1 setembre 2023 Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat

El Govern valora que tots els membres del Consell Consultiu aprecien inconstitucionalitat en la Llei estatal de l’Habitatge NNota Informativa

El Govern valora que tots els membres del Consell Consultiu aprecien inconstitucionalitat en la Llei estatal de l’Habitatge

L’Advocacia de la Comunitat Autònoma interposa el recurs d’inconstitucionalitat

El Govern de les Illes Balears valora que tots els membres del Consell Consultiu de les Illes Balears hagin apreciat inconstitucionalitat en diversos articles de la Llei estatal de l’Habitatge, tal com han recollit tant en el dictamen emès per aquest òrgan de consulta com en el vot particular de quatre dels seus membres, respecte de l’acord del Consell de Govern amb el qual va autoritzar l’Advocacia de la Comunitat Autònoma a interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra diversos articles de las llei esmentada per envair competències autonòmiques. Un recurs que ja ha estat presentat per l’Advocacia de la Comunitat Autònoma.

El ple del Consell Consultiu de les Illes Balears, reunit el passat dimecres, ha aprovat un dictamen, per cinc vots a favor, mentre que quatre membres han emès un vot particular i s’ha produït una abstenció, i tots els membres d’aquest òrgan coincideixen en apreciar inconstitucionalitat en diversos articles de la Llei estatal 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l'habitatge. El dictamen i el vot particular es poden consultar al portal web del Consell Consultiu.

En concret, del dictamen aprovat per cinc membres del Consell Consultiu es desprèn que es considera que hi ha indicis d’inconstitucionalitat en cinc articles de la Llei, dels quals en tres articles conclou que no s’ajusten o són contraris a la Constitució Espanyola i a l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears i en altres dos expressa dubtes interpretatius sobre el seu encaix constitucional. El vot particular de quatre membres coincideix amb el dictamen respecte dels preceptes que es consideren inconstitucionals i discrepen dels altres que en el dictamen es qualifiquen com a constitucionals, de manera que comparteix el criteri del Govern.

El passat 11 d’agost, el Consell de Govern va autoritzar l'Advocacia de la Comunitat Autònoma a interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra diversos articles i disposicions de la Llei estatal d'Habitatge, aprovada el passat mes de maig, per envair competències autonòmiques. En total, l’Advocacia va identificar nou articles i quatre disposicions de la norma estatal que, en alguns dels seus apartats, vulneren l’Estatut d’Autonomia i envaeixen competències en matèria d'habitatge exclusives de la Comunitat Autònoma. L’Advocacia ha presentat el recurs d’inconstitucionalitat en aquests termes.

La Comunitat Autònoma té competències exclusives en matèria d’ordenació del territori, incloent-hi el litoral, l’urbanisme i l’habitatge, d’acord amb el que estableix l’article 30, apartat 3 de l’Estatut d’Autonomia de les Illes Balears. D'acord amb els serveis jurídics de la Comunitat Autònoma, un cop analitzat l’articulat de la Llei estatal, es va observar que determinats preceptes desconeixen el repartiment competencial que realitza la Constitució Espanyola, sobrepassant la competència estatal i envaint l'àmbit propi de les comunitats autònomes.

Així, es considera que preceptes de la llei s'excedeixen dels títols competencials invocats pel legislador estatal, deixant nul o escàs marge perquè les comunitats puguin fer ús de les competències que els seus respectius Estatuts d'Autonomia els atorguen de manera exclusiva. Entre d’altres, aquests preceptes incideixen en les regulacions de l’habitatge protegit, el parc públic d’habitatges, el procediment per a la declaració de zones de mercat residencial tensionat o les mesures de contenció de preus en la regulació dels contractes d’arrendament.

Tal com preveu la Llei Orgànica 2/1979, de 3 d’octubre, del Tribunal Constitucional, els òrgans executius de les Comunitats Autònomes estan legitimats per a l'exercici del recurs d'inconstitucionalitat contra les lleis, les disposicions o els actes amb força de llei de l'Estat que puguin afectar el seu propi àmbit d'autonomia.