13 juliol 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

SEMILLA presenta el Programa de Suport a la Inseminació Artificial i Millora Genètica del Bestiar Boví Lleter de les Illes Balears per a 2016 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

SEMILLA presenta el Programa de Suport a la Inseminació Artificial i Millora Genètica del Bestiar Boví Lleter de les Illes Balears per a 2016

Per primera vegada cada ramader podrà triar l’orientació de la millora genètica que vol fer a la seva explotacions
El Servei de Millora Agrícola i Pesquera dóna suport a la inseminació artificial i a la millora genètica del bestiar boví mitjançant l’adquisició i el subministrament de dosis de semen. L’objectiu principal de la campanya de 2016 és que sigui el ramader mateix qui marqui les condicions de la millora dins la seva explotació, i, per tant, per primera vegada, qui triï els bous seleccionats sense una llista preestablerta.
 
D’aquesta manera les explotacions ramaderes poden accedir a noves tecnologies en matèria d’inseminació artificial, com són la genòmica i el semen sexat. Això els permetrà seleccionar els bous més ben posicionats en producció, tipus, índex combinat, etc., i també cercar altres alternatives de selecció que potenciïn paràmetres de tipus més funcional: longevitat, resistències a la mamitis, dies oberts etc., però sempre partint de la decisió del ramader. Aquesta actuació s’emmarca en la línia de treball conjunt de mesures que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha posat en marxa per donar suport al sector ramader, tant amb les ajudes per a vacum de llet com amb el Conveni signat el 5 de juliol passat en matèria de promoció del consum de la llet i dels seus derivats.
 
L’import del programa és de 165.000 euros, dels quals se’n beneficien 27 finques a Mallorca, 132 finques a Menorca i 2 finques a Eivissa, amb un total d’unes onze mil vaques.
 
Per aconseguir el millor preu possible, SEMILLA farà un concurs públic per a l’adquisició de totes les dosis. El repartiment el farà directament cada distribuïdor a les explotacions.
 
Les explotacions participants al programa de millora han d’estar d’alta en el Control Lleter Oficial de les Illes Balears i tenir exemplars reproductors de vaca frisona censats el 30 d’abril de 2016. Així, doncs, per poder triar els bous més adequats per a cada explotació es podran consultar les llistes publicades per les entitats reconegudes oficialment per a la gestió del llibre genealògic de la raça frisona de cada país.
 
Les sol·licituds es poden presentar fins al dia 29 de juliol de 2016. Un cop hagi acabat el termini, a partir de les demandes de tots els ramaders, es reajustaran les comandes en el cas que sobrepassin els pressuposts màxims de cada programa. SEMILLA trametrà als sol·licitants un missatge electrònic amb el document definitiu amb les dosis concedides i l’import que han de pagar.