12 juliol 2019 Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat

Consell de Govern: EL GOVERN NOMENA FRANCESC ANTICH COMISSIONAT AUTONÒMIC DE LES ILLES BALEARS A MADRID CConsell de Govern

Consell de Govern: EL GOVERN NOMENA FRANCESC ANTICH COMISSIONAT AUTONÒMIC DE LES ILLES BALEARS A MADRID

\ Aprovat un decret que regula aquesta figura de representació institucional i de suport i col·laboració amb el Govern
\ Entre les seves funcions hi ha la de col·laborar en el seguiment de les iniciatives de l’Estat que afectin els interessos de les Illes Balears


L’expresident de les Illes Balears, Francesc Antich Oliver, serà el comissionat autonòmic de les Illes Balears a Madrid. Avui Antich ha estat nomenat pel Consell de Govern mitjançant un decret que també regula la figura i l’abast d’aquest càrrec.

El comissionat autonòmic és un òrgan de representació i també de suport i col·laboració del Govern de les Illes Balears. Té funcions de representació institucional del Govern a Madrid i davant les institucions estatals, i, a més, representa la Presidència del Govern a la capital de l’Estat en activitats de representació institucional amb altres poders, administracions o institucions que hi tenen seu, en els casos en què aquesta no sigui assumida directament per la presidenta o un altre membre de l’executiu autonòmic.

Així mateix, com a òrgan de suport i col·laboració, el comissionat té l’encàrrec de col·laborar amb el Govern en el seguiment del procés normatiu amb relació a les iniciatives del Govern de l’Estat que afectin les competències o els interessos de les Illes Balears, i la d’informar i recopilar la informació sol·licitada tant per la presidenta del Govern com pels consellers i conselleres respecte d’actuacions de l’Estat en relació amb interessos econòmics, socials, sectorials i professionals de les Illes Balears. A més, també ha de col·laborar en els processos d’interlocució i cooperació bilateral amb les institucions, les entitats i altres agents amb presència a Madrid, per defensar i promoure els interessos i les competències del Govern i per al compliment de l’Estatut d’autonomia.

El decret també estableix que el nou comissionat ha de col·laborar, si escau, en el trasllat d’informació i documentació general del Govern de l’Estat i altres òrgans adreçades al Govern de les Illes Balears, i viceversa, així com col·laborar en accions de difusió, promoció i representació institucional del Govern a Madrid i en fòrums o esdeveniments relacionats amb matèries que puguin afectar les Illes Balears.

La figura del comissionat a Madrid està prevista en la Llei 1/2019, de 31 de gener, del Govern de les Illes Balears. Aquesta norma també estableix que el comissionat ha de ser una persona de prestigi reconegut i que el seu nomenament s’ha de fer mitjançant un decret del Consell de Govern.

El nomenament s’ha fet efectiu per donar resposta a la necessitat de mantenir una activitat constant de seguiment i avaluació de les relacions del Govern amb les institucions d’àmbit estatal, tant en relació amb la tramitació i l’aprovació de lleis i reglaments, com amb el desenvolupament del règim econòmic especial de les Illes Balears. A més, es considera que, per raons d’eficàcia administrativa, és necessari disposar d’un comissionat que pugui actuar com  a representant institucional a Madrid.

Finalment, es considera que és oportú aprofitar l’experiència de Francesc Antich en favor de les polítiques de les Illes Balears i de les relacions del Govern amb les entitats estatals. Antich ha estat dues vegades president de les Illes Balears, i també parlamentari al Congrés dels Diputats i senador de les Corts.

La durada del mandat de representació del comissionat autonòmic del Govern de les Illes Balears a Madrid és de quatre anys a partir de l'entrada en vigor del decret aprovat avui. D'altra banda, es tracta d'un òrgan adscrit a la Conselleria de Presidència, Cultura i Igualtat.