11 juny 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Capturats més de 700 exemplars de serps a Pitiüses en quatre mesos NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Capturats més de 700 exemplars de serps a Pitiüses en quatre mesos

A Formentera s’han capturat 130 serps, 207 menys que el 2018
Per quarta temporada, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca va iniciar el passat mes de març la campanya de captures d’ofidis a les Pitiüses, que es prolongarà fins a l’octubre.

Ara per ara, tot es desenvolupa amb normalitat dins la planificació i es compta amb el suport de particulars, consells insulars, la Federació de Caça i entitats locals. De fet, d’ençà que es posà en marxa el 2016 la campanya de control d’ofidis, ha representat un èxit quant al nombre de captures i eficàcia de les gàbies, que han demostrat ser un bon mètode per reduir densitats; per tant, són vàlides per a projectes de control massiu. Es tracta de l’actuació de control de fauna més important que ha duit a terme el Govern de les Illes Balears. Actualment, hi ha instal·lades un milenar de gàbies arreu de les Pitiüses.

Les captures aconseguides per l’equip del Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), des del mes de març fins ara a Eivissa, han estat 370, una xifra semblant a les 365 en la mateixa època de la campanya 2018. A les 370 captures també s’hi han de sumar les aconseguides per la Federació Balear de Caça, que també n’ha capturat diversos centenars, i les dels particulars que autogestionen les trampes cedides pels ajuntaments, Consell i Govern.

Pel que fa a les captures a Formentera, són 130, una xifra molt inferior respecte a les 337 de l’any passat en les mateixes dates. Segons el director general d’Espais Naturals i Biodiversitat en funcions, Miquel Mir, «aquesta dada és un bon indicador que la feina que s’està fent és tot un èxit». De fet, Mir ha ressaltat que «a la Mola, la població principal de serps invasores està acotada per trampes i els objectius no deixen de ser ambiciosos i se centren en l’eradicació definitiva de la població».

Des del COFIB es treballa per millorar els protocols de captura de serps i implicar-hi tots els sectors possibles per aconseguir unes illes sense invasores.

A més, es vol agrair l’esforç que fan aquests mesos els agents de medi ambient, les cooperatives agrícoles i, sobretot, particulars que gestionen alguna de les més de 1.000 trampes que s’han repartit per les Pitiüses els darrers quatre anys.

També es demana a la població que disposi d’una trampa en custòdia i no la tingui activada que la torni al lloc on la va aconseguir. Aquesta serà entregada als particulars que actualment n’han sol·licitat.