11 maig 2016 | <9ªL> Presidenta

El Govern suma administracions, agents socials i grups polítics per aconseguir un acord sòlid en la reivindicació d’un règim especial de les Balears NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern suma administracions, agents socials i grups polítics per aconseguir un acord sòlid en la reivindicació d’un règim especial de les Balears

Armengol presideix una reunió que ha qualificat d’«històrica», en què s’ha constituït el Grup de Seguiment del REB com a principal òrgan de consulta per a la redacció d’aquesta eina de compensació
La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, ha encapçalat avui la primera reunió entre administracions autonòmiques i locals, representants socials i grups polítics per sumar esforços i formar un front comú amb el qual aconseguir l’impuls d’un règim especial de Balears (REB). Un fet que Armengol ha qualificat d’«històric» perquè «junts es demanarà amb una veu comuna el que interessa a tots els ciutadans de les Illes per compensar els efectes que ens causa la insularitat».

Una trentena d’organismes han assistit a la reunió, que s’ha dut a terme al Consolat de Mar, per acordar una posició conjunta pel que fa a la reivindicació d’un REB i conèixer el missatge que el Govern traslladarà a l’Estat, en la pròxima reunió bilateral que es mantindrà amb el Ministeri d’Hisenda, per iniciar les negociacions relatives a aquesta qüestió.

Els assistents han constituït el Grup de Seguiment del REB, que serà l’òrgan fonamental de consulta i informació de tots els processos relacionats amb la preparació, redacció, negociació i aprovació d’un nou REB.

Armengol ha agraït als representants de les diferents entitats i organitzacions assistents la seva resposta unànime a aquesta convocatòria, en representació de la «societat i els partits polítics», perquè la «Comunitat Autònoma ha treballat durant molts d’anys en la línia que volem seguir, tot i que encara queda molt per fer» a l’hora de reclamar mesures de compensació i fiscalitat a l’Estat.

«Un compromís públic —ha assegurat la presidenta— quant al fet que tots treballarem en aquesta línia conjunta, per trobar una solució definitiva». En aquest sentit, la presidenta ha volgut remarcar que «passi el que passi després de les eleccions, guanyi qui guanyi i es conformi el govern que es conformi, a partir del pròxim 26 de juny» el nivell de reclamació i de fermesa per aconseguir que fructifiqui el nou REB «serà el mateix».

La consellera d’Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha detallat que el REB ha de preveure mecanismes que compensin la pèrdua de competitivitat de les empreses i els costs d’insularitat que pateixen els ciutadans, mitjançant la creació de «mesures directes de compensació, mesures de caràcter fiscal, un fons de finançament, addicional als recursos que provenen del finançament autonòmic, i inversions estatutàries».

Cladera ha explicat que el Govern encarregarà a la UIB una anàlisi dels costs que causa la insularitat. Aquesta feina es durà a terme com a continuació d’un estudi previ que es va presentar l’any 2014 i s’enriquirà també a partir de les aportacions que faran els membres del Grup de Seguiment del REB, que té previst reunir-se de nou al llarg de la primera quinzena de juny.