16 d’abril 2024 Presidència

Julian Opie arriba a la Llotja de Palma NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Julian Opie arriba a la Llotja de Palma

La Llotja de Palma acollirà l'exposició JULIAN OPIE, que s'inaugurarà el pròxim 26 d'abril i comptarà amb 14 peces especialment seleccionades per l'artista britànic

Les escultures, instal·lacions i pel·lícules LCD de Julian Opie estaran exposades també en el passeig Sagrera, el passeig del Born i el Casal Solleric

L'exposició ha estat organitzada pel Govern de les Illes Balears en col·laboració amb l’Ajuntament de Palma i la galeria Mario Sequeira, que representa l'artista a Portugal

 

La Llotja de Palma acollirà la nova exposició del reconegut artista londinenc JULIAN OPIE, la qual estarà oberta al públic des del 26 d'abril fins al 31 d'agost. Opie ha concebut aquest projecte com una intervenció que abasta diversos espais. A la Llotja, instal·larà 12 obres que s'alineen amb la geometria dels treballs interiors i reflecteixen els temes que han caracteritzat la seva obra durant molt de temps: la figura en moviment, el rostre humà i l'arquitectura del món que ens envolta. En la plaça, fora d'aquest edifici històric, dues gegantesques escultures d'acer s'alçaran sobre la multitud. En el passeig Sagrera i el passeig del Born, dues de les seves famoses escultures animades amb LED es mouran al ritme dels vianants, i finalment en el Casal Solleric els visitants es trobaran una instal·lació a gran escala i una animació LCD, sent aquesta última visible des del carrer. Aquest projecte es vincula amb el compromís del Govern dels Illes Balears i l’Ajuntament de Palma de convertir la Llotja i Palma en un dels principals destins mundials d'art contemporani.

“Un espai tan bell com la Llotja no necessita res més i, no obstant això, el desafiament és omplir-lo d'art sense pertorbar l'equilibri i l'ambient de l'interior. És una arquitectura molt pura amb un disseny de quadrícula simple que forma dotze quadrats al voltant de les sis columnes, cada quadrat marcat amb rajoles de marbre taronja vívid. He concebut una exposició en la qual col·loco una obra d'art en el centre de cada quadrat, tractant de reflectir el ritme de l'interior, un sistema que em permet mostrar quatre variacions en tres conjunts de treballs", explica Julian Opie. "Com solc fer, he intentat estendre les obres més enllà del lloc i cap a la ciutat ampliant la discussió sobre retrats i monuments, el llenguatge del dibuix i el procés de reconèixer i interpretar imatges", afegeix.

 

Julian Opie

Julian Opie va néixer a Londres i es va graduar a la Goldsmiths School of Art l’any 1983. Viu i fa feina a Londres. El seu llenguatge formal característic, que es reconeix a l’instant, reflecteix la seva preocupació artística per la idea de representació i els mitjans pels quals es perceben i interpreten les imatges.

Opie ha explorat sempre diferents tècniques, tant clàssiques com avantguardistes, per jugar amb les maneres de veure-hi a través de la reinterpretació del vocabulari de la vida quotidiana. El seu estil reductiu evoca una experiència tant visual com espacial del món que ens envolta. Inspirant-se en el retrat clàssic, en els jeroglífics egipcis i en les xilografies japoneses, així com en la senyalització pública, els panells informatius i els senyals de trànsit, Opie connecta la netedat del llenguatge visual de la vida moderna amb els fonaments de la història de l’art.

Entre les seves exposicions a museus destaquen les que ha fet a la galeria Hayward i a l’ICA, a Londres; al Museu de les Arts Aplicades (MAK), a Viena; al complex artístic Mito Tower, al Japó; al Museu d’Art Contemporani (MOCAK), a Cracòvia; a la Fundació Fosun, a Shanghai; a la Galeria Nacional de Victòria, a Austràlia, i al Museu Berardo, a Lisboa. També ha participat en la Triennal de Delhi, en la Triennal NGV, en la Biennal de Venècia i en l’exposició “Documenta”. Així mateix, Opie ha realitzat projectes públics al parc City Hall (Nova York); al riu Moldava (Praga); a l’edifici Seoul Square (Corea del Sud); a l’ala Lindo del Saint Mary’s Hospital (Londres); al centre PKZ de Zurich; a la Torre 535, a Causeway Bay (Hong Kong); a la Fundació Fosun (Shanghai); Hyundai General Store (Seül), i al Pacific Place (Hong Kong).

La seva obra forma part de col·leccions públiques com la Tate, el Museu Britànic, el Victoria & Albert Hall, l’Arts Council, el British Council i la National Portrait Gallery (Londres); el MoMA (Nova York); l’ICA (Boston); la Col·lecció Essl (Viena); l’Institut Valencià d’Art Modern (València); el Museu Col·lecció Berardo (Lisboa); el Museu d’Israel (Jerusalem); la Galeria Nacional de Victòria (Austràlia), i el Museu d’Art de Takamatsu (Japó).

 

La Llotja

La Llotja de Palma és el referent principal de l’arquitectura gòtica civil de Mallorca. Obra de l’arquitecte Guillem Sagrera, va ser construïda entre els segles xv i xvi. Avui és reconeguda com un dels tresors arquitectònics més importants de Mallorca i una destinació que els amants de la història, l’arquitectura i l’art no es poden perdre. La construcció té la planta rectangular i l’interior consisteix en una sola coberta amb volta de creueria sostinguda per sis columnes helicoïdals impressionants.

El Govern de les Illes Balears i l’Ajuntament de Palma fan feina plegats amb l’objectiu de convertir la Llotja i Palma en referents de l’art contemporani a escala mundial. Amb aquesta finalitat, despleguen un programa permanent d’exposicions d’artistes reconeguts internacionalment. És el cas de Julian Opie, l’exposició del qual serà la segona que acull aquest edifici des de juny de 2023, després de la del portuguès Pedro Cabrita Reis, que ha rebut més de 200.000 visites.

 

 

Material gràfic: en aquest enllaç trobareu material gràfic de la intervenció de Julian Opie a la Llotja, el passeig Sagrera, el passeig del Born i el Casal Solleric.