el Festival Pedra Viva i el Teatre Principal de Palma.

A més, en el directori en línia de la fira hi ha tots els professionals balears i els seus projectes, agrupats sota el paraigües de Fira B!.

A banda d’això, enguany, avui té lloc una trobada professional virtual amb una programació de diverses activitats, com ara pitchings, taules de treball, presentació de projectes i converses obertes sobre aspectes sectorials d’interès.

Entre aquestes activitats professionals virtuals, les companyies de les Illes Balears també hi tenen presència. Concretament, les seleccionades són P-Acte Idiota d'Hermanas Picohueso, Ginoide de Baal i Àgora de Du'K'tO.

A les sessions de pitchings també hi ha la presència de dos experts del sector, que fan preguntes a les companyies participants; a la primera sessió per a espectacles en creació dirigits al mercat de parla catalana hi ha participat la mallorquina Marta Barceló, codirectora del Centre d'Investigació Escènica. Per altra banda, a la sessió de Speaker's Corner dirigida al mercat de parla catalana s'ha presentat Una galaxia de luciérnagas, una obra escrita i dirigida per la dramaturga menorquina Aina Tur. Aquest projecte és una coproducció d'El Maldà amb el Grec 2020, FiraTàrrega - Suport a la Creació 2020, Teatre Principal de Palma i Teatre Principal de Maó.

D’aquesta manera, l’IEB, a través de Fira B!, el mercat professional de les arts de les Illes Balears, ha cercat alternatives a través de dues de les fires estatals de referència en arts escèniques i música, FiraTàrrega i el Mercat de Música Viva de Vic (MMVV), després que la situació excepcional per la pandèmia a causa de la Covid-19 no permeti que sigui una realitat l’edició física d’enguany de FiraB!.

L’objectiu d’aquests acords amb amdues fires és promocionar la marca Fira B! per tal que la creació de les Illes Balears hi tingui un espai en projecció exterior, a través de participacions en format virtual.

Mercat de Música Viva de Vic

L’IEB cobreix les despeses de l’elaboració del material audiovisual dels participants balears a FiraTàrrega. Pel que fa a la 32a edició del Mercat de Música Viva de Vic, que té lloc del 14 al 19 de setembre de 2020, l’acord entre IEB i l’Institut Ramon Llull (IRL), permetrà que aquest darrer cobreixi les despeses del material audiovisual dels participants balears al mercat. En aquesta edició digital, els seleccionats són els músics mallorquins Roger Pistola, el dimecres 16 de setembre a les 21 hores, i Júlia Colom amb Toni Vaquer, el dijous 17 de setembre, a les 19 hores.