31 desembre 2017 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

La producció de vi de qualitat de Balears ha disminuït un 10% NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

La producció de vi de qualitat de Balears ha disminuït un 10%

La climatologia ha fet disminuir la producció de raïm de les D.O. i vins de la terra
L’any 2017, la producció de vi de qualitat ha estat de 53.788 hl, xifra que representa un 10% menys que al 2016, i es distribueix per cada tipus de vi de la següent manera: 17.495 hl corresponen a vi blanc (32%), 23.562 hl a negre (44%) i els 12.731hl restants a rosat (24%).
 
La causa d’aquest descens és la disminució de la producció de raïm de les dues denominacions d’origen i dels sis vins de la terra, especialment el Vi de la Terra de Formentera on els kilograms de raïm produït respecte l’any anterior han disminuït un 26%. Aquesta disminució de producció de raïm ha estat generalitzada a Espanya, i de fet, les comunitats autònomes properes, com València i Catalunya han experimentat un descens del 30%. Per la seva banda, la producció de vi DO Binissalem ha sofert un fort descens (-23% del total) influït pels traspassos que hi ha hagut de raïm de la denominació d’origen que han passat a vi de la terra de Mallorca.
 
Malgrat aquestes circumstàncies, la qualitat no s’ha vist afectada. L’estrès hídric sofert per la vinya ha provocat una disminució de la mida del raïm. Un raïm més petit repercuteix augmentant la relació superfície/volum, cosa que influeix directament amb l’aportació de més polifenols de la pell al most donant lloc a un vi amb més color i més aromes afruitades, per la qual cosa s’estima que el vi de l’anyada 2017 serà d’elevada qualitat.
 
Els factors claus que han afectat a la collita de raïm són climatològics; baixes precipitacions durant els mesos d’abril i maig, al 2016 la mitjana de precipitacions a Mallorca va ser de 114 mm i al 2017 es registraren tan sols 20 mm, la qual cosa repercuteix amb la floració i amb el nombre de raïms, una gelada de finals d’abril que va provocar danys als botons florals i, elevades temperatures els mesos de juny a agost acompanyades de baixa precipitació cosa que ha provocat un gra menut i pèrdues de raïm.