LOGO CAIB
Contingut
19 gener 2018| <9ªL> Conselleria de Salut

El Servei de Salut ha atès aquesta setmana 27.758 urgències, amb 2.416 casos de síndrome gripal als centres d'atenció primària NNota Informativa

Foto de noticia

El Servei de Salut ha atès aquesta setmana 27.758 urgències, amb 2.416 casos de síndrome gripal als centres d'atenció primària

Un 13,24% de les urgències hospitalàries han requerit d’ingrés
Els hospitals públics i els serveis d’urgències d’atenció primària han atès un total de 27.758 urgències durant aquesta setmana; 8.478 d’elles, als hospitals de la xarxa pública i 19.280, a les urgències d’atenció primària. De les urgències hospitalàries, un 13,24% han requerit d’ingrés. Per la seva banda, els centres d’atenció primària  han atès 2.416 casos amb síndrome gripal, és a dir, persones que presentaven símptomes de grip però que no necessàriament patien la malaltia.  Aquestes xifres són similars a les registrades la setmana anterior, amb lleugeres variacions.

Durant la setmana del 8 al 14, la taxa de grip per 100.000 habitants va ser de 194,47, el que va suposar un important increment respecte de la setmana anterior, quan va ser de 95,64. Precisament aquella setmana, el Servei de Salut va obrir 73 llits i va contractar més de cent professionals, per fer front a l’increment de la pressió assistencial.

Aquesta setmana, l’Hospital Universitari Son Espases ha obert 9 llits més i ha contractat 11 professionals: un pneumòleg, cinc infermeres i cinc auxiliars d’infermeria.

És important recordar a la població que davant una urgència lleu acudeixi als serveis d'urgència dels centres de salut, deixant així les urgències dels hospitals per als casos més greus. Des d’Atenció Primària i els dispositius del 061 també es potencia el control i seguiment de pacients crònics. Els pacients que arriben als serveis d’urgències són majoritàriament crònics i d’edat avançada, descompensats per alguna patologia, cosa que es tradueix en més necessitat d’hospitalització.

A més, els ciutadans disposen del servei d’informació 061 Salut Respon per qualsevol consulta que vulguin fer. Aquest servei ha registrat en la darrera setmana un total de 452 consultes telefòniques, amb una concentració de 150 aproximadament durant el cap de setmana. Els motius més freqüents han estat consultes sobre fàrmacs, seguit de febre en menors, febre en adults, marejos i altres consultes.

Estan creats, a més, uns comitès de seguiment coordinats pel Servei de Salut, que estan en contacte diari amb els hospitals, atenció primària i el SAMU-061 per tal de  fer les avaluacions i ajustar les necessitats en funció de com evolucioni la demanda.

Paral·lelament, els serveis d’urgències de tots els hospitals mantenen contacte i coordinació amb l’Hospital Verge de la Salut, l’Hospital General, l’Hospital Joan March, l’Hospital Sant Joan de Déu, i l’Hospital Creu Roja per derivar-hi pacients que siguin tributaris d’ingressar en algun d’aquests centres. A més, s’han signat sengles contractes amb la Policlínica Miramar, Quirón Palmaplanas i Clínica del Rosario per a la derivació de pacients.