13 febrer 2019 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

Èxit de participació a la primera cimera sobre turisme incívic a Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Èxit de participació a la primera cimera sobre turisme incívic a Balears

El Centre Balears Europa entregarà un informe a tots els participants amb el contingut dels debats de la cimera
La primera cimera internacional sobre l’abús de l’alcohol en els viatges, titulada ‘Repensa el teu viatge. Un debat obert’, ha reunit més de 80 persones d’un total de deu països diferents, que han participat en dues taules rodones sobre les incidències en el sector turístic relacionades amb l’excés del consum d’alcohol.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha inaugurat la cimera i ha destacat la necessitat d’eradicar el turisme d’excessos “amb la implicació de tothom, ja que la solució ha de ser transversal i el problema no radica en un únic sector”. Armengol ha afegit que “és molt important continuar en el camí de construir una societat amb hàbits saludables”, un fet que “requereix exemples positius, començant pel turisme, que és el nostre principal aparador”. En aquest sentit,  ha subratllat que s’ha aconseguit canviar el model turístic, amb “l’aposta per un model amb un rendibilitat econòmica alta, però amb una rendibilitat social inigualable”.

A continuació, la vicepresidenta i consellera d’Innovació, Recerca i Turisme, Bel Busquets, ha donat la benvinguda als agents de les illes i de l’àmbit internacional que han viatjat a Palma per abordar la problemàtica dels excessos d’alcohol durant tot el procés d’unes vacances. Les Illes Balears foren pioneres en la indústria turística i ara, ha remarcat Busquets, “volem ser pioners en reunir tots els actors implicats per posar solució a aquestes situacions”.

“Tenim un interès especial per trobar solucions al turisme incívic. És una qüestió cabdal en la nostra aposta per un model turístic de qualitat i sostenible. És un percentatge molt baix del total del turisme que reben les illes, però amb molta repercussió mediàtica”, ha explicat la vicepresidenta, afegint que la problemàtica només es podrà solucionar amb la col·laboració de tots.

En aquest sentit, ha explicat que l’objectiu d’aquesta cimera és, per un costat, la posada en comú de les problemàtiques que poden sorgir per l’abús de l'alcohol, i, per l’altre, un intercanvi de possibles solucions. “Els debats que avui tendrem entre tots es recolliran, juntament amb els resultats dels qüestionaris que es repartiran, en un informe que serà presentat davant els diferents nivells de l’administració - l’estat Espanyol, el Parlament Europeu, la Comissió Europea, i el Comité de les Regions.”

En el seu torn de paraula, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha manifestat que el consum abusiu d’alcohol és motiu de preocupació per les conductes de risc que comporta i per moltes altres conseqüències pernicioses per a la salut a curt, mitjà i llarg termini.

En relació als accidents directament causats pel consum d’alcohol, ha dit que suposen un cost econòmic, “però, sobretot, tenen un cost social, familiar i personal molt important derivat de lesions greus medul·lars i cranials en persones molt joves la vida de les quals pot quedar marcada per sempre”.

Per aquest motiu, ha dit, s’ha d’incidir en la prevenció: “Però aquest és un problema massa complex perquè una sola persona o una sola administració el pugui resoldre; cal afrontar-lo amb la força de tota la societat, des del convenciment que aquest és un fenomen que ens afecta a tots, del qual tots en som responsables”, ha remarcat.
Per això ha destacat la feina de prevenció impulsada des de la Plataforma d’Oci de Qualitat de les Illes Balears i també tota la tasca de promoció de la salut i d’un estil de vida saludable que es desenvolupa des de la Conselleria en centres de salut i centres educatius.

La representant del Comitè de les Regions, Ewa-May Karlsson, ha agraït l’organització de la cimera, i ha confirmat que les solucions a nivell local i regional no són suficients. “El Comitè de les Regions s’ha compromès a renovar l’estratègia europea de l’alcohol, i som conscients de que, per aconseguir-ho, necessitam sinergies a nivell europeu.”

A la cimera participen representants d’administracions públiques, de la indústria turística (des de transport aeri i operadors turístics fins a l’empresariat de la destinació turística), d’entitats socials dedicades a la prevenció de les addiccions i veus expertes d’universitats. En tots els casos, hi ha hagut representació de l’àmbit autonòmic, estatal i europeu.

La jornada ha estat possible gràcies al Centre Balears Europa, consorci de la Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme, i a la col·laboració de les ONG Eurocare i Irefrea, la Conselleria de Salut i l’Agència d’Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB).

La primera taula rodona se centra en les incidències en vols causades pel consum d’alcohol, i la segona tracta l’abús de l’alcohol en clubs, zones d’oci i hotels. En els dos casos, els participants i assistents han valorat positivament l’organització d’una cimera com aquesta i s’han implicat en l’exposició de la problemàtica i les solucions des dels diferents punts de vista.