27 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

El Govern cedeix l’ús de part de la finca d’Es Canons a l’ajuntament d’Artà per als propers 30 anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern cedeix l’ús de part de la finca d’Es Canons a l’ajuntament d’Artà per als propers 30 anys

L'Ibanat seguirà gestionant la resta de la propietat, adquirida amb doblers de l'Impost de turisme sostenible
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal; la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera; i el batle d’Artà, Manolo Galán, han anunciat, aquest dimecres, l’acord per a cedir al consistori l’ús de les instal·lacions de l’antic quarter de Betlem, situat dins de la finca pública d’Es Canons.

L’adquisició de la finca rústica d’Es Canons d’Artà és un dels projectes finançats gràcies als recursos provinents de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS). El fons recaptats per l’ITS han permès destinar 205 milions d’euros a través dels plans 2016, 2017 i 2018, en projectes en benefici de les Balears com en aquest cas per a la protecció del territori.

“Era un objectiu fonamental d’aquest Govern: repartir els beneficis que dona el turisme i fer-ho amb consciència. Aquesta finca es va adquirir per complir un dels objectius que cerca aquest fons de l’ITS: la preservació i la posada en valor dels espais de gran rellevància ambiental de les Balears”, ha manifestat la consellera Cladera.

El conseller Vidal, per la seva banda, ha anunciat que, a mitjans de març, començarà un programa del Servei d’Ocupació de les Illes Balears (SOIB) que, a través de l’Institut Balear de la Natura (IBANAT), reforçarà l'acondicionament de la finca.

La finca rústica d’Es Canons fou adquirida, el juny de 2018, pel Govern per un import de 6,75 milions d’euros, quantitat aportada pels fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS). La direcció general del Tresor, Política Financera i Patrimoni va resoldre l’adscripció de la finca a l’IBANAT.

L’ajuntament d’Artà, per la seva banda, va instar el Govern a que cedís l’ús de les edificacions conegudes com el quarter, que el consistori ja gestionava gràcies a un acord amb l’anterior propietat i a través del qual les destinava a activitats culturals, educatives, d’oci i mediambientals relacionades amb l’entorn natural i paisatgístic de la finca.

L’objecte de cessió d’ús és una superfície aproximada construïda de 426 m² formada per diverses dependències més 2.200 m² de pati o jardí davant la façana oest. El consell d’administració d’Ibanat, previst per al proper 6 de març, aprovarà la desafecció de la zona. Posteriorment, Patrimoni en cedirà l’ús a l’ajuntament per als propers 30 anys.

Vidal ha destacat que, durant el temps que aquestes instal·lacions han estat gestionades per l’Ibanat “s’ha procedit a tancar els elements de perill, s’han netejat el camí principal d’accés i els voltants de les cases, i s’ha executat una faixa contra incendis”. A banda, ha afegit, s’estan arreglant alguns camins de la finca malmesos arran de les inundacions de Llevant el passat mes d'octubre.

La compra de la finca d’Es Canons va ser un dels projectes més destacats de la convocatòria 2017 de l’ITS. Ocupa unes 150 hectàrees que van de la mar fins als primers escull montanyosos de la Serra de Llevant. Es Canons és Àrea d’Especial Interés des de l’any 2000 i forma part del Lloc d’Interés Comunitari (LIC) Muntanyes d’Artà, integrat dins la Xarxa Natura 2000.