5 febrer 2018 | <9ªL> Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat

Els aparcaments de més de 1.000 metres quadrats i les noves naus o edificis industrials hauran d’instal·lar plaques solars NNota Informativa

Els aparcaments de més de 1.000 metres quadrats i les noves naus o edificis industrials hauran d’instal·lar plaques solars

El conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, ha anunciat avui les mesures que incorporarà la futura Llei de canvi climàtic per potenciar les instal·lacions fotovoltaiques en els entorns urbans, concretament en els aparcaments de més de 1.000 metres quadrats i també en naus i edificis industrials nous.
 
Els representants d’ASEDAS (Asociación Española de Distribuidores, Autoservicios y Supermercados), en la qual està integrada Mercadona, i de l’Associació Nacional de Grandes Empresas de Distribución, en què hi ha Carrefour, han acompanyat el conseller, Marc Pons, i el director general d’Energia, Joan Groizard, en l’anunci d’aquestes mesures, que s’han treballat  amb el sector.  Han participat en la presentació Paquita Planells, representant d’ASEDAS i directora Territorial i de Relacions Exteriors de les Illes Balears i Canàries de Mercadona, i Francisco García, delegat a Balears d’ANGED i director de Relacions Institucionals de Carrefour.
 
El conseller Marc Pons ha destacat que les distintes mesures que incorporarà la Llei de canvi climàtic —de la qual es presentarà l'esborrany d'avantprojecte a la Comissió Balear de l'Energia del proper 15 de febrer— s'han treballat amb els diferents sectors, el que ha permès articular mesures beneficioses per al conjunt de la societat i, també, per al desenvolupament de cada àmbit.
 
Pons ha assegurat que avui s'explica una mesura compartida per un dels sectors més representatius al qual afectarà —el de les grans superfícies i supermercats mitjans— i que és molt important per incrementar la producció d’energia elèctrica amb energies renovables.
 
Per això, ha agraït la disposició, la col·laboració i, especialment, les aportacions fetes pels representants d’ANGED, Francisco García, i d’ASEDAS, Paquita Planells, per tal d’avançar amb mesures importants de sostenibilitat que beneficien a tots: al conjunt de la societat, a les empreses i als seus clients.
 
Pons ha detallat, entre altres mesures, que la futura Llei de canvi climàtic estableix que tots els aparcaments en superfície, tant públics com privats, de més de 1.000 metres quadrats hauran d’instal·lar pèrgoles dotades de plaques solars. Aquesta adaptació serà progressiva i la Llei preveu fixar un període fins a l'any 2025 perquè es completin aquestes instal·lacions per als aparcaments existents; en el cas d’empreses que disposin d’un nombre elevat d’instal·lacions aquest termini es podrà ampliar. També es preveuen excepcions per motius ambientals, de protecció del patrimoni o tècnics.
 
D'altra banda, a partir de 2020, aquelles naus o edificis industrials nous o aquells que passin per reforma integral i tenguin més de 1.000 metres quadrats hauran de disposar de plaques solars a la coberta.
 
Cada empresa o institució titular de l’aparcament o nau industrial serà la que decidirà si dedica aquesta energia a autoconsum, acorda amb un tercer la seva explotació o incorpora nous serveis als seus clients; per exemple, amb punts de recàrrega per als vehicles en els aparcaments. D’entrada, els usuaris, com a mínim, podran estacionar a l’ombra. En el cas dels aparcaments coberts per pèrgoles, aquestes no computaran a efectes de edificabilitat.
 
Són mesures que, si bé impliquen una inversió, aquesta té retorn en estalvi energètic.
 
Potencialitat de producció d’energia en els aparcaments
Respecte dels aparcaments, com a treball previ a l’adopció de la mesura, el Servei d’Informació Territorial de les Illes Balears (SITIBSA) ha fet un estudi sobre la superfície en els aparcaments avui existents per avaluar la potència energètica que s'hi pot generar.
 
L’estudi ha identificat un total de 745 aparcaments de més de 1.000 metres quadrats: 538 a Mallorca, 99 a Eivissa, 98 a Menorca i 10 a Formentera.
 
La superfície potencial és de 880.000 metres quadrats d’aparcaments en el conjunt de les Illes que, amb plaques solars, poden generar fins a 140 MW (megawatts) d’energia renovable: el 3,5 % del consum elèctric de les Illes. El potencial enèrgètic per Illes: 107 MW, els aparcaments de Mallorca; 16MW els de Menorca; 15MW els d'Eivissa i 1,3 MW els de Formentera.
 
Cal recordar que, actualment, just el 2 % de l’energia produïda a les Illes és renovable. Amb la instal·lació de les plaques solars als aparcaments actuals, es pot generar el 3,5 % del consum elèctric amb energia renovable; això suposa (en arribar al 5,5%) quasi triplicar la producció de renovables actual.