LOGO CAIB
9 maig 2023 Presidència

El Govern celebra el Dia d’Europa a Es Baluard amb més de 200 persones i una crida a la reivindicació de la insularitat davant la UE NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern celebra el Dia d’Europa a Es Baluard amb més de 200 persones i una crida a la reivindicació de la insularitat davant la UE

El Govern de les Illes Balears ha commemorat avui, 9 de maig, el Dia d’Europa, amb un acte institucional al Museu Es Baluard de Palma, el qual ha reunit més de 200 persones i ha comptat amb les actuacions musicals del Cor de Dones i de la Coral de la Universitat de les Illes Balears, i amb una crida als valors de la construcció del projecte comú europeu i a la reivindicació i defensa del reconeixement de la insularitat davant les institucions europees.

 

Als discursos institucionals, la presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, han destacat els reptes d’Europa en clau europea i també insular. En aquest sentit, han assenyalat la necessitat de continuar avançant cap a un pacte d’illes en el marc de la UE, tal com també defensa la declaració institucional aprovada aquest dilluns pel Consell de Govern, la qual incideix en l’oportunitat que representa la presidència espanyola del Consell de la UE, el segon semestre d’aquest any.

 

En aquest sentit, la presidenta ha defensat «el suport del Govern d'Espanya a l'hora de reconèixer la insularitat i el seu impacte» i ha llançat un missatge «de cooperació i unitat europees» com, ha dit, «la demostrada per fer front i superar la pandèmia». Francina Armengol ha fet una crida a aquesta unitat per donar una resposta europea «a la guerra de Rússia contra Ucraïna», ja que és una amenaça als valors europeus.

 

Per la seva banda, la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha recordat la declaració del ministre francès d’Afers Exteriors, Robert Schuman, de la qual avui es compleixen 73 anys en la commemoració del Dia d’Europa, en el sentit de tenir en compte els perills que amenacen la pau i els valors democràtics d’Europa, i ha manifestat també que «són temps de convulsió, però també de canvi i d’oportunitat», en clau europea i insular.

 

Així, Sánchez ha assenyalat que Espanya assumeix enguany la presidència del Consell de la UE, «en uns moments determinants» per al continent. «Des de les Illes Balears volem ser part d’aquest impuls per a la UE que treballa pel benestar de la ciutadania», ha afegit, abans de destacar que les Illes Balears «lideren la reivindicació d’una atenció específica a les necessitats dels territoris que som illes, tal com estableixen els tractats de la Unió», i que s’ha de concretar en mesures en una estratègia de la UE específica per a les illes.

 

El Cor de Dones i la Coral de la UIB, protagonistes

 

L’acte institucional del Dia d’Europa 2023, celebrat a la sala Aljub del Museu Es Baluard, ha acollit les actuacions musicals del Cor de Dones i de la Coral de la Universitat de les Illes Balears, dirigida per Joan Company. Ambdós grups han ofert sengles actuacions i, finalment, més de 60 cantaires han clausurat l’acte cantant junts l’himne d’Europa, l’«Himne a l’Alegria», de la Novena Simfonia de Beethoven.

 

Aquest acte és l’esdeveniment principal organitzat per la Conselleria d’Hisenda i Relacions Exteriors d’un programa que tindrà continuïtat durant tot el mes de maig a les quatre illes. A més, coincidint amb el Dia d’Europa, com cada any, el Consolat de Mar i altres edificis emblemàtics de diverses institucions i ajuntaments de les Illes Balears s’il·luminaran de color blau.

 

Així mateix, una trentena de biblioteques municipals de les Illes acolliran tallers i contacontes durant tot el mes de maig per posar a l’abast dels infants i dels joves el coneixement dels drets que comporta la ciutadania europea, de la diversitat cultural dels pobles que formen part de la UE i de la necessitat de respectar i protegir aquestes diferències. També s’ha celebrat una nova edició del concurs musical del Dia d’Europa, en el qual enguany han participat quatre grups i sis solistes que han interpretat l’himne d’Europa.

 

A l'acte també hi han assistit el president del Parlament de les Illes Baleares, Vicenç Thomàs, i la delegada del Govern d'Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo, entre d'altres autoritats.