7 desembre 2017 | <9ªL> Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme

El director general de fons europeus de Balears reforça l'aposta per la innovació i l'economia circular NNota Informativa

El director general de fons europeus de Balears reforça l'aposta per la innovació i l'economia circular

La Comissió Europea accepta les modificacions en el Programa FEDER proposades pel Govern, que suposaran invertir 18 milions d'euros més en investigació, desenvolupament tecnològic i ecosistemes innovadors vinculats a sectors emergents com les ciències de la mar, la bioeconomia o l'economia del coneixement
La Comissió Europea ha aprovat la proposta de modificació del Programa Operatiu FEDER de les Illes Balears, presentada per la Direcció General de Fons Europeus de la Vicepresidència i Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme en l'últim Comitè de Seguiment del passat mes de juny.

Els canvis plantejats pel director general Felix Pablo suposen, sobretot, un reforç dels objectius de potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació, als quals es destinarà, aproximadament, 18 milions d'euros més, la meitat d'ells procedents de la UE.

Especialment, es pretén millorar les infraestructures científiques de les Balears en un dels principals àmbits d'especialització intel·ligent com és el relatiu a les ciències del mar. Per a això, es destinaran 6 milions d'euros d'ajuda FEDER a la creació d'una nova infraestructura, en la qual les entitats relacionades amb les ciències de la mar, com el Centre Oceanogràfic de les Balears (COB) i el Sistema d'Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears (SOCIB), puguin desenvolupar la seva activitat investigadora.

A més, des del Govern s'ha posat sobre la taula la necessitat que aquesta infraestructura també pugui oferir un espai a empreses privades i promoure, així, la generació d'un ecosistema d'innovació al voltant d'aquestes iniciatives. Això afavorirà que els fons invertits no només beneficiïn a la generació d'un teixit industrial basat en el coneixement i donin resposta als principals reptes de la societat, sinó també que la iniciativa pugui ser el germen per a la configuració d'un observatori de referència de la Mediterrània.

D'altra banda, la reprogramació realitzada permetrà també posar en marxa un nou sistema intel·ligent de recollida selectiva a la xarxa de punts verds ("deixalleries") de les Illes Balears, a través de l'ús de les tecnologies de la informació i comunicació. La informatització dels punts de recollida selectiva permetrà conèixer i avaluar les quantitats i tipologia de residus dipositats, i realitzar una recollida selectiva més eficaç i sostenible dels mateixos, millorant notablement la implementació del servei públic de recollida selectiva de residus urbans.

Aquest nou sistema informatitzat i automatitzat de la xarxa global de punts verds fixos i mòbils de totes les Illes Balears, que comptarà amb un ajut FEDER de 2,5 milions d'euros, facilitarà als ciutadans la separació dels residus i el seu dipòsit selectiu, amb la conseqüent millora ambiental que comporta la preparació dels residus per a la seva reutilització i posterior reciclat.

El desenvolupament d'aquests nous projectes contribuiran a avançar cap a un nou model global de desenvolupament a les Illes Balears, basat en el concepte d'economia circular, fomentant una economia més basada en el coneixement i en la innovació, així com en un ús més eficient dels recursos.

El Programa Operatiu (PO) FEDER 2014-2020 de les Illes Balears suposa un ajut comunitari de 135 milions d'euros a les nostres illes. Es tracta d'un instrument fonamental per a avançar cap a la transformació econòmica de l'arxipèlag, i afavorir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.