9 maig 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

Més de 200 professionals exploren a Mallorca les oportunitats que ofereix el cultiu del garrover NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Més de 200 professionals exploren a Mallorca les oportunitats que ofereix el cultiu del garrover

Les Illes Balears produeix, actualment, el 20% del producte total a Espanya, principal exportador mundial
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, ha clausurat, aquest dijous, la VII Jornada Tècnica EiG 2019 per al Foment i millora del cultiu del garrover, en la qual hi han participat més de dos-cents professionals de les Illes Balears, Catalunya i el País Valencià.

Vidal ha destacat el paper clau que pot jugar el cultiu del garrover en el futur del sector primari de les Illes Balears una vegada s’ha constatat que no li afecta el bacteri Xylella fastidiosa. En aquest sentit, ha destacat que, actualment, l’arxipèlag produeix unes 12.000 tones de garroves, el 20% de la producció total a Espanya, principal productor i exportador mundial

Durant les jornades, s’ha recordat la tradició d’aquest cultiu a l’arxipèlag que, el 1959, amb 20.000 hectàrees, era el segon fruiter en superfície. També s’ha recordat l’empremta, encara viva a Mallorca, d’una indústria capdavantera en la producció de polpa i de goma de garroví. Finalment, s’ha posat en valor la riquesa varietal de la garrofa balear que ha permès la creació d’un banc de germoplasma de varietats locals de gran interès agronòmic i de referència per a la Mediterrània.

La Jornada Tècnica ha estat organitzada per l’Institut de Recerca i Formació Agrària (IRFAP), organisme depenent de la conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca, i l’associació Empresas Innovadoras de la Garrofa (EiG).

D’aquesta manera, es cobreix una demanda creixent de divulgació en el sector illenc de la garrova. Així, s’ha tractat des de les tècniques més recents del cultiu fins a la comercialització i les aplicacions potencials del fruit i la llavor (el garroví) en la indústria alimentària o, fins i tot, cosmètica. Durant la Jornada s’han degustat tot tipus de productes alimentaris elaborats amb farina torrada de garrova com bescuits, magdalenes, xocolates o ensaïmades. Una de les ponències ha posat en relleu la contribució de la garrova a la millora nutricional i saludable en la dieta humana

La Jornada conclourà amb una visita a plantacions experimentals de garrovers situades en els municipis de Llucmajor, on es podrà comprovar in situ el comportament agronòmic d’algunes varietats que componen un assaig comparatiu, i de Manacor, on es visitarà una nova plantació experimental de 5.000 garrovers.