28 juliol 2020 <10aL>Conselleria de Medi Ambient i Territori

L'obertura del túnel per on transcorrerà el nou col·lector interceptor de Palma suposa una passa més per a posar fi als vessaments a la badia NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'obertura del túnel per on transcorrerà el nou col·lector interceptor de Palma suposa una passa més per a posar fi als vessaments a la badia

El projecte, finançat pel cànon de sanejament, permetrà reduir els abocaments a la mar en un 90%

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el batle de Palma, José Hila, han visitat, aquest dimarts, les obres del nou col·lector interceptor de la ciutat en el tram on, a partir d’aquest proper dimecres, s’obrirà un tunel pel qual transcorrerà la nova infraestructura. Aquesta actuació forma part del projecte conjunt de col·lector interceptor i dipòsit de laminació que permetrà, una vegada realitzats, la reducció en un 90 % dels abocaments que afecten les platges de Can Pere Antoni i Ciutat Jardí, posant fi a la majoria dels tancaments d’aquestes platges.

Les obres, finançades per la conselleria de Medi Ambient i Territori, a través del cànon de sanejament, tenen un pressupost global de 22.609.330 € (10.771.690 € el dipòsit de laminació i 11.837.640 € el col·lector interceptor). A la visita també hi han assistit la directora general de Recursos Hídrics, Joana Garau, i el president d’EMAYA, Ramon Perpinyà.

La tuneladora s’ha introduït aquest dematí al pou situat al carrer Caracas, cantonada amb el carrer de Manuel Azaña. Des d’aquest punt iniciarà a partir de dimecres la perforació en direcció a l’Avinguda de Gabriel Alomar, cantonada amb el carrer de Ricardo Ortega, on es troba un altre pou.

La perforació d’aquest tram es realitzarà durant 4 mesos, després dels quals es traslladarà per iniciar la perforació d’un altre dels 5 trams en els quals s’ha dividit l’obra, fins a finalitzar en un termini de 18 mesos la perforació dels 3 km que separen la depuradora EDAR Palma II, del Coll den Rebassa, del punt d’inici d’aquesta infraestructura a les avingudes.

Concretament els trams són els següents (per ordre d’execució):

  • PA 1 (Krekovic) – PE1 (avingudes): 716 m.

  • PA 3- PE3 (EDAR Palma II): 154 m.

  • PA 2(Hort de les animes)- PE3 (EDAR Palma II): 476 m.

  • PA2 (Hort de les animes) – PE2 (Via cintura): 763 m.

  • PA1- PE2 (Krekovic)- PE2 (Via cintura): 932 m.

Pel que fa al procediment constructiu, la màquina tuneladora realitzarà un clavament d’escut tancat de canonada de formigó armat, de 2 metres de diàmetre i una longitud total de 3,041 km.

El conseller Mir s’ha mostrat satisfet en comprovar l’avanç d’unes obres «cabdal per al futur de la ciutat» i ha subratllat que «aquest projecte demostra que la col·laboració estreta entre les distintes administracions que compartim competències en el cicle de l’aigua és l'única via per a garantir un òptim servei a la ciutadania».