19 novembre 2019 <10aL>Conselleria de Salut i Consum

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària de Mallorca fa 20 anys NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària de Mallorca fa 20 anys

Durant el 2018 l'ESAD de Mallorca ha atès 1.410 pacients, el 77,4 % dels quals han estat pacients oncològics

L’Equip de Suport d’Atenció Domiciliària (ESAD) de Mallorca fa enguany 20 anys que procura cures pal·liatives específiques a domicili als pacients que ho han de menester i dona suport als familiars i a les persones cuidadores. Durant el 2018 l'ESAD de Mallorca ha atès 1.410 pacients, el 77,4 % dels quals han estat pacients oncològics i ha fet un total de 3.567 visites al domicili.

 

La consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha inaugurat la jornada amb motiu del vintè aniversari de la creació de l’ESAD, a la qual també han participat Joan Santamaria, metge coordinador de la Unitat de Cures Pal·liatives de l'Hospital General; Llorenç Roig, metge de l’ESAD d’Atenció Primària de Mallorca; Fernando Martínez Ruiz, administratiu de l’ESAD; Apol·lònia Esteva, infermera del Centre de Salut Son Ferriol, i Tomàs Salvà, coordinador de l’ESAD. La taula ha estat moderada per Mercè Llagostera, coordinadora autonòmica de l'Estratègia de Cures Pal·liatives, i els professionals han explicat com varen aconseguir fa 20 anys posar en marxa una unitat pionera a l’Estat.

 

La consellera Gómez ha destacat que «l’ESAD és una peça fonamental de l’atenció primària i, sobretot, una eina essencial per desenvolupar l’Estratègia d’Atenció a les Persones amb Malalties Cròniques que, entre altres coses, procura evitar que pacients crònics complexos ingressin a l’hospital o passin per urgències d’aguts quan es descompensen».

 

L’ESAD es va crear l’any 1999, inicialment format per dos equips de metge i infermera amb el suport d’un auxiliar administratiu. La Unitat va anar creixent fins a comptar amb 7 metges, 7 infermeres, un psicòleg i un administratiu.

 

L’Equip atén pacients d’una mitjana d’edat de 76 anys, el 54 % són homes i el 46 %, dones; en un 77 % són pacients oncològics i en un 23 %, no oncològics. Com a novetat, els darrers anys no només es preveuen les visites domiciliàries, sinó també els contactes telefònics amb els pacients, que han augmentat un 15 %.

 

Dins les atencions que l’equip ESAD dispensa als seus pacients hi ha el suport als professionals d’atenció primària que fan atenció domiciliària, el suport psicològic al pacient i als familiars, el desplegament de tots els recursos necessaris perquè el pacient pugui viure a casa la seva malaltia, la gestió d’ingressos en unitats hospitalàries específiques i la formació específica per als professionals en cures pal·liatives.