19 juliol 2019 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

Consell de Govern: EL CONSELL DE GOVERN NOMENA CATALINA SOLIVELLAS DELEGADA DE LA PRESIDÈNCIA PER A LA CULTURA CConsell de Govern

Consell de Govern: EL CONSELL DE GOVERN NOMENA CATALINA SOLIVELLAS DELEGADA DE LA PRESIDÈNCIA PER A LA CULTURA

\ L’advocada Maria Duran serà la nova directora de l’Institut Balear de la Dona
\ També s’han nomenat onze directors generals


El Govern de les Illes Balears continua completant l’organigrama de l’Administració autonòmica amb el nomenament dels seus alts càrrecs. El Consell de Govern ha aprovat avui el nomenament de Catalina Solivellas com a delegada de la Presidència per a la Cultura, i de Maria Duran com a directora de l’Institut Balear de la Dona. Així mateix, s’han nomenat onze directors generals de les diferents conselleries de l’Administració de la Comunitat Autònoma.

A la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, Francisco Julio Batle Lorente serà el director general de Política Industrial, i Miguel José Piñol Alda, el director general de Comerç. Per altra banda, Joan Ignasi Morey Marquès serà el nou director general de Pressuposts, dependent de la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors, mentre que a la Conselleria d’Afers Socials i Esports s’ha nomenat Gregorio Molina Paniagua director general d’Atenció a la Dependència i Laura Celià Gelabert directora general de Cooperació.

A la Conselleria d’Educació, Universitat i Recerca, Beatriu Defior Barcons ocuparà el càrrec de directora general de Política Lingüística; a la Conselleria de Medi Ambient i Territori, Llorenç Mas Parera serà el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, i a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Gabriel Torrens Llabrés serà director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, mentre que Joan Mercant Terrassa ho serà de Pesca i Medi Marí. Finalment, també s’han fet dos nomenaments a la Conselleria d’Administracions Públiques i Modernització: Marc Andreu Herrera Oliver com a director general de Memòria Democràtica i Marina Crespí Gómez com a directora general de Transparència i Bon Govern.

Detall dels currículums dels nous alts càrrecs

Catalina Solivellas Rotger (Palma, 1967), delegada de la Presidència per a la Cultura
Llicenciada en Art Dramàtic per l’Institut del Teatre de Barcelona, especialitat Text, i màster universitari en Estudis Teatrals per la Universitat Autònoma de Barcelona, és actriu i ha exercit també com a gestora, docent, directora i productora, a més d’haver treballat com a conductora de diferents programes televisius. La seva trajectòria com a intèrpret s’ha desenvolupat en teatre, cinema i televisió, amb obres com les següents:

En teatre, La nit de Catalina Homar, de José Carlos Llop; Quan venia l’esquadra, de Xesca Ensenyat, i Molts records per a Ivanov, adaptació lliure de l’obra d’Anton Txékhov. A més, durant els anys noranta va formar part de la companyia La Cubana.

En cinema, destaca Els nens salvatges, de Patricia Ferreira, obra per la qual fou nominada al Premi Goya a la millor actriu revelació.

En televisió, destaca la sèrie documental Cartas en el tiempo i les sèries El cor de la ciutat i La Riera, entre d’altres.

A més, entre els anys 2008 i 2012 obre i dirigeix l’Escola de Teatre d’Inca, amb una gran acollida per part de la població d’aquesta ciutat i d’arreu de Mallorca. Així mateix, compta amb el premi del Cercle d’Escriptors de Cinema a la millor actriu revelació per Els nens salvatges i amb el Premi Diario de Mallorca a la millor interpretació.

Maria Duran Febrer (Manacor, 1953), directora de l’Institut Balear de la Dona
Llicenciada en Dret, és advocada especialitzada en la defensa dels drets de les dones i els drets humans. Ha exercit l’advocacia des de 1991 a 2007 i des de l’any 2012 a l’actualitat. En l’àmbit legislatiu, ha duit a terme diverses col·laboracions, com la co-redacció de la primera Proposició de llei integral contra la violència de gènere, la participació en els grups de treball per a l’elaboració de la Llei orgànica per a la igualtat efectiva de dones i homes, o la participació, en qualitat d’experta, en l’informe per a l’elaboració de la Llei de salut sexual i reproductiva i interrupció voluntària de l’embaràs (2008-2009).

També ha estat integrant del Consell Assessor per a la revisió de la Llei d’enjudiciament criminal des d’una perspectiva de gènere del Ministeri de Justícia (2018). En l’àmbit social, ha estat sòcia fundadora d’entitats com el Lobby de Dones de Mallorca, l’Associació Balear per a la Defensa de la Infància Maltractada o l’European Woman Lawyer Association. Així mateix, ha estat vicepresidenta i presidenta de l’associació Mujeres Juristas Themis i ha participat en multitud de projectes, com la 4a Conferència Mundial sobre la Dona, organitzada per l’ONU a Beijing (1995).

A més de l’anterior, ha treballat com a professora de postgrau de la Universitat de les Illes Balears, ha col·laborat en multitud de llibres sobre democràcia i gènere, i compta amb diferents reconeixements com el Premi Meridiana 2014 de l’Institut Andalús de la Dona al foment de la igualtat entre dones i homes.

Francisco Julio Batle Lorente (Palma, 1966), director general de Política Industrial
És llicenciat en Economia per la Universitat de les Illes Balears i té un màster MBA i un doctorat en Economia de l’Empresa per la UIB. Des de l’any 1992, és investigador del Departament d’Economia de l’Empresa a la UIB. Ha impartit classes d’emprenedoria i direcció estratègica en una dotzena de programes de postgrau a tot el món. Així mateix, ha estat fundador i coordinador de l’Start-up Campos Eléctricos Naturales i guanyador del CaixaEmprèn Balears 2019.

També ha estat el responsable de nou projectes de la Direcció General d’Innovació del Govern de les Illes Balears i ha ocupat el càrrec de vicedegà de la Facultat de Turisme entre els anys 1994-1998 i 2009-2014. És autor de més de trenta articles relacionats amb el turisme i la innovació, i ha participat en l’elaboració de diferents llibres sobre gestió de recursos humans.

Miguel José Piñol Alda (Palma, 1976), director general de Comerç
És llicenciat en Física Teòrica per la Universitat de Londres i va cursar un mòdul de gestió d’empreses de base tecnològica. A més, té un màster i és doctor en Societat de la Informació i Gestió del Coneixement per la Universitat Oberta de Catalunya. Compta amb una àmplia experiència en el desenvolupament de projectes d’innovació i plans de negoci d’empreses amb base tecnològica, aplicació de la gestió de la qualitat i la tecnologia als canals comercials, i promoció exterior i internacionalització. Des de fa vint anys, ha liderat diferents projectes empresarials, fonamentalment en el sector tecnològic i de consultoria.

A més, té una àmplia experiència com a docent en diferents universitats i escoles superiors de les Illes Balears, Catalunya i Madrid, i és autor de diferents publicacions relacionades amb la tecnologia i l’economia.

Joan Ignasi Morey Marquès (Barcelona, 1968), director general de Pressuposts
Llicenciat en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra i especialista universitari en Gestió de Projectes Informàtics per la Universitat Oberta de Catalunya, durant la passada legislatura ha estat director general de Coordinació del Govern de les Illes Balears, des de juny de 2018 i fins a l’actualitat, mentre que anteriorment, entre 2015 i 2018, va ocupar el càrrec de secretari tècnic del Departament d’Economia i Hisenda del Consell Insular de Mallorca.

A més, ocupà el càrrec de cap del Servei de Gestió Econòmica de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) entre 2007 i 2011. També ha exercit diverses responsabilitats a l’Agència de Desenvolupament Local Palma Activa, de la qual fou director gerent entre 2004 i 2007. En l’àmbit professional privat, ha exercit com a consultor empresarial.

Gregorio Molina Paniagua (Capdepera, 1974), director general d’Atenció a la Dependència
Diplomat en Educació Social per la Universitat Nacional d’Educació a Distància i graduat en Educació Social per la Universitat d’Alcalá, també té un postgrau en Gestió de Residències i Serveis per a Gent Gran per la Universitat Ramon Llull, és expert universitari en Atenció Geriàtrica i Gerontologia per la Universitat de les Illes Balears i màster en Direcció i Administració d’Empreses (Executive MBA) pel Centre d’Estudis Financers.

Està vinculat professionalment al món de la intervenció social des del 1994. Ha estat tècnic, cap d’equip i cap de serveis a la Creu Roja Espanyola, entre el 1994 i el 2006, on va dirigir i coordinar centres de dia i serveis d’ajuda a domicili de diferents municipis del Llevant de Mallorca.

Ha exercit de formador, en l’àmbit social, en programes de formació continuada i de formació ocupacional (2002-2011); ha dirigit centres residencials per a persones grans dependents integrats a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència (2007-2016), i des de 2017 fins a l’actualitat ha estat director tècnic de la Fundació d’Atenció i Suport a la Dependència i de Promoció de l’Autonomia Personal de les Illes Balears.

Laura Celià Gelabert (Sóller, 1979), directora general de Cooperació
Llicenciada en Biologia per la Universitat de les Illes Balears, té un postgrau en Agricultura Ecològica (UIB) i un màster en Museologia i Gestió del Patrimoni per la Universitat de Barcelona, que li va servir per obtenir la suficiència investigadora. L’any 2009 es va formar per viatjar al Senegal amb un programa de voluntariat solidari amb Setem Catalunya.

Durant més de deu anys va treballar en l’àmbit de la gestió patrimonial a Catalunya, en institucions com el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i l’Institut Català de Paleontologia, on va ser cap de l’Espai Crusafont. També va formar part de l’equip docent del Màster en Museologia de la Universitat de Barcelona.

El 2014 va tornar a Mallorca i des d’aleshores és professora interina de biologia. Durant la passada legislatura, també ha exercit com a segona tinenta de batle i regidora de Transparència, Participació Ciutadana i Cultura a l’Ajuntament de Sóller.

Beatriu Defior Barcons (Sabadell, 1970), directora general de Política Lingüística
És llicenciada en Filologia Catalana i màster universitari de Llengua i Literatura Catalanes: Oralitat i Escriptura, per la Universitat de les Illes Balears, a més de comptar amb altres estudis de postgrau vinculats amb la llengua catalana i la planificació lingüística. Ha estat professora associada del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General i membre del Grup de Recerca Sociolingüística de les Illes Balears de la Universitat de les Illes Balears.

És facultativa superior, especialitat assessorament lingüístic, al Govern de les Illes Balears. Actualment era cap del Servei de Foment de l’Ús del Català, a la Direcció General de Política Lingüística.

Així mateix, és coautora de la segona edició del Llibre d’estil del Govern de les Illes Balears.

Llorenç Mas Parera (Manacor, 1976), director general d’Espais Naturals i Biodiversitat
És llicenciat en Geografia i enginyer tècnic agrícola per la Universitat de les Illes Balears. També a la UIB va obtenir dos postgraus: un en Sistemes d’Informació Geogràfica i un altre d’expert universitari en Estadística.

Des de 2007, és tècnic del Departament d’Estadística del Servei de Millora Agrària i Pesquera de les Illes Balears (SEMILLA). Va ocupar la gerència de la Denominació d’Origen Oli de Mallorca, de la qual fou inspector durant vuit anys. Durant la passada legislatura, va ser adjunt a la gerència del Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (FOGAIBA).

Gabriel Torrens Llabrés (Ruberts, 1967), director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural
Format professionalment com a tècnic agrari, és agricultor professional des de l’any 1992 en una explotació agrària prioritària, de tipus tradicional i familiar, en producció ecològica i diversificada. Ha estat membre de la Cooperativa Agropecuària del Camp Mallorquí i va ser membre fundador de la Cooperativa de Productors d’Aliments Ecològics de Mallorca (ECOÏLLA). Així mateix, és fundador i president de l’Associació Mercat Ecològic (2007) i impulsor i fundador del Mercat Ecològic de Santa Maria del Camí (juny del 2007), el primer mercat setmanal de productes ecològics de l’Estat espanyol.

També és soci i membre de la Permanent d’Unió de Pagesos de Mallorca, entitat en què ha ocupat el càrrec de secretari general (2005-2017). Com a tal, va recollir el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears a la Unió de Pagesos de Mallorca (2017), així com el Premi a la Promoció del Producte Local de l’Associació d’Escriptors i Periodistes de les Illes Balears (2016).

Juan Mercant Terrassa (Capdepera, 1960), director general de Pesca i Medi Marí
Patró de pesca costaner, des de jove s’ha dedicat a la pesca professional. Ha estat president de la Confraria de Pescadors Verge del Carme de Cala Rajada (2011-2015), membre de l’Executiva de la Federació Balear de Confraries de Pescadors (2012-2015) i vicepresident del Consell d’Administració de l’Organització de Productors Mallorca Mar (2014-2015).

Durant la passada legislatura, ha exercit el càrrec de director general de Pesca i Medi Marí a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Marc Andreu Herrera Oliver (Palma, 1988), director general de Memòria Democràtica
És llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Relacions Internacionals, Seguretat i Desenvolupament, i té un postgrau en Economia i Comerç Exterior per la Universitat de Barcelona. Durant la passada legislatura va ser director insular de Relacions Institucionals i Presidència al Consell Insular de Mallorca, on per primera vegada en la història de la institució posà en pràctica projectes de memòria històrica, entre els quals destaca el projecte internacional alemany «Stolpersteine», en el marc del qual s’honoraren 19 batles i batles pedanis i el president de la Diputació afusellats durant la Guerra Civil.

Així mateix, ha estat responsable de la gestió de Raixa, entre altres funcions.

Marina Crespí Gómez (sa Pobla, 1973), directora general de Transparència i Bon Govern
És llicenciada en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb un postgrau en Administració Pública i especialista universitària en Ciència Política per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha exercit de docent en centres d’educació secundària i ha estat tècnica de l’Administració pública al Consell Insular de Mallorca, on ha desenvolupat tasques com a conservadora del patrimoni arqueològic al Servei de Patrimoni Cultural.

Al llarg de la seva trajectòria professional, ha realitzat més de 16 cursos de preparació, 14 projectes de restauració, 7 publicacions i diversos audiovisuals. També ha gestionat l’espai de cultura Can Alcover. Pel que fa a la seva experiència en l’Administració pública, ha exercit com a responsable de gestió de les Illes Balears a l’Institut Ramon Llull (2009-2010) i com a assessora tècnica a la Conselleria de Comerç, Indústria i Energia (2010-2011); també s’ha fet càrrec de les relacions amb el Parlament.