23 novembre 2020 <10aL>Presidenta

COVID-19: El Govern aixeca les mesures excepcionals a Manacor i a Menorca redueix el nombre màxim de persones a les reunions socials i familiars NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

COVID-19: El Govern aixeca les mesures excepcionals a Manacor i a Menorca redueix el nombre màxim de persones a les reunions socials i familiars

S’aixeca el tancament perimetral del nucli urbà de Manacor i les limitacions de moviment en horari nocturn s’equiparen a les que afecten a la resta de municipis de Mallorca
A Menorca les reunions socials i familiars en espais públics o privats no podran ser de més de 6 persones a l’interior i de 10 persones a l’exterior

 

El Govern de les Illes Balears, atesa l’evolució de la situació epidemiològica a les Illes ha considerat oportú aixecar les mesures temporals i excepcionals adoptades per al nucli urbà de Manacor i, en el cas de Menorca, s’ha vist adequat reduir el nombre màxim de persones en reunions socials i familiars, que passa a ser de 6 a l'interior i de 10 a l'exterior. A més, també ha decidit prorrogar fins a les 00.00 hores del 15 de desembre les mesures dirigides a frenar la propagació del coronavirus que es varen aprovar en el Decret 10/2020, de 26 d’octubre, de la presidenta. Totes les mesures entraran en vigor demà dimarts 24 de novembre.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, s'han reunit amb la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i els batles i batlesses per avaluar la situació sanitària a l'illa després de l'increment de la incidència que hi ha hagut els darrers dies i exposar les mesures acordades.

Armengol ha explicat que les decisions que afecten les restriccions es prenen «segons la incidència que hi ha a cada moment a cada territori» i per això a Menorca es varen poder flexibilitzar a finals de setembre i principis d'octubre quan la incidència acumulada per 100.000 habitants a 14 dies era de 30 casos. La situació actual, en què Menorca fa tres setmanes que està estabilitzada entorn d'una incidència acumulada a 14 dies de 100 casos per 100.000 habitants, «ens obliga a prendre noves decisions enfocades en l'àmbit on es produeixen més casos, que és el social», ha exposat Armengol.

A més, Armengol ha compartit amb el Consell Insular i els batles l'estratègia institucional d'afavorir l'activitat a l'exterior i, per això, ha anunciat la reobertura de les àrees recreatives gestionades per l'IBANAT a Menorca.

En aquest sentit també ha explicat que s'està treballant amb el sector de la restauració per millorar la ventilació d'interiors, tal com ja s'està fent en espais públics com les escoles, i ha animat els ajuntaments i el Consell Insular a treballar en aquesta estratègia per crear «espais d'oci segurs i tranquils per als ciutadans».

D’acord amb els indicadors epidemiològics, la situació a l’arxipèlag continua sent una de les més favorables de tot l’Estat. No obstant això, la incidència acumulada a catorze dies (per prova de diagnòstic d’infecció activa) se situa en 220 casos per 100.000 habitants, i la taxa de positivitat en el 5,39%; així, i malgrat la millora evident observada des del mes d'agost, tant la incidència com la taxa de positivitat es continuen situant marcadament per sobre dels llindars que el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) estableix per definir un territori en situació de risc (60 casos per 100.000 habitants en catorze dies i una taxa del 3%).

Per aquest motiu s’ha considerat oportú prorrogar les mesures que incloïa el Decret 10/2020, de 26 d’octubre, de la presidenta, entre les quals destacava la limitació de la llibertat de circulació de les persones en horari nocturn i, en el cas de Mallorca i Eivissa, la limitació a 6 del nombre màxim de persones en trobades familiars i socials en espais tancats i oberts, públics i privats.

Així mateix, l’evolució de les darreres setmanes de la situació epidemiològica de l’illa de Menorca —que malgrat que ha assolit xifres inferiors als 50 casos per 100.000 habitants en catorze dies la primera meitat d’octubre s’ha estabilitzat durant el mes de novembre en xifres superiors als 100 casos per 100.000 habitants, de forma estretament vinculada amb brots relacionats amb celebracions de tipus familiar i social— recomana dur a terme la restricció d’aquestes reunions, que, a partir de la publicació d’aquest Decret, queden condicionades al fet que no se superi el nombre màxim de sis persones a l’interior o de deu a l’exterior.

En canvi, i atesa la millora de la situació epidemiològica del municipi de Manacor que en data 21 de novembre, amb una incidència acumulada a catorze dies de 223 casos per 100.000 habitants, s’ha igualat a la mitjana observable a les Illes Balears, és convenient avançar l’aixecament de les mesures específiques que es varen adoptar mitjançant el Decret 11/2020, de 28 d’octubre, de la presidenta de les Illes Balears, pel qual s’adopten mesures temporals i excepcionals per raó de salut pública per a la contenció de la COVID-19 en el nucli urbà principal del municipi de Manacor.

Entre aquestes mesures hi havia el tancament perimetral i una limitació més extensa de la llibertat de moviment en horari nocturn.

A partir d’ara, a Manacor regiran les mesures generals dictades per al conjunt de les Illes Balears i les específiques per a Mallorca.

Zona bàsica de salut Sa Torre-Manacor, millora dels indicadors del 28 d’octubre al 22 de novembre

A hores d’ara, i de manera concreta a la zona bàsica de salut Sa Torre-Manacor, els principals indicadors mostren una millora, ja que baixa el nombre de casos nous. Així, abans de l’entrada en vigor de les mesures específiques, entre el 23 i el 29 d'octubre, es varen registrar 209 positius nous per PCR. Del 6 de novembre al 12 de novembre (quan es varen decidir prorrogar les mesures), varen ser 81 casos. Durant la setmana passada, del 15 al 22 de novembre, es varen detectar 22 casos nous.

La incidència acumulada a 14 dies per PCR va assolir un màxim de 1.054 casos per 100.000 habitants el 2 de novembre (a les Illes Balears, aquest dia era de 258, de manera que quadruplicava la incidència). En canvi, en data 12 de novembre, l’IA14 havia baixat fins als 579 casos per 100.000 habitants. Dia 22, l’IA14 dies era de 254 (a les Illes Balears de 219).

Pel que fa a la taxa de positivitat a 7 dies, també ha baixat. Va aconseguir un màxim del 28 % a Sa Torre-Manacor el dia 28 d'octubre (a les Illes Balears, 7,38 %). El dia 12 de novembre, se situà al 7,28 % i el 22 de novembre era del 3,17% (4,69 % a les Illes Balears).