16 juny 2016 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La Comissió Europea visita casos d’èxit del PDR a Menorca NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La Comissió Europea visita casos d’èxit del PDR a Menorca

El Govern presenta a Menorca les modificacions del PDR 2014-2020
Una delegació de representants de la Unió Europea i del Ministeri (MAGRAMA) encapçalada pel Conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal han realitzat, avui matí, una visita informativa a diferents instal·lacions i explotacions agràries de l'illa de Menorca que han estat beneficiàries d'ajudes amb fons europeus del Programa de Desenvolupament Rural i per tant conèixer la realitat del camp menorquí, i els efectes de la insularitat.

Un dia abans que es celebri el 2n Comitè de Seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) a Mallorca, aquesta delegació ha volgut fer partícep al sector menorquí de les primeres modificacions importants del Programa 2014-2020. Aquestes modificacions ens han de permetre, i aquest és l’objectiu, reorientar les polítiques agràries i posar en marxa les importants fites a assolir en els propers anys: la millora de la renda agrària, l’eficiència energètica i el canvi climàtic, la millora de la cooperació i la comercialització, i la professionalització i formació del sector.
Com exemples de la realitat menorquina, han visitat a l'empresa Sa Canova Lactoindustrial a Ferreries per comprovar les actuacions fetes en la línia de transformació i comercialització com també la finca Lluriach en la línia inversions en explotacions agrícoles.
 
Les modificacions més importants del PDR 2014-2020 a tenir en compte són les següents:
  • Pel que fa a l’agricultura Ecològica se la dota amb 5,5 milions addicionals, que se sumen als 4,4 milions previstos. El pressupost inicial no permetia cobrir tots l'ajuda de tots els beneficiaris que l'havien sol·licitat.
  • S’incideix també en el cooperativisme per tal d’afavorir les relacions, la comercialització i els intercanvis entre les entitats i agents locals que s’hi dediquen: els productors, les agrupacions de productors, les cooperatives i les agrupacions de cooperatives.
  • Pel que fa a les estratègies dels  grups d’acció local (GAL)- LEADER s’amplien les prioritats a la formació, la gestió de l’aigua, l’eficiència energètica i la inclusió social. S'ha modificat a l'alça el pressupost previst de forma inicial previst per aquesta mesura per tal d'assegurar la viabilitat dels grups d'acció local ( GAL). A més, també s'ha modificat el reglament per així aconseguir millorar la gestió, tramitació i pagament de les ajudes.
  • Atès que les ajudes per a les Bodegues amb fons de l’Estat (FEAGA – OCM) s’han esgotat , es modifica el PDR per tal que puguin rebre inversions a través de la línia d’ Inversions en transformació, comercialització o desenvolupament de productes agrícoles (ITC).
  • Es modifiquen les línies relacionades amb la diversificació agrària i s’elimina la menció al turisme rural i a l’agroturisme.
 
Una altra novetat destacada pel nou període del PDR és que, per primera vegada, el Govern de les Illes Balears ha dotat amb 33,8 milions d'euros que restaven per completar-ne el pressupost, la totalitat del programa fins a la seva finalització, agilitant la tramitació i els pagaments.
El PDR 2014-2020 té un pressupost  total de 145 milions d’euros, dels quals 61 milions d’euros són aportats per la UE, 10,5 milions d’euros per part de l’Estat i 73,9 milions per part de la CAIB.  
El mes de març d’enguany  ja va quedar constituït el Comitè de seguiment del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de les Illes Balears 2014-2020, que  demà es reunirà a Palma.