3 febrer 2020 <10aL>Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Balears va tancar 2019 amb 16,45 milions de turistes i un rècord històric en despesa, facturació i rendibilitat turística NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Balears va tancar 2019 amb 16,45 milions de turistes i un rècord històric en despesa, facturació i rendibilitat turística

Negueruela: “2019 ha estat un bon any per al turisme, que ens anima a continuar apostant per la qualitat i per les inversions, tant públiques com privades”

Les Illes Balears van tancar 2019 amb 16,45 milions de turistes i un rècord històric en despesa, facturació i rendibilitat turística, segons les dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) i per l'Institut Balear d'Estadística (Ibestat). A pesar que les arribades s'han reduït un 0,6%, la despesa turística va augmentar l'any passat un 1,4% fins als 16.510 milions d'euros, la xifra més alta de tota la sèrie històrica.

Aquestes xifres, ofertes per l'Estadística de Moviments Turístics en Fronteres (Frontur) i l'Enquesta de Despesa Turística (Egatur), revelen que les arribades continuen en màxims a Balears, amb un any igual de positiu que l'anterior. Les Illes Balears van registrar un lleu descens de turistes en temporada alta, però acompanyat de més despesa, major rendibilitat hotelera i xifres rècord de contractació i ocupació.

D'aquesta manera, 2019 també ha suposat un rècord en ocupació, amb un creixement de l'ocupació d'un 1% anual fins a arribar a les 105.533 afiliacions de mitjana, la qual cosa suposa un màxim històric. Gairebé un de cada 10 noves ocupacions a Balears procedeixen ja del sector turístic.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, en una roda de premsa en la qual ha comparegut acompanyat del director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, i la directora general de Turisme, Rosana Morillo, s'ha mostrat satisfet amb les dades i ha revelat que “2019 ha estat un bon any pel turisme, que ens anima a continuar apostant per la qualitat i per les inversions, tant públiques com privades”.

En aquesta línia, Negueruela ha destacat l'esforç impulsat per les Illes Balears “per a deixar enrere dècades d'aposta pel creixement de viatgers com a única via per a generar creixement”. “Aquest nou model se centra en una millora del producte i de l'oferta, capaç de conduir a majors nivells de rendibilitat, prosperitat, salaris i ocupació”, ha manifestat.

En total, Balears va rebre l'any passat 13,68 milions de turistes internacionals (-1,23%) i 2,77 milions de visitants nacionals (+2.33%). Els altres dos mercats principals, l'alemany i el britànic, van registrar comportaments diferents. El germà va moderar la seva caiguda de 2018 i va registrar un descens del 2,5% fins als 4,54 milions de visitants. El britànic per contra i malgrat la incertesa del Brexit va pujar un 1,46% fins als 3,74 milions de turistes. A més, els viatgers procedents del Regne Unit van gastar un 5,2% més que en 2018.

MENORCA PUJA EN NOMBRE DE VISITANTS

Per illes, Menorca ha estat l'únic territori que ha incrementat el nombre de turistes en 2019, concretament un 0,6%. A Mallorca les arribades van caure un 0,67% i a Eivissa i Formentera un altre 1,13%.

Quant a la despesa turística, va créixer en 2019 a Mallorca (2,7%) mentre que va experimentar descensos a Menorca (-1,08%) i les Pitiuses (-1,14%).

Paral·lelament, les Illes Balears han registrat una ocupació de 105.533 afiliats en 2019, la qual cosa representa un valor màxim de tota la sèrie històrica. A Eivissa l'ocupació va augmentar un 2,8% interanual i un altre 0,4% a Menorca, mentre que a Mallorca i Formentera van registrar caigudes del 0,2% i del 1,7% respectivament.

RÈCORD HISTÒRIC DE DESPESA

La despesa de tots els turistes a les Illes Balears durant 2019 va ascendir a 16.510 milions d'euros, un 1,4% més que en 2018 i un rècord històric. Tant els turistes nacionals com els internacionals van incrementar la seva despesa durant l'any passat, en el cas dels nacionals un 6,8% fins als 1.632 milions d'euros, mentre que els forans un 0,8% fins als 14.878 milions d'euros.