LOGO CAIB
Contingut
30 juny 2020Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors

Reactivació econòmica: ISBA ja ha aprovat enguany una injecció de 137,9 milions d’euros a pimes i autònoms en operacions de crèdit amb suport del Govern, més del doble que durant tot l’any 2019 NNota Informativa

Foto de noticia

Reactivació econòmica: ISBA ja ha aprovat enguany una injecció de 137,9 milions d’euros a pimes i autònoms en operacions de crèdit amb suport del Govern, més del doble que durant tot l’any 2019

La línia extraordinària de finançament creada pel Govern de les Illes Balears i la societat de garantia recíproca ISBA SGR per ajudar a petites i mitjanes empreses i autònoms afectats per la crisi provocada per la Covid-19 ha disparat enguany les operacions de crèdit aprovades amb avals del Govern i ISBA, les quals ja superen les de tot l’any 2019. Aquest és un dels fets destacats que mostren les dades disponibles amb motiu de la Junta General d’ISBA que es reuneix aquest dimarts per a la presentació dels seus comptes anuals i de la memòria de l’exercici 2019.

Fins ara, a través d’aquest programa extraordinari Covid-19 i de la resta de línies, ISBA ja ha aprovat enguany una injecció de 137,9 milions d’euros a 1.501 pimes i autònoms, més del doble que durant tot l’any 2019, al qual es varen aprovar 661 operacions per import de 61,9 milions. Només a través de la línia extraordinària Covid-19 creada ara fa tres mesos ja s’han aprovat 1.348 operacions que sumen 122,1 milions, xifra que també duplica el volum de finançament aprovat el 2019.

Tant la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern, Rosario Sánchez, com el president d’ISBA SGR, Eduardo Soriano, han valorat aquestes dades com a mostra de l’elevat ritme en la resposta a l’augment sobrevingut de la demanda de finançament i de la magnitud de l’impacte de la pandèmia en l’activitat econòmica, amb l’objectiu de pal·liar les conseqüències que aquesta situació excepcional han provocat en el teixit productiu de les Illes Balears.  

En paraules de la consellera Rosario Sánchez, “aquestes xifres reflecteixen la necessitat sense precedents d’obtenir finançament que aquesta crisi ha provocat de manera tan sobtada a empreses i treballadors autònoms de les Illes Balears, i també dona compte de la magnitud d’aquest repte i dels esforços i la resposta eficient que hem procurat des del primer moment i a la qual ISBA ha tingut i té una actuació que només mereix paraules d’elogi i agraïment de tot el Govern”.

Es tracta del “major repte” que ha afrontat ISBA, segons el seu president, Eduardo Soriano, qui recorda que, davant un escenari “de crisi d’ingressos zero per als principals sectors econòmics” com el que va produir la pandèmia, ISBA i el Govern es varen posar a treballar en el llançament de la que ha estat “la primera línia de finançament Covid-19 a Espanya, a tipus zero i sense comissió d’aval”, donat que el Govern cobreix el cost dels interessos i de la comissió d’aquests avals.

Com a conseqüència de la posada en marxa d’aquesta línia extraordinària, ISBA estima que “multiplicarà per quatre” l’activitat habitual de la societat, un “repte” tant per l’estructura d’ISBA com per l’increment del volum d’operacions a resoldre en un curt espai de temps, “un desafiament majúscul”, explica el seu president, Eduardo Soriano, tenint en compte que en circumstàncies normals, la societat de garantia gestiona unes 800 operacions durant tot l’any.

La línia extraordinària Covid-19, amb la qual s’han aprovat 1.348 operacions per import de 122,1 milions, s’ha reforçat recentment amb la participació dels quatre consells insulars, de manera que ha augmentat el finançament que posa a l’abast de pimes i autònoms de 100 a més de 130 milions d’euros. El Govern, com ja va anunciar, manté la previsió d’incrementar aquest finançament fins a 200 milions.

En aquest sentit, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha destacat que la posada en marxa d’aquesta línia extraordinària i aquesta feina de coordinació institucional entre el Govern i els consells insulars s’emmarquen en el Pacte Autonòmic per a la Reactivació i la Transformació Social i Econòmica de les Illes Balears i en l’objectiu de sumar esforços entre totes les administracions per pal·liar els efectes socials i econòmiques de la crisi generada per la Covid-19.

En la distribució per illes, del total de 1.501 operacions per import de 137,9 milions que ja han estat aprovades durant 2020 a través de les diverses línies, el gruix correspon a Mallorca, amb 1.245 operacions aprovades per import de 116,3 milions. A Menorca, són 130 operacions per 10,1 milions, mentre que a Eivissa, s’hi han aprovat 111 operacions per 9,8 milions, i a Formentera, 15 per 1,5 milions.

61,9 MILIONS EN OPERACIONS APROVADES PER ISBA DURANT 2019

Durant 2019, ISBA SGR va aprovar 661 operacions per un import de 61,89 milions d’euros, xifra que va suposar un augment del 5,1% respecte del volum de finançament de l’any anterior, donat que durant 2018 es varen aprovar operacions per import de 58,2 milions, i també millora les dades de 2017, quan es varen aprovar operacions per import de 49,8 milions d’euros.

Aquestes xifres, comparades amb el nombre de pimes i autònoms censats a les Balears, ja mostraren durant 2019 que ISBA té una de les majors penetracions de mercat a nivell nacional entre les societats de garantia. El seu coeficient de solvència es va situar en el 23% el 2019, una millora del 2,2% en relació a l’any anterior i molt per sobre del mínim del 8% fixat pel Banc d’Espanya.

Durant l’any 2019, ISBA, amb el suport del Govern de les Illes Balears, va posar a disposició de pimes i autònoms diverses línies de finançament, com la línia anual Govern-ISBA, la línia específica adreçada al sector industrial a través de l’IDI o la línia creada per mitigar els efectes a les Illes Balears de la fallida de Thomas Cook.

La consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, i el president d’ISBA SGR, Eduardo Soriano, participen aquest dimarts a la Junta General d’ISBA, juntament amb la directora general del Tresor i Política Financera del Govern i consellera delegada d’ISBA, Aina Galmés, i el director general d’ISBA, Jesús Fernández, per a tractar i sotmetre a votació d’aprovació els comptes anuals i l’informe de gestió de la societat de garantia recíproca corresponents a 2019.