LOGO CAIB
Contingut
14 març 2018| <9ªL> Conselleria de Salut

L'Hospital Comarcal d’Inca diagnostica 45 nous casos de càncer de còlon gràcies al programa de cribratge NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat
El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte està adreçat a persones de 50 a 69 anys asimptomàtiques i sense antecedents familiars

L'Hospital Comarcal d’Inca diagnostica 45 nous casos de càncer de còlon gràcies al programa de cribratge

Cada any es diagnostiquen a les Illes Balears vuit-cents nous casos de càncer colorrectal
A l’Hospital Comarcal d’Inca s’han diagnosticat 45 nous casos de càncer colorectal gràcies al Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears, implantat el gener de 2015 per la Conselleria de Salut, en el qual participen la Gerència d’Atenció Primària de Mallorca, les oficines de farmàcia, els hospitals públics i l’Associació Espanyola Contra el Càncer. La posada en marxa d’aquest programa ha suposat incrementar un 50 % el nombre de casos de càncer de còlon que es diagnostiquen cada any a l’Hospital. Es tracta d'un programa pioner, que està generant un gran benefici a la població de l'àrea de l'Hospital Comarcal d'Inca i que és un gran exemple de treball cooperatiu.
 
El càncer colorrectal és el tipus de càncer més freqüent als països occidentals, i a les Illes Balears se’n diagnostiquen cada any devers vuit-cents casos. El pronòstic està directament relacionat amb l’estadi del càncer en el moment del diagnòstic, per la qual cosa un diagnòstic precoç és fonamental per millorar la supervivència.
 
El Programa de Cribratge de Càncer de Còlon i Recte de les Illes Balears està adreçat a persones de 50 a 69 anys (tant homes com dones) asimptomàtiques i sense antecedents personals ni familiars de càncer colorrectal. Es basa en una primera prova de cribratge denominada “sang oculta a la femta”, que és una tècnica molt senzilla i econòmica. En els casos en què el resultat és positiu, s’ofereix al pacient fer-li una colonoscòpia.
 
D’ençà que es va implantar el Programa s’han detectat 853 positius en la prova de cribratge i s’han fet 784 colonoscòpies, amb les quals s’han detectat 45 casos de càncer colorrectal i 178 que presentaven pòlips de risc alt.
 
L’Hospital Comarcal d’Inca ha acollit dimecres una trobada en la qual s’han presentat els resultats del Programa. Hi han assistit Carmen Sánchez-Contador i Albert Anguera, de la Direcció General de Salut Pública; Javier Cortès, president de la Junta de Balears de l’Associació Espanyola Contra el Càncer; José Reyes, cap de secció del Servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Comarcal d’Inca, i Soledad Gallardo, gerent de l’Hospital.