23 maig 2018 | <9ªL> Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca

L'avantprojecte de Llei de Residus del Govern balear rep el suport a Brussel·les de la coalició europea d'ONGs Rethink Plastic NNota Informativa

L'avantprojecte de Llei de Residus del Govern balear rep el suport a Brussel·les de la coalició europea d'ONGs Rethink Plastic

El conseller Vicenç Vidal presenta la normativa a agents polítics i socials europeus
L'avantprojecte de Llei de Residus i sòls contaminats de les Illes Balears que prepara la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha rebut el suport de la coalició d'ONGs RethinkPlastic, formada per ECOS i Zero Waste Europe entre d'altres i que pretén agrupar la veu de la societat civil impulsant un canvi en l'ús del plàstic i la seva legislació. La coalició posarà com a exemple la nova normativa de les Illes Balears per definir la direcció que s'hauria de seguir a nivell europeu. Precisament aquest dilluns es preveu que la Comissió Europea presenti una proposta de directiva sobre plàstics d'un sol ús que va en la mateixa línea que l'avantprojecte del Govern Balear.
 
Aquesta proposta de la Comissió haurà d'anar també al Consell i al Parlament Europeu. El conseller Vidal, acompanyat del director general d'Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, així com el director del Centre Balears Europa, Antoni Vicens, s'ha reunit també amb eurodiputats del Grup parlamentari dels Verds/ALE per a presentar la nova llei. Els eurodiputats han lloat la nova normativa, han ofert el seu suport per a donar-li difusió i han proposat que sigui estudiada com a exemple pel Comitè econòmic i social de la Unió Europea, la qual prepara un dictamen sobre nous acords pels consumidors amb mesures per a potenciar l'economia circular tal i com contempla l'avantprojecte de les Illes Balears.
 
Per altra banda, els representants de les Illes Balears han mantingut una reunió informal amb representants de Sardenya i Creta, els quals s'han mostrat molt interessats en cooperar i exportar les mesures que proposen les Illes Balears per a reduir el plàstic. Així mateix s'han mostrat interessats en fer polítiques conjuntes a les diferents illes del Mediterrani doncs comparteixen característiques i problemàtiques similars, com es va veure la setmana passada, quan el Director General d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, va presentar-los el decret de Posidònia.
 
Les polítiques mediambientals del Govern balear estan generant un gran interès a la Unió Europea. Demà el Director General Sebastià Sansó exposarà l'avantprojecte de Llei de Residus al fòrum polític de la Green Week 2018, centrada enguany en les Ciutats Verdes. Així mateix el dia 6 de juny el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Joan Groizard, participarà en el fòrum polític de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Per altra banda el director general Miquel Mir, a més de presentar el decret de Posidònia, va recollir la setmana passada el diploma de nominació dels premis Natura 2000 on el projecte "Sports in Natura 2000: Reconciling interests in Menorca", per les curses de muntanya, es troba entre els 25 finalistes.