17 desembre 2021 <10aL>Conselleria de Mobilitat i Habitatge

El Govern destinarà 28,3 milions d'euros provinents de fons europeus a ajudes de rehabilitació energètica del parc residencial NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern destinarà 28,3 milions d'euros provinents de fons europeus a ajudes de rehabilitació energètica del parc residencial

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company i el director general d'habitatge Eduardo Robsy han presentat avui els programes d'ajudes europees en matèria de rehabilitació energètica residencial.

Es tracta doncs d'una primera dotació de 28,3 milions d'euros que es destinarà al programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials. No obstant això, serà un total de 52,1 milions d'euros el que rebran les illes Balears aquesta anualitat dins el Pla de Rehabilitació i Regeneració Urbana.

Aquests recursos provenen de fons europeus centralitzats per part del Govern espanyol i repartits a les diferents comunitats autònomes que són les competents en treure les convocatòries d'ajudes. El criteri de repartiment en aquest cas ha estat el nombre de llars que hi ha a cada comunitat autònoma.

El conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, ha destacat que: "La rehabilitació energètica és molt important perquè el sector residencial és responsable d'aproximadament una tercera part del consum energètic i de les emissions de CO₂. Segons dades del Ministeri (MITMA) a Espanya el 45% dels edificis són anteriors al 1980, i al voltant d'1 milió d'habitatges es troba en estat deficient o ruïnós. És per això que aquestes ajudes serviran per potenciar la rehabilitació energètica i aconseguir que el nostre parc residencial redueixi els consums energètics, utilitzin energies renovables, fent front també a la pobresa energètica". Per la seva part, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company, ha dit que: "aquestes polítiques s'emmarquen dins el mecanisme de recuperació i resiliència, però també dins el pla estratègic d'inversions que vàrem presentar fa uns mesos. Era fonamental planificar quin tipus de sectors eren prioritaris". També ha afegit que: "en aquest moment les Illes Balears som líders en justificació de fons FEDER amb un 94,6% en comparació amb la mitjana estatal que és de 58%, demostram capacitat de lideratge, bona gestió i bona feina".

Avui s'han presentat els 28,3 milions corresponents al programa de rehabilitació per a la recuperació econòmica i social en entorns residencials. Uns fons que aniran destinats a subvencionar actuacions en l'àmbit de barri, en l'àmbit d'edifici i en l'àmbit d'habitatge individual; així com al programa d'ajuda a l'elaboració del llibre de l'edifici existent per a la rehabilitació i la redacció de projectes de rehabilitació.

Pel que fa a les actuacions a escala de barri, els ajuntaments delimitaran les zones on aplicar la rehabilitació energètica que ha de suposar una reducció del consum d'energia primària no renovable del 30%. Amb actuacions d'urbanització, reurbanització o millora de l'entorn així com la retirada d'amiant. Pel que fa a les actuacions a escala d'edifici, estaran subvencionades aquelles que actuïn sobre estructures comunes com l'envolupant per millorar l'aïllament i així també millora l'eficiència energètica del conjunt de l'edifici tant a l'entorn urbà com a rural. Finalment, les actuacions en l'àmbit d'habitatge es podran fer tant en habitatges unifamiliars com plurifamiliars. Ha de ser el domicili habitual i permanent del sol·licitant de l'ajuda i se subvencionaran aquelles actuacions que redueixin el consum d'energia primària no renovable del 30%, reducció de la demanda energètica anual de calefacció i refrigeració del 7% i la modificació o substitució d'elements constructius de l'envolupant tèrmica, com podrien ser les finestres.

Està previst que aquestes convocatòries d'ajudes surtin dins el primer trimestre de 2022, i amb la intenció d'agilitzar aquestes ajudes, fa poques setmanes des de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge es va signar un protocol amb tres col·legis professionals per treballar-hi conjuntament. Són el col·legi d'arquitectes de les Illes Balears, els tres col·legis d'aparelladors (Eivissa i Formentera, Menorca i Mallorca) i el col·legi d'Administradors de Finques de les Illes Balears. L'objectiu és treballar conjuntament amb el disseny i la tramitació de les convocatòries per adequar-les al màxim a les necessitats de la ciutadania.