6 maig 2022 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

Usuaris, associacions i professionals es retroben en la IV Jornada del Pacient Actiu NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Usuaris, associacions i professionals es retroben en la IV Jornada del Pacient Actiu

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha destacat que els tallers entre iguals ajuden a desenvolupar habilitats d’autocura, adoptar hàbits saludables i tenir més qualitat de vida

Més de 200 persones participen avui en la IV Jornada del Pacient Actiu, que té lloc a l’Hospital Universitari Son Llàtzer amb l’objectiu principal d’afavorir un retrobament entre tots els participants en el programa —pacients actius formadors, associacions i professionals— ara que la situació de la pandèmia ho permet.

La jornada, que ha estat inaugurada per la consellera de Salut i Consum i que es pot seguir de manera simultània a totes les illes, servirà per repassar les passes que s’han fet des de l’inici de la pandèmia i per reforçar els lligams entre les associacions, els pacients i el sistema sanitari, així com també per reconèixer la formació entre iguals com un recurs que enriqueix i dona qualitat al sistema en el seu conjunt.

En aquest sentit, la consellera ha destacat que els participants en els tallers es beneficien dels coneixements i vivències d’altres persones que es troben en la mateixa circumstància i que l’escolta activa i la comunicació no crítica els ajuda a desenvolupar habilitats d’autocura, la qual cosa repercuteix en una gestió millor del seu procés, en l’adopció d’hàbits saludables i en més qualitat de vida.

Així mateix, Patricia Gómez ha destacat que el programa permet a l’Administració «aprendre dels pacients», ja que ells participen de manera directa en l’elaboració de les guies educatives que s’editen per als diferents problemes de salut que abasta el programa.

El Programa Pacient Actiu es va iniciar a mitjans de 2016. Al desembre de 2019 ja hi havia 130 pacients actius formadors (distribuïts en set grups a Mallorca, dos a Menorca, i un grup a Eivissa) i s’havien dut a terme onze tallers entre iguals. Amb les restriccions conseqüència de la pandèmia es va alentir la implementació del programa. Tot i així, es varen dur a terme algunes trobades en línia i algun taller quan el context epidemiològic ho va permetre.

Enguany, amb la reactivació progressiva del programa des del passat setembre, ja hi ha 123 pacients actius formadors i diversos tallers entre iguals en marxa: un de persones amb malaltia renal crònica (Son Llàtzer) i un de persones amb esclerosi múltiple (Son Espases).

Amb el lema «Feim salut, faig salut», en la jornada d’avui s’han programat dues ponències per fer balanç del programa després de la pandèmia per analitzar el paper del pacient en primera persona.

També hi intervenen pacients actius i les associacions de pacients ConArtritis i Asaco. A més, hi ha un espai reservat per presentar la plataforma EinaSalut, un portal de promoció de la salut a les Illes Balears, que disposa d’un apartat específic per al pacient actiu.

Una de les activitats més especials és la representació teatral La consulta del doctor Melquíades, una comèdia on es mostra el dia a dia d’una consulta d’atenció primària. Aquesta obra és la segona creació de Actiu SÍ, un grup que va sorgir de les inquietuds de diferents pacients actius formadors implicats en el programa. La primera obra Jo, la fibromiàlgia, ha estat representada a diferents teatres de Mallorca.