14 març 2017 | <9ªL> Conselleria de Treball, Comerç i Indústria

L'any 2016 tanca amb un creixement econòmic del 4,1% ,el més elevat des de fa 16 anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L'any 2016 tanca amb un creixement econòmic del 4,1% ,el més elevat des de fa 16 anys

El conseller Negueruela exposa que cal aprofitar el cicle per arbitrar mesures i polítiques de redistribució de riquesa
L'any 2016 ha tancat amb un creixement econòmic del 4,1%, segons s'extreu de l'informe de conjuntura econòmica de la Direcció General d'Ocupació i Economia, que han presentat avui el conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, i el director general Llorenç Pou.

El balanç de la conjuntura econòmica corresponent a l'exercici passat -una vegada obtingut el creixement del quart trimestre, situat en el 4,0%- és “positiu, i suposa el major creixement registrat en els darrers 16 anys, amb valors del 4% o superiors en tots els trimestres de l'any”, segons ha indicat el conseller.

Negueruela ha afegit que les dades de les Illes Balears són de les més elevades de l'Estat (amb un creixement del 3,2% de mitjana) i molt per sobre del creixement que ha registrat la Unió Europea-28, que se situà en un1,8% en el 2016.

Analitzant les dades per illes i per sectors, el conseller ha manifestat que el creixement es dóna a tots els territoris i a totes les activitats econòmiques, en especial en el sector turístic, que ha presentat fortalesa en tots els trimestres de l'any, fins i tot en els períodes de més baixa activitat.

Previsions per a 2017

Davant aquest escenari de dos anys consecutius amb un intens ritme a l'alça, les prediccions de la Direcció General d'Economia per a 2017 són d'un manteniment del fort creixement, que situa en el 3,6%.

El conseller de Treball ha apuntat que si la predicció per a 2017 es confirma a finals d'any, les Illes Balears hauran acumulat -des de 2015- un creixement que suma l'11%. Un altre cop, analitzant els indicadors per a les Illes front als de la mitjana nacional, el saldo resulta positiu per a la Comunitat Autònoma.

Brexit

Un altre element que ha estat motiu de seguiment i anàlisi és el procés de desconnexió de Gran Bretenya respecte a la Unió Europea, conegut com el Brexit. En aquest sentit, el conseller Negueruela ha afirmat que després d'una anàlisi acurada s'ha constatat que el Brexit no ha tingut un efecte apreciable en el 2016 -on han augmentat les exportacions de Balears i s'ha incrementat el número de visitants britànics, malgrat la depreciació que ha sofert la lliura esterlina- i ha afegit que per a 2017 tampoc es registri un nivell semblant a 2016.

Consolidar el benestar

Finalment, el conseller de Treball ha apuntat que cal aprofitar el cicle econòmic per fer una redistribució de la riquesa entre les persones més desafavorides per la crisi econòmica. En aquest sentit, ha parlat de la necessitat d'apujar els salaris, en la mateixa direcció del recent conveni col·lectiu que ha signat el petit i mitjà comerç, i que situa un creixement salarial del 6% en els propers tres anys.

En aquesta mateixa direcció, Negueruela ha assenyalat que des de l'àmbit públic el Govern ja actua per reduir les desigualtats, utilitzant el pressupostos com a eina fonamental per a dissenyar polítiques al servei de les persones, que contribueixen a atendre les necessitats socials en àmbits com la sanitat, l'educació, els serveis socials o l'ocupació, a més de dissenyar un pla d'infraestructures que contribueix a reforçar la distribució del benestar social.