10 maig 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

El Govern balear i el Govern basc acorden col·laborar a través d’Osalan en matèria de Formació i Prevenció de Riscos Laborals NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern balear i el Govern basc acorden col·laborar a través d’Osalan en matèria de Formació i Prevenció de Riscos Laborals

El conseller Negueruela s'ha reunit a Bilbao amb la consellera de Treball i Justícia del Govern Basc i ha visitat l'Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals
Video Roda de premsa

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i la consellera de Treball i Justícia del Govern Basc, la María Jesús San José, han comparegut junts en conferència de premsa celebrada a Bilbao. La compareixença pública s'ha produït després de visitar les instal·lacions d’Osalan-Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals. Tots dos han compartit a més a més,experiències relacionades amb les àrees de Treball dels seus respectius Departaments.

En el marc d'aquesta visita, ambdues Administracions han acordat establir un mecanisme de col·laboració en matèria de Formació i Prevenció de Riscos Laborals, a través d’Osalan.

Un dels objectius comuns als Governs de les Illes Balears i d’Euskadi és la creació d'ocupació. Però no de qualsevol ocupació, sinó d'un de Qualitat, postura compartida per Negueruela i San José.

I Treball de Qualitat no és únicament sinònim d'augment de salari, que també; hi ha altres importants aspectes relacionats amb ell i un dels principals és la Seguretat i Salut en el Treball. Treball de Qualitat, Treball Segur és un binomi inseparable, han apuntat els consellers.

Euskadi compta amb Osalan-Institut Basc de Seguretat i Salut Laborals, organisme autònom dependent del Departament de Treball i Justícia. Tant el conseller Negueruela com la Directora General de Treball, Economia Social i Salut Laboral del Govern de les Illes Balears, Isabel Castro, han realitzat una visita, juntament amb la consellera San José i el Director General de Osalan, Alberto Alonso, a les instal·lacions que l'Institut té a Barakaldo. Durant la mateixa, María Jesús San José ha adonat a Iago Negueruela del funcionament d’Osalan i de l'estratègia per a la prevenció del Departament de Treball i Justícia, engegada a través del propi organisme autònom.

Osalan, un referent a Espanya i internacionalment, té entre els seus objectius un de bàsic, ha destacat la consellera: “Conscienciar a la societat en el seu conjunt perquè s'entengui que els riscos laborals es poden prevenir”, pel que és necessari ser conscients de l'existència d'aquests riscos, identificar-los i desenvolupar les accions preventives corresponents.

Esforços contra la sinistralitat

El conseller Negueruela, per la seva banda, després d'agrair a la consellera San José haver fet possible aquesta visita, ha destacat que aquesta s'emmarca “en els esforços” que està realitzant el Govern balear per reduir els seus índexs de sinistralitat donat que les Illes Balears presenten un índex molt alt de sinistralitat, especialment de lleus i en matèria de sobre esforços.

També ha destacat que un dels principals motius de la seva visita ha estat poder conèixer “de primera mà” la gestió i l'estructura que s'ha dissenyat en Osalan, on convergeixen l'autoritat laboral i la sanitària per dissenyar polítiques de prevenció. “A Balears, la Conselleria de Treball es coordina amb la de salut per impulsar un institut conjunt que, entre altres aspectes, treballarà en el reconeixement de noves malalties professionals, derivades sobretot dels problemes amb sobreesfuerzos i dolències d'origen musculo-esquelètic”, ha conclòs.

“Des de Balears estem treballant per trencar la inèrcia a l'alça que es va iniciar en l'anterior legislatures, quan el Govern regional del PP va decidir que la prevenció, la seguretat i la salut laboral no eren importants. I van causar un increment d'accidentalitat la inèrcia de la qual ens segueix aconseguint a dia d'avui”, ha comentat el conseller.

Iago Negueruela ha volgut destacar les mesures engegades per la seva Conselleria per posar fre als accidents laborals, com l'aprovació de l'Estratègia de Seguretat i Salut Laboral, consensuada amb patronals i sindicats. Una Estratègia, revisada any a any, que contempla “un notable increment de tècnics en salut laboral, i ja hem passat de 18 tècnics de plantilla a 27”, ha assenyalat.