20 maig 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Turisme dona de baixa definitiva més de 5.000 places turístiques NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Turisme dona de baixa definitiva més de 5.000 places turístiques

Des de l’entrada en vigor de la llei 6/2017 que regula el lloguer turístic, el sostre de places a Mallorca ha decrescut en 5.439 places

La vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha donat a conèixer avui el nombre de places turístiques que han desaparegut de manera definitiva des de l’entrada en vigor de la llei 6/2017 relativa a la comercialització d'estades turístiques a habitatges.

Tal com ha anunciat la vicepresidenta, “hem iniciat el decreixement en places turístiques a l’illa de Mallorca”, on el Govern encara té les competències d’ordenació turística, ja que des de 2017 s’han donat de baixa 5.439 places que ara desapareixen del mercat.

Per explicar aquest decreixement, Busquets ha recordat que la Conselleria va establir per primera vegada un sostre de places, una fita històrica a les Illes Balears, que sumava el nombre de places donades d’alta i aquelles disponibles a la Borsa d'Allotjaments Turístics.

“A més”, ha dit la vicepresidenta i consellera, “quan es va aprovar la llei 6/2017, ja vàrem eliminar tota una sèrie d’excepcions a la normativa que havien donat lloc a un creixement de places en anys anteriors”. Eren excepcions a l’intercanvi de places per a hotels de 5 estrelles, agroturismes, hotels de ciutat, hotels rurals o lloguer turístic, que existien des de 1999 i que van donar lloc, segons estimacions de la Conselleria, a 120.000 places.

“Ara”, ha continuat la vicepresidenta, “en donar-se de baixa aquestes places que es varen crear sense anar a la Borsa d’Allotjaments Turístics, queden eliminades definitivament”. Per això, l’horitzó de decreixement és de 120.000 places, a aconseguir en 10 o 20 anys. Es tracta, segons Busquets, “d’un decreixement constant i que es continuarà produint”.

El director general de Turisme, Antoni Sansó, ha explicat que la gran majoria de les places eliminades corresponen a habitatges de lloguer turístic (4.888 places de 765 habitatges), que havien presentat la Declaració Responsable d’Inici d’Activitat Turística (DRIAT) abans del juliol de 2017 però que finalment s’ha comprovat que no complien amb els requisits necessaris i s’han donat de baixa d’ofici. No obstant això, també hi ha places donades de baixa voluntàriament i corresponents a agroturismes, turismes d’interior i hotels.

Els representants de la Conselleria també han donat les xifres referents a Palma, on s’han donat de baixa definitiva 663 places, la majoria de lloguer turístic (455 repartides en 68 habitatges).
 
TIPUS
D'ESTABLIMENT
NOMBRE DE PLACES
donades de baixa a Mallorca
ETV I VT*   4888
AGROTURISMES 143
TURISMES D’INTERIOR  286
HOTEL RURAL 10
HOTEL 112
TOTAL   5439
*Habitatges de lloguer turístic