27 desembre 2018 | <9ªL> Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques

El Fons de Cooperació Local del Govern aportarà 200.000 euros a Pollença per a pal·liar els danys provocats per les inundacions de 19 d’octubre NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Fons de Cooperació Local del Govern aportarà 200.000 euros a Pollença per a pal·liar els danys provocats per les inundacions de 19 d’octubre

La consellera Catalina Cladera i el batle de la localitat, Miquel Àngel March, han signat el conveni de col·laboració que regularà l’aportació d’ajuda del Govern que anirà destinada tant a infraestructures públiques com a particulars.
El Fons de Cooperació Local de 2018 i 2019 inclourà una partida finalista de 200.000 euros que anirà destinada a fer front a part de les despeses per la reparació de danys causats per l’episodi extraordinari de pluges que va afectar el municipi de Pollença el passat 19 d’octubre. D’aquesta manera el Govern col·laborarà amb l’Ajuntament de Pollença per dotar fons per corregir i minimitzar les pèrdues causades per les inundacions patides en el terme municipal durant l’episodi de pluges, d’entre 170 i 180 litres per metre quadrat, que van provocar el desbordament dels torrents que drenen a les valls d’en March, la Vall de Colonya i la de can Aixartell, en unes poques hores.

El conveni de col·laboració habilita a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears, a través de la Conselleria d’Hisenda i Administracions Públiques, a aportar a l’Ajuntament de Pollença un màxim de 200.000 euros, que representa un 25% de la valoració inicial dels danys ocasionats, i que serviran per a que l’Ajuntament financi obres de reparació tant a infraestructures públiques com a bens privats.

Aquesta aportació no s’haurà de detreure de l’import que pertoqui destinar a Pollença, en virtut de la seva participació en els diferents criteris de repartiment del Fons de Cooperació Local en 2019. Aquest Fons que el Govern destina anualment a tots els municipis de Balears, preveu la possibilitat que es puguin acordar convenis de col·laboració, tant amb municipis com amb altres ens locals, per a objectius determinats no previstos d’inici en els criteris de repartiment prevists amb caràcter general, sempre que hi concorrin circumstàncies excepcionals i d’interès públic.

En aquest respecte, l’Ajuntament de Pollença va adreçar un escrit de 14 de novembre a la Conselleria d’Hisenda i AAPP, en el qual es detallava la valoració inicial dels danys causats per la torrentada i les inundacions que van arrossegar una gran quantitat de material erosiu que va fer malbé infraestructures, tancaments de reixeta, parets, sembrats, camins i fins i tot, guardes d’ovelles. Així mateix, diverses finques també van patir desperfectes a causa de l’aigua embassada, afectant habitatges, vehicles, motors, piscines, galliners, i altres efectes.

La consellera Cladera ha recordat que “el Govern no pot girar l’esquena a les necessitats dels ciutadans”, i per tant ha tractat de mirar la fórmula adient per “posar a disposició de l’Ajuntament de Pollença els recursos necessaris per a fer front a les despeses”. Cladera ha esmentat que “el Govern ha actuat de manera ràpida per estar al costat dels pollencins i pollencines que han resultat afectats per la torrentada, com també ho ha fet amb els afectats de la pana elèctrica a Menorca i els de les inundacions al Llevant de Mallorca. És la nostra obligació i la nostra responsabilitat”.

El batle March ha agraït “la rapidesa” en el tràmit del Govern, que “el dia després dels aiguats ja va respondre positivament per fer una visita a la zona afectada”. No obstant, malgrat els danys soferts, “el més important és que ara podrem tramitar unes bases per filtrar els desperfectes que ens han passat per acció de l'aigua, dia 19",

L’acord preveu que el Govern aportarà inicialment el 75% de la quantitat prevista de l’ajut, mentre que la resta quedarà pendent de la justificació posterior de les actuacions previstes, que l’Ajuntament de Pollença haurà d’aportar abans de 31 de maig de 2019.  El seguiment de l’evolució del conveni es fia a una comissió bilateral creada a l’efecte,amb la participació de representants de les dues administracions, local i autonòmica.