LOGO CAIB
30 març 2023 Presidència

La presidenta del Govern i la ministra Raquel Sánchez anuncien a Maó una prova pilot d'OSP entre Menorca i Barcelona

Foto de noticia


La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, han anunciat aquest dijous a Maó que l'Estat posarà en marxa una prova pilot d'Obligació de Servei Públic (OSP) en la ruta aèria entre Menorca i Barcelona, a partir de la proposta feta des del Govern. Ho han fet acompanyades del conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, i de la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i després d'una reunió per valorar les necessitats en matèria de mobilitat de l'illa de Menorca.

Aquesta prova pilot, que podria estar en marxa durant l'estiu, té com a objectiu garantir la connectivitat amb Barcelona a preus assequibles, fixant un preu màxim per garantir la mobilitat de la població menorquina. D'aquesta manera, ha explicat Francina Armengol, es dona resposta a una qüestió «molt demandada des de Menorca» i s’activa una mesura que «ha de permetre abaixar preus».

La presidenta del Govern ha agraït la «col·laboració lleial del Govern d’Espanya», que ha fet possible «assolir reptes molt importants» des de la «comprensió del que és la singularitat insular». Finalment, Francina Armengol ha recordat que aquest avenç neix de les «demandes que el Consell Insular de Menorca va recollir de la societat menorquina, que arriben al Govern de les Illes Balears, es treballen conjuntament i després es traslladen al Ministeri».

Els acords assolits amb el Ministeri també afecten les OSP ja existents fins ara, ja que la presidenta i la ministra han anunciat que la ruta amb Madrid augmentarà una freqüència diària durant determinades èpoques de l'any, com són Sant Antoni, Nadal, el pont del Dia de la Constitució i Setmana Santa. Així, entre els dies 15 i 18 de gener, 4 i 10 de desembre, i 20 de desembre i 2 de gener (exceptuant el 25 de desembre i l'1 de gener), hi haurà tres freqüències en lloc de dues. El divendres anterior a Divendres Sant i el dilluns de Pasqua també guanyen una freqüència. A més a més, aquesta OSP augmentarà els seients de 74.000 a 79.000 i incorporarà l'obligatorietat de donar el servei d'acompanyament de menors, una mesura que el Ministeri s'ha compromès a estudiar també per a l'OSP dels vols interilles.

Aquestes millores són avenços per garantir el dret a la mobilitat dels menorquins i menorquines i que neixen de la col·laboració entre el Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, el Govern de l'Estat i el Consell Insular de Menorca.

En la reunió també hi han assistit la delegada del Govern, Aina Calvo; el director general de Transport Marítim i Aeri, Xavier Ramis; el director general d'Aviació Civil del Govern d'Espanya, David Benito Austillo, i diversos consellers del Consell Insular de Menorca.