21 febrer 2019 | <9ªL> Conselleria de Cultura, Participació i Esports

La consellera Fanny Tur presenta les ajudes culturals del Govern específiques per a les Pitiüses NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La consellera Fanny Tur presenta les ajudes culturals del Govern específiques per a les Pitiüses

Avui de matí en roda de premsa la consellera de Cultura, Fanny Tur, l'alcalde d'Eivissa, Rafel Ruiz, i el regidor de Cultura de Vila, Pep Tur,  han presentat el projecte de digitalització de les sèries documentals de l'Antiga Universitat d'Eivissa i la Reial Cúria de Governació.
Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears. Es va aprovar en el passat Consell de Govern el pagament anticipat del 100 % de l’import d’una subvenció directa a favor de l’Ajuntament d’Eivissa per executar el projecte de digitalització i difusió de les sèries documentals de l’antiga Universitat i de la Cúria que custodia l’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHE).

Aquest projecte de digitalització està centrat en l’abast interinsular de la documentació que s’ha proposat per ser digitalitzada de l’antiga Universitat d’Eivissa, institució de govern i representació local de les Pitiüses, i el fons de la Reial Cúria de Governació, organisme encarregat de repartir justícia a Eivissa i Formentera. L’objectiu del projecte és continuar la digitalització del seu fons documental, en concret de les sèries documentals de l’antiga Universitat i de la Cúria.

Durant els últims anys, la digitalització dels documents de l’Arxiu Històric d’Eivissa (AHE) ha estat una prioritat i una constant. Actualment, es poden consultar en línia 213.961 pàgines de diaris i publicacions antigues (a l’hemeroteca); la sèrie documental de llibres de registre civil d’Eivissa i Formentera, que comprenen del segle XIX a mitjan segle XX, així com els llibres de les actes de ple des de 1812 fins a 1978.

Les despeses de digitalització i posada a la xarxa sempre han anat a càrrec del pressupost municipal. En aquest sentit, cada any es dedica una partida pressupostària a aquesta tasca. Per tant, aquest projecte de digitalització s’inclou en aquestes línies d’actuació de l’AHE.

La documentació que es pretén digitalitzar dins aquest projecte és la següent:

— Llibres de determinacions del Consell (Universitat), 21 llibres, 1456-1597
— Llibres de juraria de la Universitat d’Eivissa, 78 llibres, 1600-1723
— Llibres de regidoria, 62 llibres, 1725-1856
— Expedients de la Reial Cúria de Governació, 17 lligalls, 1626-1689
— Expedients de la Reial Cúria de Governació, 209 lligalls, 1700-1799
— Expedients de la Reial Cúria de Governació, 66 lligalls, 1800-1839

El pressupost d’aquesta fase de digitalització dels documents exposats és de 33.880 € (28.000 € + 5.880 € en concepte d’IVA) i les tasques de digitalització es preveu que finalitzin el novembre de 2019.

L’Arxiu Històric d’Eivissa i Formentera (AHE) fa les funcions d’arxiu històric de l’Estat a l’illa d’Eivissa i custodia documentació de les Pitiüses, però també disposa de documentació que afecta la resta d’illes, a més de diverses capçaleres de premsa balear. Durant els darrers anys, a més, ha dut a terme una tasca d’adquisició i de recuperació de patrimoni que es troba fora de les Illes Balears.

S’han mostrat en mà part del material a digitalitzar que custodia l'Arxiu Històric d'Eivissa.
 
 
La consellera Fanny Tur també ha donat a conèixer la nova convocatòria d'ajuts a través de l’Institut d’Estudis Baleàrics per a la promoció de la cultura escrita de les Illes Balears que incorpora com a novetat un suport específic a la doble insularitat de Formentera. La Conselleria de Cultura Participació i Esports, a través de l'Institut d'Estudis Baleàrics (IEB), ha publicat les ajudes per a la projecció exterior de la literatura, el pensament, el còmic i la il·lustració de les Illes Balears, de les quals en millora les condicions com preveu el Pla de Cultura de les Illes Balears. En aquesta convocatòria, la dotació econòmica augmenta de 225.000 € a 300.000 € i s’incrementa el nombre màxim de publicacions o projectes, que passen de 5 a 6, així com la dotació econòmica màxima, de 5.000 € a 6.000 €, per sol·licitud presentada.

Entre les principals novetats d'aquesta línia d'ajudes, que avui ha presentat la consellera Fanny Tur, s'hi afegeix un nou benefici per punts per a "accions que tinguin el seu origen, localització o destinació a Formentera o que hagin estat realitzades per creadors, entitats, empreses o col·lectius d'aquest territori". Aquest benefici específic per a Formentera, que s’incorporarà a la resta de línies de l’IEB, suposa l’increment de 5 punts en relació al total de 100 punts que es poden obtenir. És la mateixa puntuació extra que tenen les clàusules de retorn social i d’igualtat de gènere, que ja s’incorporaren el 2018 a les línies d’ajuts de l'IEB.


 

La consellera de Cultura  també ha aprofitat per presentar la nova aportació al Museu d'Art Contemporani d'Eivissa (MACE) que es va aprovar recentment al Consell de Govern que va concedir una subvenció directa i l’aportació que també va ser aprovada per Consell de Govern per a la construcció de la Casa de la Música a Eivissa.